• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – John Ewbank trekt het door hem gemaakte Koningslied terug. Op Facebook kondigt hij vandaag aan dat de vele negatieve reacties hem hebben doen besluit het lied terug te trekken. “Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen”, schrijft hij.

Het Koningslied zou op 30 april door tientallen artiesten worden opgevoerd in Ahoy in Rotterdam. Het was de bedoeling dat heel Nederland zou meezingen met het lied, dat gecomponeerd is door Ewbank en geschreven door Guus Meeuwis, Alain Clark, Daphne Deckers en Jack Poels. Inspiratie voor de tekst kon via een website worden aangeleverd.

Kritiek
Toen het lied gisteren werd gepresenteerd was de kritiek niet van de lucht. Met name de tekst was mikpunt van spot. Ewbank laat vandaag weten er ‘helemaal klaar mee’ te zijn en zijn lied terug te trekken. Terwijl criticasters het nieuws op Twitter met gejuich ontvangen krijgt Ewbank ook steun. Marco Borsato, die sinds jaar en dag met Ewbank samenwerkt, twittert “#begrip #metopgehevenhoofd #oranjeboven”.

Verschrikkelijk
Zijn zus Jennifer Ewbank schrijft op Twitter dat ze het ‘verschrikkelijk’ vindt. “Ik heb met eigen ogen gezien hoe ontzettend hard John voor de koning en voor jullie allemaal aan dit lied heeft gewerkt.” Volgens haar is John ‘kapot’. “Bedenk even dat dit nummer binnen hele korte tijd af moest”, schrijft ze. “Ik ben zo boos! Ik schaam mij diep voor diegenen die zich zo respectloos op John hebben gestort.”

© Novum

13 reacties op “Ewbank trekt Koningslied terug”

 1. Update: Comité: Koningslied blijft
  AMSTERDAM – Het Nationaal Comité Inhuldiging (NCI) houdt ondanks alles vast aan het Koningslied. Dat heeft het comité vanmiddag bekend gemaakt.
  http://www.telegraaf.nl/troonsafstand-beatrix/21502355/__Comite__Koningslied_blijft__.html

 2. Wat een kleinzielige vertoning is die “ophef”. Het lijkt wel een volksgericht a la gebroeders de Witt. Hysterie ten top.
  Op zulke momenten wil ik een andere nationaliteit.

 3. @ Nardy. Meneer Ewbanks bracht eerst het lied in DWDD ten gehore (zonder tekst). Ik herkende direct de gospelsong. Dat werd hem de volgende keer in DWDD verteld. Zijn reactie: ik ga er gewoon mee door. Veel Nederlanders vonden het sowieso al niet leuk dat Ewbanks een liedje wat hij geschreven zou hebben in 2005(!) opeens voor deze gelegenheid uit de kast trok. Dan bleek het liedje al te bestaan. Waarschijnlijk onbedoeld plagiaat, maar reden genoeg om voor deze speciale gelegenheid iets nieuws te gaan schrijven, toch? Toen kwam de tekst binnen. Al had de tekst goed geweest, had het wellicht nog geaccepteerd geworden. Dat was de tekst niet. De tekst was uitzonderlijk slecht met veel nodeloze fouten. Kijk, in een sinterklaas-kreupel-rijm mag dat best, maar waarom zou dat geaccepteerd moeten worden in een koningslied? Mijn harde oordeel over dit lied was al geveld voordat ik de Neerlandicus zijn oordeel zag vellen bij P&W. De enige manier om dit lied te doen laten terugtrekken was op de manier zoals het gegaan is: het pesten van Ewbanks, zodat hij door gekrenkte (misplaatste) trots zijn lied zou terugtrekken. Aldus is geschied. Daar ben ik blij om. Dat er kennelijk ook een paar idioten zijn die Ewbanks bedreigingen hebben toegestuurd is een triest gegeven. Dat veroordeel ik, maar ik blijf blij met de uitkomst. Het is en blijft een plagiaat lied met een kreupele tekst, weg ermee! 😀

 4. Schrijver en taaladviseur Wim Daniels heeft bij P&W de tekst helemaal ontleed en liet het niet zelfs bij lange na niet bij 5 spellingsfouten maar ook bij totaal onbegrip van sommige regels, dat verondersteld werd Nederlands te zijn. Een taalkundig Nederlands monster, maar mag dat niet zoals de dichterlijke vrijheden bij een Sinterklaasgedicht? Het ligt melodisch best wel lekker in het oor, waarbij wat mij betreft het rapgedeelte achterwege gelaten had kunnen worden. De domme opdracht om alles wat het Nederlandse volk in het lied wilde hebben er rucksichtlos in te persen was ruim te veel van het goede om er iets moois en samenhangends van te maken. Er is toch een exportprijs voor sing/songwriters; nou die is dikverdiend, want Nederland heeft ruim de buitenlandse pers met het koningslied gehaald.

 5. Het hele Koningsliedgebeuren is mij ontgaan, heb de tekst ook nog niet gehoord of gelezen, maar aangezien de wansmaak in Nederland reageer (‘Ik heb de zomer in mijn bol, alle terrassen zitten vol. Ik geniet van de warme zon, het is net een gele luchtballon’) geloof ik alle reacties.

  Vind het wel vreemd dat er nauwelijks aandacht is voor het feit dat de melodie van een bestaande Christelijke gospel gecopieerd is.

  Het hele koningshuis is natuurlijk van de zotte, troonopvolging door geboorte, maar hier is het natuurlijk niet veel anders waar de Asjes , de van der Dijsen en de Schottes de baantjes in de familie houden.

 6. Rake typering op Facebook: “Het getuigt weer eens hoe sommige Nederlanders in elkaar zitten. Een hit, afgekraakt door één academische Neerlandicus, een dikdoener en hele volkstammen van napraters kreunen mee. Als er maar geschopt kan worden.”

 7. Ik heb hier maar twee woorden voor: WHO CARES.

 8. Voor de mensen die eea niet helemaal gevolgd hebben, fyi:

  Nadat een Neerlandicus had geoordeeld dat er 5 spellingsfouten in de tekst zaten, Twitterde columniste Sylvia Witteman twitterde aafgelopen week: “Gestamel van een zaal vol zwakzinnigen. Dat is ons Koningslied.” Daarna startte ze een petitie die duizenden Nederlanders ondertekenden. De Telegraaf deed de rest.

  Smaken verschillen. Joop mag het lied walgelijk vinden. Ik vind het mooi.
  Aurelius is trots op “wegpesten”. En Mattie Wietze zet vandaag op Qmusic het lied op repeat.

  Dit heeft niets meer te maken met verschillen in smaken. Dit heet een hysterisch volksgericht #jammervanhetliedje

 9. Ik schaamde me voor Nederland, maar we hebben het gelukkig voor elkaar gekregen: het lied is teruggetrokken. Proficiat en dank aan allen die mee hebben gewerkt om dit schandelijke lied weg te pesten. Mijn dank!

 10. Ewbank speelt nu ook nog de beledigde. Hij moet zich dood schamen om zich componist of schrijven te noemen. Dit was een aanfluiting. Het feit dat hij het snel moest maken wil nog niet zeggen dat het slecht moet zijn. Maar als je je bedenkt dat figuren als Guus Meeuwis en Daphne Dekker er aan meegewerkt hebben, dan begrijp je ook de reacties van meer dan 100.000 mensen.
  Het deed echt pijn aan je oren en ik zou acuut mijn Paspoort hebben ingeleverd, als dit echt het koningslied zou zijn geworden.
  John, ga door met beschermen van je koning, hoewel ik het eigenlijk andersom verwacht, de koning moet mij beschermen, dan hoeven wij niet meer te vrezen dat je weer zo’n bagger gaat schrijven.

 11. jammer hoor , was een leuke liedje

 12. Je durft al bijna niet meer te zeggen dat je het lied eigenlijk mooi vindt….
  Het origineel met leuke clip op http://www.telegraaf.nl/prive/21498612/__Ewbank_trekt_Koningslied_terug__.html

  Meeste Nederlanders kunnen momenteel hun hypotheek niet meer dragen, veel werknemers zijn werkeloos, werkgevers verlamd door de crisis, en massaal wordt het hoofd weggedraaid als er voor hun neus iemand afgeranseld wordt…..maar het Koningslied! Nederland heeft nog nooit MASSAAL zo gereageerd op dat wat hun wordt ‘aangedaan’!

  Dit, lieve mensen, dit is nou Nederland op z’n kleinst 🙁

 13. Gelukkig dat het weg is. Het deedt pijn aan je oren.
  Hoe respectloos kan een componist omgaan met de Nederlandse taal en daarbij met het Nederlandse volk.
  Schaamteloos was het.