• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het officiële Koningslied heeft binnen enkele uren de eerste plek van de Nederlandse iTunes-hitlijst bereikt. Het nummer voor Willem-Alexander, gecomponeerd door John Ewbank, heeft het bedanklied van RTL Boulevard voor koningin Beatrix naar de tweede plek verdreven.

Het Koningslied is vandaag om 08.30 uur Nederlandse tijd voor het eerst te horen in het Oranjejournaal van Radio 2 en direct daarna downloadbaar voor 99 cent. De videoclip gaat maandag in première. Het nummer, dat ruim vijf minuten duurt, werd door 51 artiesten ingezongen. Onder anderen Marco Borsato, Ali B, Trijntje Oosterhuis, Lee Towers en Gerard Joling zongen mee. Het lied wordt 30 april opgevoerd in de Rotterdamse Ahoy, tijdens het meezingconcert Samen voor Oranje.

Petitie
Op internet is een petitie tegen het Koningslied te ondertekenen. Het nummer voor Willem-Alexander, dat vrijdagochtend in première ging, wordt door een groot aantal mensen afgekraakt. Binnen enkele uren hadden enkele duizenden mensen hun handtekening gezet op de website. Ook op social media zoals Facebook werd veel kritiek geuitop het lied, en werden zelfs excuses aangeboden.

Milde steniging
In reacties worden woorden als ‘zwakzinnig’, ‘troep’ en ‘vreselijk’ gebruikt. Ook bekend Nederland windt er geen doekjes om. “De tekst van het Koningslied is schokkend”, twitterde cabaretier Wim de Bie. “We leven in een open inrichting.” Schrijver Nico Dijkshoorn opperde een ‘milde steniging’ van iedereen die aan de ‘wanstaltige troep’ heeft meegewerkt.

Marco Borsato
Marco Borsato maakt zich niet druk om de kritiek op het Koningslied. “Als kok kun je nooit naar alle monden koken zoals je nooit een muziekstuk kan creëren dat door iedereen mooi gevonden wordt”, laat Marco Borsato weten aan Novum Nieuws. Borsato werkte met onder anderen Jim Bakkum, Glennis Grace en Trijntje Oosterhuis aan het lied. “Het Koningslied is bedoeld voor iedereen die het koningshuis een warm hart toedraagt.”

© Novum

11 reacties op “Harde kritiek op Koningslied”

 1. Melodie is groots, tekst is onzin, rap is bagger. Teveel meningen in elkaar gepropt.
  Dus : nieuwe tekst, geen rap en zingen maar !

 2. Als Hollanders niets te kankeren hebben, is het goed mis met ze. Ik denk, dat er weinig songteksten zijn, die een taalkundige toets kunnen doorstaan en zijn de kritieken wel erg overdreven.

 3. Graag aan een ieder een grote oránje kotszak verstrekken, twee mag ook 🙁

 4. Niets mis met dit nummer. Kwestie van smaak.

 5. Ik vind het mooi lied, stelletje zuurpruimen.

 6. Bagger lied.

 7. Gelukkig is er een alternatief :

  http://www.youtube.com/watch?v=jiMohgW6Gig

 8. Ik dacht dat het ergste lied ooit geschreven ‘Birds’ van Anouk was, maar dit topt alles!

 9. Met dit lied krijgen ze Curacao wel snel uit het Koninkrijk. Zelfs ik denk er nu over om op Wiels te stemmen…

 10. Waarom moet hij uberhaupt een lied hebben??

 11. OOOOO ik heb het lied halverwege uit gezet, niet om aan te horen. Wat een gedrocht, luister nog liever naar zoemende muggen om mn hoofd terwijl ik wil slapen..