• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Van het Bijlmerpark in Amsterdam-Zuidoost naar de Goudkust van Ghana. Als het aan Gilo Koswal ligt, vorig jaar nog directeur van het Kwaku Festival, hoopt hij in oktober een Afrikaanse editie van het Afro-Surinaamse festival neer te zetten. Dat meldt het Parool.

 
De naam van het festival wordt eveneens Kwaku en moet komen te staan op het strand bij het dorp Kormantse. Het strand ligt niet ver van Fort Amsterdam waar vanaf de zeventiende eeuw honderdduizenden slaven door Britse en Nederlandse handelaren naar de plantages van Jamaica, Curaçao en Suriname werden verscheept.

Chief
Kormantse is vertrouwd terrein voor Koswal, die in 2007 tijdens een bezoek met jongeren uit Zuidoost aan Ghana in het dorp werd uitgeroepen tot chief development of the great Kormantse. Hij kreeg daar tevens een nieuwe: chief Nana Mbroh II. “Zo een titel helpt om met de autoriteiten in gesprek te komen”, zegt Koswal, die met het festival een brug wil slaan tussen Ghana en Suriname. “Het moet een verbroederingsfeest worden en meteen een toeristische trekpleister.”

Blik op de toekomst
Het belangrijke aandeel van Ghana in de slavenhandel hoeft de feestelijkheden niet in de weg te staan, denkt Koswal. “Ghanezen houden zich niet echt bezig met dat deel van de geschiedenis”, zegt hij. “Ze vinden het vervelend wat er is gebeurd, maar richten de blik liever op de toekomst. Maar als je zegt dat je uit Suriname komt, volgt er doorgaans wel iets van een spijtbetuiging. Soms krijgen mensen een stukje land aangeboden, zodat zij, zoals ze dat in Ghana zo mooi zeggen, hun weg kunnen vervolgen. Ik kom ook steeds meer Surinaamse ondernemers tegen in Ghana”, aldus Koswal.

1 reactie op “Kwaku in ‘Ghanese sferen’”

  1. Leuk plan, wel erg kostbaar om alle feestvierders naar Ghana te laten reizen. Wie gaat dat betalen?