• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een eiland met honderden kleuren, geuren en mensen met ieder hun eigen ‘way of life’. Regelmatig brengen wij iets op het eiland onder de aandacht. Dit keer neemt Versgeperst.com een kijkje bij Yolanda Wiel van Dareling. Wiel werkt als beeldend therapeut met kinderen met psychosociale moeilijkheden.

Vanaf jongs af aan wist Wiel al dat zij met mensen wilde werken. Dit resulteerde in haar eigen praktijk Dareling. “Als klein kind ben ik veel verhuisd en heb ik veel verschillende plekken, mensen en culturen leren kennen. Daardoor heb ik gemerkt dat het heel belangrijk is om zelf in balans en blij te blijven, ook al komen er allerlei verschillende factoren op je af. Ik merkte dat veel mensen daar toch veel moeite mee hebben en dat dat waarschijnlijk komt omdat ze dat niet hebben meegekregen in hun kindertijd. Die tijd en de ontwikkelingen die je dan doormaakt, zijn erg belangrijk. Dus ik vond dat ik daar iets mee moest gaan doen”, aldus Wiel.

Therapie
Voor de individuele therapieën is er eerst een kosteloos intakegesprek met de ouders waarna een halve sessie met het kind zelf volgt om te kijken of het klikt, het kind affiniteit heeft met beeldend werken en of het zijn of haar verhaal kwijt wil. Daarna wordt in een gesprek gekeken of alle drie de deelnemende factoren, de ouders, het kind en therapeute Wiel door willen gaan met de therapie. “De ouders hebben veel inspraak. Na elke vijf sessies kunnen zij beslissen of ze ermee door willen gaan en hoeveel tijd er tussen de sessies zit”.

Aandacht
De workshops zijn altijd in groepsverband. Wiel: “Het is maar net in wat voor situatie het kind zich het meest op zijn of haar gemak voelt en dingen kan leren. Sommige kinderen hebben meer baat bij individuele begeleiding in de individuele therapieën. Andere kinderen leren juist weer veel van interactie met andere leeftijdsgenootjes in de workshops. Het fijne hiervan is dat het aan kleine groepjes wordt gegeven. Hierdoor is het minder eng voor een kind en kan ik mijn aandacht eerlijk over elk kind verdelen. Iedereen zit hier met hetzelfde doel en het gaat er dus ook absoluut niet om wie er het beste ergens in is. Iedereen is gelijk”.

Ouders
In mei start Wiel ook met een workshop voor ouders genaamd ‘Je kind beter begrijpen’. Daarin geeft zij de ouders tips over opvoeden en het omgaan met kinderen in verschillende ontwikkelingsfases. Daarnaast wordt er gereflecteerd op de eigen opvoeding en hoe je daardoor wordt beinvloed in de opvoeding van je eigen kind. Ínschrijven voor deze cursus kan tot komende dinsdag via de website van Dareling.

1 reactie op “Vers@ Dareling”

  1. Supercool Yolanda! Ook goed uitgelegd hoe je werkt met de kinderen. Jammer dat het filmpje ineens ophoudt zonde einde, maar het is wel duidelijk dat je een bijzonder leerzame praktijk hebt! Succes met alle kinderen!