• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Koningslied wordt toch niet teruggetrokken. Het Nationaal Comité Inhuldiging houdt vast aan het lied dat onder leiding van John Ewbank tot stand kwam. Dat maakt het comité vandaag bekend. Ewbank zei zaterdagavond het Koningslied terug te trekken na een storm van kritiek.

“Het comité heeft veel waardering voor de inzet van de componisten en de 51 artiesten die meewerken aan het lied. De artiesten hebben aangegeven door te willen gaan met het lied”, meldt het comité in een verklaring. “Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft na goed overleg met de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en John Ewbank besloten vast te houden aan het Koningslied.”

Betreurt
Het comité betreurt alle kritiek op het lied, die voor een groot deel werd geuit via sociale media. Zo werd een online petitie bijna veertigduizend keer ondertekend en heeft de Facebookpagina ‘Sorry voor het Koningslied’ bijna 93 duizend likes. “Het comité betreurt ten zeerste dat de afgelopen dagen mensen persoonlijk werden beschadigd.” Sinds de lancering van het lied is naast veel kritische geluiden sprake van ‘veelal positieve’ reacties, stelt het comité.

Meezingen
Het lied is een belangrijk onderdeel van het meezingconcert Samen voor Oranje in Ahoy op 30 april. Aan het oorspronkelijke plan om het nummer om 19.30 uur met een aantal BN’ers en publiek live te zingen voor het koningspaar wordt dan ook niets veranderd. De tekst van het lied is samengesteld uit inzendingen vanuit de samenleving. Er zijn ruim drieduizend bijdragen binnengekomen. “Achteraf gezien constateert het comité dat het een moeilijke opgave is gebleken om in een kort tijdsbestek recht te doen aan zo veel bijdragen”, aldus het comité.

© Novum

7 reacties op “Comité houdt toch vast aan Koningslied”

 1. Jammer dat het lied van Wim de Bie niet is gekozen. Het Wilhelmus, waarop iedereen zijn eigen tekst zingt. Nederlandser kan niet. http://wimdebie.nl

 2. @Nardy, zo is dat. Massale volkshysterie om een liedje.
  Dat lied is de samenleving en de sameliving is dat lied. Mooier kunnen ze het niet maken.

 3. Republikeinen willen ceremoniemeester zijn op het feest van de monarchie. Theoretici laten hun wijsheden los op een laagdrempelig lied dat voor een brede groep bestemd is. Taalkundigen, die cynisch schrijven over het koningschap, analyseren de woorden en letters van het koningslied, dat maar een lied is. De schrijver Garcia Marquez zou zeggen dat allen op hun manier hun liefde voor hun land tot uitdrukking willen brengen via het koningslied; dat daarom al geslaagd is. Mijn grootmoeder zei: “iedereen die storende muziek maakt, moet er maar zelf op dansen”. Het koningslied moet doorgaan.

 4. Bedankt voor uw mening meneer Fox, daar kunnen we allemaal ons voordeel mee doen. Heeft u misschien nog meer meningen?

 5. Maw we offeren een leuk lied niet op aan massale volkshysterie 🙂

 6. @ Aurelius. Je hebt toch iets te vroeg gejuicht. Zonder het stuk rap zou het al een stuk beter zijn.

 7. Jammer deze beslissing. Heb de petitie “Nee tegen het koningslied” ondertekend. Vreselijk lied qua ritme en tekst. Het is de bedoeling dat het koningslied binnen het hele koninkrijk simultaan wordt meegezongen. Dus ook de Caribische delen. Heb begrepen dat Guus Meeuwis die dag op Curacao het koningslied aanheft? Je vraagt je waarom. In de tekst wordt namelijk nergens verwezen of uberhaupt een verbinding gemaakt met de Caribische delen van het koninkrijk. Schande en een gemiste kans!

  Triest ook dat dit niet eens is opgemerkt door Mavis Albertina als nationaal comitelid voor het Caribische gebied.