• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Earth Day wordt vandaag gevierd en dat roept bij velen reacties op. Zo zegt Partido PAIS-leider Alex Rosaria dat “we de wereld tegemoet moeten treden met respect en zorgvuldigheid”. Het cultureel departement van Aruba roept op te stoppen met het illegaal dumpen van afval.

“De samenleving moet ook harmonieus zijn. Dat wil zeggen dat er respect moet zijn voor elkaar. Respect voor de omgeving en de medemens”, gaat Rosaria verder in zijn boodschap op Earth Day. Verder zegt Rosaria dat een duurzame en harmonieuze samenleving echter niet vanzelfsprekend is. Daarom vindt de PAIS-leider dat dit thema prominenter op de politieke agenda van Curaçao moet komen.

Klimaatsverandering
Dit jaar staat tijdens Earth Day de klimaatsverandering op de agenda. Wereldwijd neemt het aantal extreme weersomstandigheden toe en er moet goed worden voorbereid op de gevolgen hiervan, vindt milieuorganisatie Amigu di Tera. De regionale orkaancommissie van de World Meterological Organization (WMO) was vorige week al bijeen op Curaçao en besprak de situatie in het Caribisch gebied en de taken die de meteorologische diensten te wachten staan.

Amigu di Tera
In 2010 teisterde orkaan Tomas de lokale regio. Ondanks dat slechts een staartje van deze orkaan Curaçao raakte, was er een enorme regenval, wat leidde tot veel overstromingen. Yvette Raveneau, voorzitter van natuurorganisatie Amigu di Tera, noemt Tomas “een wake-up call. We mogen verwachten dat de overheid de weerspatronen die op onze planeet waarneembaar zijn ook in de gaten houdt en zich goed op de gevolgen voorbereidt. Maar ook wij als burgers mogen niet stilzitten en zullen de overheid voortdurend hierop moeten wijzen”, aldus Raveneau.

‘Tene Bo Bario Limpi’
Ook Bonaire is volop bezig de natuur schoon te houden. Afgelopen week organiseerde de stichting Tene Boneiru Limpi de schoonmaakactie ‘Tene Bo Bario Limpi’. De stichting ging samen met inwoners van Selibon en Avanti aan het werk in Antriol. Inwoners van Antriol Pariba konden een lot van 100 dollar winnen bij het inleveren van gescheiden afval zoals plastic flessen, glas, blik en papier. Afvalverwerkingsbedrijf Bonrecycling gaf een per loterij een mountainbike weg onder mensen die gescheiden afval naar Plasa Medio Ambiente brachten.

2 reacties op “Earth Day brengt mensen in actie”

  1. Ondertussen gaan we gewoon verder met het vergassen van de bevolking van Curaçao.. Respect voor de natuur alsmede de mens is hier ver te zoeken. Maar zolang politici het doodnormaal vinden dat ze naast hun bestuurlijke functie ook op de loonlijst staan bij de grootste vervuiler van het Caribisch gebied, zal het nog even duren voordat we ook op Curaçao Earth day kunnen vieren…

  2. Aan Rosaria is een dominee verloren gegaan met al zijn vermoeiende gepreek. Hij komt toch zooo graag overal in beeld. Maar ondertussen alle financiële lastenverzwaringen voor de burger maar steeds mee goedkeuren.
    Respect en zorgvuldigheid voor de wereld(burger) noemt hij dat …………