• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De achttienjarige Anwar Braaf en Gilberto Morishaw zijn donderdag verblijd met het nieuws dat ze de Juryprijs van de Short Movies, BIG Story competitie van het Curaçao IFFR hebben gewonnen. “We waren verrast, maar vinden het natuurlijk geweldig! We weten nog niet wat we met het prijzengeld gaan doen.”

Braaf, beter bekend onder zijn artiestennaam AnwarBeatz, is voornamelijk bezig met het produceren van muziek, maar richt zich sinds twee jaar ook op films. “Destijds moest ik in ‘After Effects’ een aantal filmopdrachten voor school maken. Dat wekte mijn interesse en zo ben ik mij steeds meer met film bezig gaan houden. Daarnaast heeft het online filmpje ‘FreddieW Vs. Corridor Digital’ mij geïnspireerd mee te doen met de Short Movies, BIG Story competitie van vorig jaar. Dat was nog een heel gedoe, want ik had geen camera, helemaal niets. Voor de competitie van dit jaar heb ik speciaal een camera gekocht.”

Script
En dat is te zien. Helaas is het filmpje nog niet online te bekijken wegens de première op het Curaçao IFFR, maar het resultaat mag er wezen voor deze aspirant filmmakers. Met mooie kleurrijke shots en hier en daar leuke technische verrassingen zit het filmisch strak in elkaar. Maar ook over het verhaalverloop van de video is goed nagedacht. Morishaw is in januari begonnen met het schrijven van het script: “Ik had drie ideeën en ik wilde ze alle drie uitschrijven om te kijken welk idee het zou worden. In overleg met een filmdocent kwamen we tot de conclusie dat de eerste twee te moeilijk waren om in zo een korte tijd en met weinig middelen, goed uit te kunnen voeren.” (Foto 1: Gilberto Morishaw)

Samenwerking
Braaf: “Het script lag voornamelijk in de handen van Morishaw, die echt van de filmische shots is. Ik houd wel van een beetje actie dus ik wilde per se een vechtscène erin. Verder wilde de hoofdrolspeler, Jordan Isenia, veelzijdig kunnen acteren en dus verschillende scenes erin hebben. Uiteindelijk heeft die combinatie een mooi geheel gevormd.”

Film op Curaçao
“Er is niet veel aandacht voor het maken van films”, gaat Braaf verder. “De mogelijkheid om films te gaan kijken is er zeker, maar dan blijkt ook weer dat zodra het iets is van een lokale filmmaker, men er alweer minder over denkt. Ze onderschatten de kwaliteit.” Morishaw: “De komst van het Curaçao IFFR hier vind ik wel heel goed. Het stimuleert de mensen hier om deel te nemen en de lokale filmwereld serieus te nemen. Daarom vind ik de Yellow Robin Award ook een heel goede prijs. Zo wordt er hopelijk meer aandacht aan films uit het Caribisch gebied besteed en komen regionale filmmakers hopelijk meer in de spotlight.” Braaf vult daarop aan: “Veel lokale filmmakers  vertrekken naar Nederland. Door de komst van het Curaçao IFFR en de daarbij komende aandacht, krijgen lokale filmmakers hopelijk meer mogelijkheden hier op het eiland en zijn ze minder afhankelijk.” (Foto 2: Anwar Braaf a.k.a. AnwarBeatz)

Toekomst
Op de vraag wat ze verder nog willen bereiken in de filmwereld, blijft het antwoord een tijdje weg. Morishaw ziet wel iets in internationale bekendheid, terwijl Braaf zich toch nog even liever op de muziek gaat storten. Morishaw: “Ik ben ook bezig met muziek, maar ik vind film erg interessant want het geeft je de mogelijkheid om iemand zijn perspectief te veranderen. Je dwingt niet iemand om dezelfde mening als jou te hebben, maar je kan diegene wel, letterlijk, een kijkje erin geven.”

www.versgeperst.com