• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Rijksmuseum is officieel weer open. Koningin Beatrix draaide vandaag symbolisch de sleutel om waarmee ze na ruim tien jaar de deuren van het museum weer opende. Dertien fanfares, één uit elke provincie en één namens de voormalige Nederlandse Antillen, liepen voor de koningin uit.

De opening ging gepaard met feestelijk vuurwerk in de kleuren rood, wit, blauw en oranje.De orkesten marcheerden om beurten over een lange oranje loper. Enkele honderden mensen woonden de ceremonie bij.

Herstel

De twaalf uur durende heropening betekent het sluitstuk van een verbouwing die vijf jaar langer duurde en miljoenen euro’s meer kostte dan gepland, maar werd omarmd door de bezoekers die er al een kijkje mochten nemen. Een belangrijk deel van de werkzaamheden in de afgelopen tien jaar bestond uit het in ere herstellen van het gebouw van architect Pierre Cuypers uit 1885. In de loop van de twintigste eeuw waren de details op de muren, vloeren en plafonds steeds verder bedekt met lagen witte verf, systeemplafonds.

Details
De eerste taak van architectenbureau Ortiz y Cruz was het restaureren van de originele details. Ook braken de architecten de binnenhoven van het museum, die na de Tweede Wereldoorlog waren volgebouwd met kantoren, weer open. Daaruit ontstond een groot atrium, dat gratis te bezoeken is en waar de stempel van de Spaanse architecten het duidelijkst te zien is.

Openingstijden
Na de heropening door de koningin is het museum tot middernacht gratis toegankelijk. Bezoekers die liever in wat rustiger tijden gaan, kunnen het hele jaar terecht. Het museum is namelijk 365 dagen per jaar geopend, en heeft vanaf nu ruimere openingstijden.

© Novum

www.versgeperst.com