16-04-2013 15:30 | LIFESTYLE | Redactie
CURAÇAO – De 150 jaar afschaffing van de slavernij wordt dit jaar gevierd. Stichting National Archaeological-Anthropological Memory Management (NAAM), komt naar aanleiding hiervan met een tiendelige serie over slavernij. Vandaag deel I: Slavernij door de ogen van kinderen.
@Henk & Ingrid @Mikey
De oorspronkelijke bewoners van Curacao waren Indianen. Als ik mij niet vergis waren zij dus de eersten. Dit belangrijke feit wordt nog al eens door sommige mensen voor ‘t gemak vergeten. Of kent men de geschiedenis van het eiland ineens niet? Kortom zij zijn de enige echte Yu di Korsow.
* Kita Kadena…
http://www.westfriesarchief.nl/historie/thema-s/geld-en-handel/de-westfriese-flora-2
@mikey, de Duitsers vinden de Nederlandse geschiedenis ook niet belangrijk denk ik, maar ik ken geen makamba die er onder gebukt lijkt te gaan. Hoe zou dat komen denk je?
@mikey, In wat je noemt “die stomme Tweede Wereldoorlog” zijn hier wel Chinese stakers doodgeschoten, wil je die ook maar vergeten? Het asfaltmeer -dat er het gevolg van was- ook?
150 aña libertat. wat een positief logo!
Laten we vieren dat we allen in deze samenleving tegen slavernij zijn en het niet meer tolereren.
En laten we werken om slavernij overal uit te bannen
@daphe, we komen allemaal uit de slavernij, Slavernij bestaat als sinds de oude egyptenaren. En als je geen slaaf werd dan werd je hele stad met de grond gelijkgemaakt en werd iedereen vermoord.. en als je het over empathie wil hebben kunnen de afstammelingen van de transatlantische slavernij dat hebben over de holocaust overlevenden want het maakt me doodziek om dat maar te bagetalliseren en maar steeds naar te verwijzen!
Dank voor het delen van de informatie. Altijd goed en interessant de achtergrond van je medemens te weten. Het is ook nog maar zo kort geleden zeg. Respect voor het nageslacht van de slachtoffers van slaventijd. God bless us all. Ik kijk uit naar de andere delen.
Voor de mensen die NIET voortkomen uit de slavernij, zou ik graag een stukje empahtie willen toewensen en het vermogen om respect op te brengen. Behandel de ander zoals je zelf graag behandelt wilt worden is misschien wel een simpele tip …
@mikey, je hoeft ook niet mee te doen maar wat je wel moet doen als jij je geschiedenis wil herdenken (en dit niet doen om geld te vragen!) dan moet je dat in het geheel doen en niet maar 1 gedeelte van de geschiedenis.. en die geschiedenis is niet begonnen op de plantages in Curacao. En dan zal je ook leren dat dit niet JOUW eiland is.. waar baseer je dat op? Wie waren er eerder op Curacao? Jouw afstammelingen of Nederlanders? dus ga jij maar van ONS eiland af!
alle reacties die ik hierop plaats wordt verwijderd is toch raar zodra ik mijn mening eerlijk geef maar wat de nederlanders plaatsen word geplaatst
Weet je wat we niet meer moeten herdenken dat stomme tweede wereld oorlog van die duitsers en die nederlanders lijkt me toch niet zo belangerijk aangezien de meeste nederlanders onze geschiedenis toch ook niet zo belangerijk vinden. stelletje hypocrieten jullie zijn gewoon racisten donder een eind op van onze eiland dat moeten jullie doen met jullie no having cultuur
@Aurelius. Maya en Inca hadden een bepaalde beschaving echter waren zij ook wreed. Hun rijken bestonden ook uit het tot slaaf maken van andere volken, afslachten van andere volkeren (en het offeren van mensen). Denk je dat ze in Ecuador het erg vinden wat de Spanjaarden deden met de Incas? Niet echt want de Incas deden precies hetzelfde met de volkeren in Ecuador. en zo is geschiedenis. Je moet het van verschillende ooghoeken bekijken en vaak ziin de slachtoffers van nu de daders van vroeger!
@mD conception, je staat helemaal vrij om de slavernij te herdenken als je dat wilt. Alleen er is zoveel in de wereld gebeurt dat je dan elke dag wel wat kan herdenken. Misschien kan je in Ghana gaan herdenken omdat ze daar jouw voorfamilie tot slaaf hebben gemaakt en hebben verkocht!
Ik hoop dat NAAM ervan bewust is dat het verhaal van de ooggetuige Oloudah Equiano fictief gebleken is en dat ze dit verhaal ook zo benaderen. Hoewel wat er beschreven wordt in het verhaal wel een kern van waarheid heeft, werdt er ook bewezen dat deze meneer dit zelf niet heeft meegemaakt en hij dit verhaal geschreven heeft met de bedoeling om mensen met het menselijk leed van de slavernij te confronteren. In feite is dit een verhaal om het abolitionisme to promoten.
Kortom, een notitie met de informatie dat dit verhaal uiteindelijk niet biografisch blijkt te zijn is wel op zijn plaats. Verder is het natuurlijk wel prima materiaal om het leed van de slavernij te tonen aan kinderen.
@ Philippe. Correct, ben het eens met een realistischer geschiedschrijving aangaande dit thema. Het lijkt er nu veel op dat de tot slaven gemaakte en verscheepte Afrikanen in Afrika een fantastisch en geraffineerd cultureel leven hadden. Het is echter niet zo dat de slaven uit een gezellig ‘dorps- en familieleven’ werden weggerukt. De maatschappij waarin ze leefden was bruut en barbaars en het leven van velen ging na koop en verkoop gewoon op de oude voet door, alleen dan in een ander continent. Neen, in Afrika is geen Inca imperium of Maya cultuur verwoest geworden. De Europeaan heeft bestaande systemen ge-exploiteerd. Verdient geen schoonheidsprijs, maar door dingen erger te maken dan dat ze al waren, worden ze geheel ongeloofwaardig. Dat kan niet de bedoeling zijn, dunkt me!
In het stukje “ooggetuige van de overtocht” had misschien ook iets kunnen worden toegevoegd wat deze ex-slaaf zelf schreef over de slavernij en gebruiken in zijn land van herkomst. Olaudah Equiano was al lokaal slaaf voor hij werd verkocht. Hij beschrijft hoe hij meermalen werd verkocht. Verder wat citaten.
“…I remember a man was brought before my father, and the other judges, for kidnapping a boy; and, although he was the son of a chief or senator, he was condemned to make recompense by a man or woman slave. Adultery, however, was sometimes punished with slavery or death..”
Overspel leidde toen daar al tot een bestaan als slaaf of de doodstraf…
“..she is now considered as completely his wife; and at this time the dowry is given to the new married pair, which generally consists of portions of land, slaves, and cattle, household goods, and implements of husbandry…”
De bruidschat bestond daar ook uit slaven.
“The head of the family usually eats alone; his wives and slaves have also their separate tables”
Vrouwen en slaven…
“…. of brutal cruelty; and this not only shewn towards us blacks, but also to some of the whites themselves. One white man in particular I saw, when we were permitted to be on deck, flogged so unmercifully with a large rope near the foremast that he died in consequence of it; and they tossed him over the side as they would have done a brute….”
Matrozen werden onderweg dus ook doodgeranseld en overboord gekieperd. Zo wordt hier vermeld uit onverdachte bron.
Kortom, het wordt er allemaal niet beter van, maar een beetje meer context voor de kinderen had geen kwaad gekund, toch?
@Conception Ik wil duidelijk zijn: ik ben het helemaal met je eens: Slavernij had nooit mogen gebeuren en dit herdenken is goed -opdat we leren en het nooit meer moge plaatsvinden! Ik vrees echter (en dat is misschien wat overdreven van me) dat het een herdenken zal zijn aan wat de Nederlanders de Curacaoenaars hebben aangedaan. Al zou de 4 mei herdenking in Nederland als aandachtspunt hebben: ‘laten we herdenken wat de Duitsers ons hebben aangedaan’, zou ik zo een herdenking zo snel mogelijk afgeschaft zien worden. Dat is echter niet het geval; anti Duitse sentimenten lopen in die dagen niet hoog op (gebeurd alleen met een knipoog bij voetbal 🙂 ). Helaas lopen anti Joodse sentimenten dan wel hoog op. Ik ben voor een herdenking, tegen antimakambiaanse sentimenten -dat is het enige wat ik heb willen zeggen!
Slavernij had nooit en te nimmer mogen plaatsvinden. Het is triest dat volken de afschaffing van slavernij/het vieren van vrijheid na slavernij moeten c.q. vieren ( daar blij mee moet zijn). Maar ja, ook Nederland viert in de maand mei, ieder jaar opnieuw, herdenken e.d.haar leed van de tweede “wereldoorlog c.q. bezetting etc. , zonder erbij stil te staan wat voor leed zij in het verleden andere volken aandeed. De titel “slavernij door de ogen van de kinderen” is hetzelfde als “slavernij gezien door de ogen van de volwassenen”. Dit laatste daar de ouderen eerder hiermee te maken hebben gehad en er dus sprake is van overdrachten van ervaringen en gevoelens door eeuwen en jaren heen. Nog altijd is de pijn te voelen van zij die ontrukt zijn aan hun lands- dorps- en familie leven. Nog altijd is het voor mij onbegrijpelijk dat bepaalde volken kunnen voelen wat anderen met hun hebben gedaan maar zijzelf niet voelen wat zij anderen hebben gedaan. Hypocretie, zal wel. Een paar dagen terug herdacht Israèl haar slachtoffers en zwoer dat haar volk zoiets nooit meer mag en kan gebeuren. Afschaffing slavernij, het geven van onafhankelijkeheid, wel, wel. Wie heeft jou verteld dat die en die slaaf en afhankelijk wilt zijn? HET IS TOCH GEWOON VRIJHEIDSBEROVING ONDER WELK TITEL OF MOM DAN OOK? GRAAICULTUUR TOCH? PAKKEN WAT JE KUNT PAKKEN TOCH?
@Aurelius, zo had ik het nog niet bekeken. U heft wel een punt.
Wel mooi om 150 jaar vrijheid te bekijken door de ogen van een kind toch
Tekenend dat de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden gevierd wordt, en niet: 150 JAAR VRIJHEID!!! Dat impliceert namelijk verantwoordelijkheid, dat eerste terugkijken. In terugkijken, navelstaren en slachtoffertje spelen zijn ze hier helaas beter dan in verantwoordelijkheden nemen. Triest, een potentieel feest wordt zo een ‘in memoriam’.