• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO –  Het levensverhaal van Archell Thompson wakkerde veel oude emoties aan. Op het podium van Teatro Luna Blou gaf Thompson zich maandag en gisteren bloot in De Naakte Antilliaan. Ook al had de acteur zijn verhaal maandag al verteld, de voorstelling van gisteren bracht hem toch van stuk.

In het publiek zat een groot deel van zijn familie, met zijn moeder op de eerste rij. Al gauw bezorgde Thompson bij menig bezoeker een brok in de keel toen hij zijn openingsverhaal deelde met het publiek.

Levensverhaal
De Naakte Antilliaan beschrijft het leven van Thompson hier op Curaçao en in Nederland. Daarbij breekt hij een taboe door zijn ‘vuile was’ buiten te hangen. Het publiek krijgt dan ook te horen hoe Thompson als kleine jongen werd geslagen door zijn ouders, later in het criminele circuit belandde, zich in Nederland in de schulden werkten en hoe hij zijn vader op tragische wijze heeft verloren. De keuzes in zijn leven hebben vooral te maken om een vorm van status te bereiken. Volgens Thompson iets wat heel belangrijk is binnen de Antilliaanse cultuur.

Weerstand
Na afloopt vertelt Thompson dat hij meer weerstand hier op Curaçao had verwacht dan in Nederland. “Wij zijn niet gewend de ‘vuile was’ buiten te hangen. Achteraf bleek het tegenovergestelde, ik heb alleen maar positieve reacties ontvangen. En dat ik vooral door moet gaan, ook in het Papiaments.

Mijn moeders energie
Doordat zijn familie in het publiek zat, was Thompson extra zenuwachtig. “Tijdens het spelen voelde ik de energie van mijn moeder, ik was echt aan het overleven op het podium. Vorige week heb ik haar verteld dat ze naar het hele stuk moet kijken. Niet alleen naar het eerste stuk en zich laten overnemen door emoties. Ik zei haar dat ze naar het hele stuk moest kijken en dat er een boodschap inzit.” Thompson begint te glimlachen en zegt blij: “Ze was zo trots.”

Overrompeld
“Nadat ik de scene over mijn vader had gedaan, vond ik het zo moeilijk om haar aan te kijken. Ik wilde niet naar haar kijken, maar ik moest wel. “Thompson vertelt dat hij is overrompeld: “mijn emoties zijn tijdens deze voorstelling extra naar boven gekomen, dat had ik niet verwacht. Hierdoor heb ik een aantal scenes ook anders gespeeld dan in het script staat.” De moeder van Thompson laat zien dat zij trots is op haar zoon. Op de vraag wat zij van de scenes vond, vertelt ze dat ze het wel een aantal keer moeilijk had. “Voorals toen hij over mijn man vertelde. Maar ik ben blij dat hij dit heeft gedaan en ik kan alleen maar zeggen dat ik ontzettend trots op hem ben.”

Papiaments
Thompson is van plan het stuk De Naakte Antilliaan ook in het Papiaments op te voeren. Dat zal naar planning rond oktober/november worden. “Ik wil dat mijn verhaal iedereen bereikt, ook bijvoorbeeld op scholen. Ik wil meer doen dat alleen in het theater, ik wil dat iedereen mijn boodschap te horen krijgt.”

2 reacties op “Een emotionele Naakte Antilliaan”

 1. misschien moet het ooit hier op tv uitgezonden gaan worden…
  omdat het goed is om bepaalde taboe”s te doorbreken.
  schaamte en angst moeten bespreekbaar worden.
  mooie voorstelling en het verhaal gaat over de groei die hij heeft doorgemaakt.

 2. Erg goed. Zelfs onder emotionele omstandigheden, onder toezicht van je moeder, tantes en andere familie, je verhaal zo goed neer kunnen zetten.
  Knap, hoe je je moeder op de motor neerzette.
  Je familie kan trots op je zijn.
  Hopelijk ga je de jongere Curaçaoenaren bereiken.
  Tremendo, ik heb genoten gisteravond.