• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De expositie Magic Lantern, onderdeel van het Curaçao IFFR, wordt vanavond officieel geopend in het Renaissance Hotel. Versgeperst.com sprak met Michèle van Veldhoven die nu de collectie van haar vader beheert: “Het hele huis stond vol met dozen met camera’s.”

De tentoonstelling bevat een selectie uit de privéverzameling van wijlen dr. Van Veldhoven die de geschiedenis en ontwikkeling van beeldprojectoren laat zien. Tijdens de expositie worden tevens dia’s vertoond van de Curaçaose fotograaf Fred Fischer, wiens werk is opgenomen in het Nationaal Archief van Curaçao. Ook wordt een deel van de ingezonden foto’s voor de zwart/wit digitale fotografie wedstrijd tentoongesteld. De expositie is voor publiek vanaf morgen tot en met zaterdag tussen 10.00 en 23.00 uur en op zondag van 10.00 tot 19.00 uur gratis te bezoeken in het Renaissance.

Hobby
Van Veldhoven: “Mijn vader had nooit het idee een expositie van zijn spullen te houden, het was gewoon een hobby. Zijn vader had een voorliefde voor fotografie en dat is overgeslagen op mijn vader. Hij heeft het echter nooit als beroep beoefend. Zijn ouders vonden het namelijk beter dat hij dokter zou worden en dat gebeurde ook. Tijdens zijn opleiding tot arts, had hij niet genoeg geld om nieuwe camera’s te kopen, dus kocht hij altijd tweedehands camera’s. Hier mankeerde vaak wat aan en dus was hij vaak bezig met het repareren van camera’s. Er kwamen ook steeds vaker mensen langs met hun camera’s voor reparatie of lieten deze achter voor mijn vader. Zo bleef hij altijd in zijn vrije tijd bezig met fotografie en groeide zijn collectie langzamerhand. Alles wat te maken had met fotografie, film en het ontwikkelen daarvan, je noemt het maar op, kwam bij mijn vader binnen.”

Magic Lantern
“De verzameling van mijn vader bestaat uit meer dan 300 objecten. Vorig jaar draaide het om de fotocamera, nu om de Magic Lantern wat de voorloper is van alle camera’s.” De Magic Lantern dateert uit de zeventiende eeuw en is, waarschijnlijk, uitgevonden door de Nederlander Christiaan Huygens. Met het apparaat kunnen door middel van licht, doorzichtige afbeeldingen geprojecteerd worden. “Vroeger reisde men met de Magic Lantern door het land om shows te geven. Dan werd door middel van plaatjes een verhaal op de muur geprojecteerd. Voor ons is het moeilijk te beseffen, maar destijds konden de mensen hun ogen niet geloven.” (foto 1: Magic Lantern Ernst Plank uit 1900)

Pater Brenneker
“In 1956 zijn wij naar Curaçao verhuisd en kwam de collectie uiteraard mee. Ook hier lieten mensen hun oude camera’s achter bij mijn vader, waaronder Pater Brenneker. Veertien jaar later verhuisden wij naar Canada. Daar kon mijn vader meer gericht zoeken voor zijn collectie omdat daar meer vlooienmarkten en ‘garage sales’ waren. Hij was nooit geïnteresseerd in een bepaalde camera of bepaald merk, maar was meer geïnteresseerd in het verloop en de ontwikkeling van de camera,” zegt Van Veldhoven.

Collectie
“Wij wisten van het bestaan van zijn verzameling, maar erg vaak zagen wij deze niet”, gaat Van Veldhoven verder. “Als hij namelijk weer iets had gekocht of gekregen, bewonderde hij het even en stopte het vervolgens in een doos. De hele kelder stond vol en niet alleen daar, overal stonden dozen. Je deed een lade open en daar lag weer wat. Het was overigens voor mij ook onduidelijk wat hij allemaal verzameld had. Toen ik de collectie overnam, zag ik pas voor het eerst wat hij allemaal verzameld had. Ik blijf zelf ook bezig met verzamelen en mensen blijven hun oude camera’s brengen. De collectie is dus nog steeds aan het groeien.”

Curaçao IFFR
Van Veldhoven vertelt dat de NAPA in 2008 een item had gemaakt over verzamelingen die uit de hand waren gelopen. “Dus mijn moeder had direct de Amigoe gebeld: “ik weet iemand!” De Amigoe heeft toen een reportage gemaakt over de verzameling van mijn vader en zo kwam het onder de aandacht van Michael Elias van Fundashon Bon Intenshon die wel toekomst zag in een expositie. Mijn vader zag het destijds niet zitten, hij was inmiddels ook al 87. Sinds zijn overlijden in 2009 heb ik de collectie in beheer. Vorig jaar werd ik wederom benaderd door Elias met de vraag of ik de camera’s wilde tentoonstellen tijdens het festival.” (Foto 2: dia’s voor in Magic Lantern)

www.versgeperst.com