• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De tv-omroep NTR zendt zaterdag de eerste aflevering van ‘Onder Elkaar’ uit. In de eerste aflevering worden Nederlanders geportretteerd die op het eiland wonen. De programmamakers belichten hoe de immigranten zich verhouden tot de lokale Curaçaose bevolking.

In een sfeer die doet denken aan ‘Bij ons in de P.C.’, het vermaarde Nederlandse rijkeluisprogramma van Jort Kelder, worden de personages aan de tand gevoeld over vermeende spanningen tussen zogeheten makamba’s en Curaçaoënaars, discriminatie en het slaverijverleden. Uiteraard onder het genot van een goed glas wijn.

Uitzending
De eerste aflevering genaamd ‘Hollandse maatjes’ wordt zaterdag tusen 11.05 tot 11.30 uur uitgezonden op Nederland 2. Op 4 april wordt op exact hetzelfde tijdstip de aflevering herhaald. Daarnaast is ‘Hollandse maatjes’ terug te zien via uitzending gemist. Twee weken later worden onderlinge verhoudingen op Bonaire sinds 10-10-’10 onder de loep genomen.


Een personage uit de eerste aflevering

167 reacties op “Programma over makamba’s op Curaçao”

 1. Ik probeer eens niet alle Makambas over een kam te scheren. Ik weet dat er goeie en normalen zijn die ook de samenleving met de Curaçaoenaar zoekt. Maar een groot deel van de Nederlanders op Cur. zijn gewoon te arrogant, en denken echt dat ze in een achtertuin van Nederland wonen met een stel storende Antillianen er in. Ik ben het helemaal eens met Paulina en Reginald, de Makambas willen ons de wetten voorlezen in ons eigen land dat is echt ongemanierd.

  Om ons dan te dwingen om twee zoenende Homos door te Cur. straten te accepteren. In Nederland willen ze de Antillianen eruit gooien als die zich niet gedragen. Nou dat is toch makkelijk jullie gooien de Ant. eruit en wij gooien de Nederlanders die zich niet willen aanpassen en de taal willen leren er ook uit. Wat is daar aan zo onbegrijpelijk. Je kritiek mag je voor jou houden en naar Nederland mee nemen wie wanneer zijn vuil verbrand of muziek maakt.

  Wiels en Wilders zijn niet vergelijkbaar. Wiels was een politicus die de situatie voor alle Curaçaoenaars wilde veranderen. Curaçao heeft een Makamba probleem, en Wiels had dat ook duidelijk aangekaart. Volgens Wiels is een Makamba geen Nederlander, maar mensen met een een bepaald gedrag, en die wil hij eruit hebben. Wiels had heel vele Nederlandse vrienden, maar geen Makamba vrienden.

  Ik was altijd voor een goeie samenleving met alle rassen en geloven. Maar ik heb het intussen opgegeven, de echte Makamba wil gewoon niet mee leven. Maaskant pas op met je statements en noem ons geen Neger. Die Makambas die achter grote muren met bewakers leven zijn in Nederland een niets, gewoon een volgende dronkaard in een kroeg met een Opel voor de deur, maar op Curaçao kommen ze groot spelen en ons in ons eigen land beledigen en de wetten op dringen, zonder zich een beetje te willen aanpassen.

  Wat de stranden aan betreft vinden wij dat de stranden van een ieder zijn, voor het volk. Er mochten geen Curaçaosche stranden bestaan en ook geen Makamba beaches. Het water is van een ieder, door God gegeven, en niemand heeft het recht daar voor geld te verlangen. Het grond gebied van elke strand op Curaçao behoord een of andere Familie, maar niemand die het waagt er intree voor te verlangen, behalve de gierige Makamba.

  Beetje dom, je bent niet maar een beetje dom je bent heel erg dom. Een Makamba moet zijn mond houden over criminaliteit of wat dacht je dat in de slavernij op Curaçao was gebeurd waren dat geen misdaden…??, het was in elk geval geen picknick. De Makamba werkte niet en zat de hele dag alleen maar straffen te verzinnen, hoe hij ons nog meer pijn kon doen, en te vernederen. Hij was een wreed beest..!! Wie ben jij, om op Curaçao de criminaliteit percentage op te tellen. Doe dat in Nederland.

  De Makamba is zijn eigen geschiedenis vergeten. Als de slavernij te ver terug ligt voor jullie dan gaan wij maar 70 jaar terug naar de tweede wereld oorlog. De Nederlandse onderdanigheid tegenover het Nazie regime staat in boeken geschreven. Waar een zekere Anton Mussert (NL Minister President) steeds weer door Hitler werd ontvangen en zich op onderkruiperige manier zich in een goed licht bij Hitler probeerde te slijmen. Waar hij dat land toch regeerde en meer als de helft van het Nederlandse volk achter zich aan had staan waar ze op een groot plein in Nederland met de Hitler groet tussen hakenkruis vlaggen Wilhelmus van Nassauen stonden te zingen.

  Waar was de dappere Nederlander toen. Of kennen jullie nog een Johannes Hendrik, en Wim Heneicke die 9000 joden liet vermoorden. Alles Nederlanders, sorry Makambas. Koningin Wilhelmina was om hun gevlucht naar Engeland. Dus kom mij niet vertellen dat onze hoofdstad Willemstad heet en de wetten in het Nederlands zijn geschreven. Wees gewoon blij dat de Nederlandse wetten niet in het Duits zijn geschreven. Niet met modder gooien, of wie in een glas huis zit zal niet met stenen gooien.

  Over gooien gesproken, ik heb op Curaçao Nederlanders gezien die van de baai kwamen met hun jeep door Marchena rijden waarbij zij Bierflessen uit het raam gooien, heel beschaafd he,..?? of ze dat in NL ook zouden doen. Ik ben ervoor ERUIT MET AL DEZE MAKAMBAS EN LAAT DE GEWONE NEDERLANDERS BLIJVEN. …Cajosh

 2. […] kunnen reageren op kleine reacties in de media. Heb ook de reacties gezien op de uitzending van Onder Elkaar. Deze mensen kunnen zich nog opsluiten op hun beveiligde parken. Dit is ook nog eens een extra […]

 3. Wat een nare mensen allemaal… Ik ben Nederlandse en mijn vader is 65 jaar geleden geboren en opgegroeid op Curaçao. Hij heeft niets anders dan mooie herinneringen van het eiland en respect voor andere eilandbewoners. En hij heeft nooit een naampje aan bepaalde groepen gegeven. Want dat is nergens voor nodig!
  En de discussie ‘van wie’ het eiland nou zou zijn en wie nou wie zou moeten bedanken is zo overbodig. In mijn tijd op Curaçao had ik wel wat beters te doen; genieten van het mooie eiland, het heerlijke eten, de mensen en de sfeer.

 4. @Yo He he, eindelijk een keer een Makamba daarmee gepakt. Dat mag in de krant en dat gebeurd dan ook 😉

 5. http://www.nu.nl/binnenland/3392718/nederlander-aangehouden-met-drugs-curaao.html

 6. @ Terry. kan voor een ander veel geld betekenen.

  En dat is nu juist mijn bedoeling. Hier rijden mensen met onderstand in een auto rokend erger dan de ISLA en onverzekerd en wat al niet meer. Dan kunnen ze die 1500 gulden boete ook betalen (in termijnen) en is de boete afschrikwekkend genoeg om het NOOIT meer te doen. De rest van je verhaal neem ik voor kennisgeving aan hopende, dat er ouders zijn die daaraan een voorbeeld willen nemen, maar ik maak me geen al te grote illusies.

 7. Waar hebben we het eigenlijk over, er staan ongeveer 8600 NL bij Kranchi in de boeken.
  daarvan wonen er misschien 400 in diverse resorts, het beeld dat we vroeger hadden iedereen is rijk in Nederland hebben we al lang achterhaalt.
  De andere 8200 NL leven gewoon in de bario, zwetend en stinkend staan ze bij de snek.
  wij hebben duidelijk een mening over dat gedrag, ook als ze proberen te helpen in hun ogen komen ze vervelend over.
  Wees blij dat er een cultuur verschil is, moet er niet aandenken om altijd op tijd te zijn.

 8. @Zorro, Wat voor jou een lachertje is, kan voor een ander veel geld betekenen. Wat ik wel weet is dat boetes niet altijd geind worden of geind kunnen worden.

  U schrijft als er jaren eerder een waarborgfonds is opgericht….Maar goed dat was er toen niet. Ook ik kan me behoorlijk opwinden over verschillende dingen, maar ik kan de wereld niet veranderen. Ook ik moet me inhouden en uiteindelijk de regels die opgesteld zijn (al ben ik niet altijd mee eens) moeten accepteren. Het is goed om punten aan te kaarten, zo blijft men kritisch, maar men moet ook realistisch zijn, zichzelf ook onder de loep nemen en de eigen tekortkomingen onder ogen zien. Elk huisje heeft zijn kruisje, zo ware ook alle landen ter wereld.

  Wat ik wel kan doen, is ervoor zorgen dat ik het goed blijf doen. Dat de familie waar ik deels verantwoordelijk voor ben en mijn kinderen het goed doen. Gelukkig lukt het aardig ook nog. Ik kan u niet uitleggen hoe trots en dankbaar ik hiervoor ben. Ik praat elke dag met mijn kinderen en ik zal blijven praten al hangt mijn tong tot op mijn buik. Dat is mijn veranwoordelijkheid, maar eerder mijn plicht. Ik zal blijven opvoeden, onvoorwaardelijk blijven steunen, als ze in hun recht staan voor ze opkomen en zo niet uitleg geven en zeker geen gelijk waar ze die niet hebben. Ze leren om excuses aan te bieden verantwoordelijkheid te dragen en de consequenties aanvaarden als ze fout zijn.

  Ik geef ze waardevolle normen en waarden en ze leren dat ze niet van iemand afhanelijk moeten zijn. Ik leer ze dat ze ten alle tijden hun eigen broek omhoog moeten houden en niet de maatschapplij degene is die dit voor ze moet doen. Je hoeft je niet altijd met een regel eens te zijn, maar je dien je wel eraan te houden. Ik leer ze dat het niet de bedoeling is dat ze een last worden voor de samenleving. Ik doe hard mijn best, meer dan dat kan ik niet doen! De veranderng begint bij mij en bij de mensen waarvoor ik verantwoordlijk voor ben.

 9. @ Terry. In casu heeft het onnvezerkerd rijden van een voertuig een boete opgeleverd, de wettelijk sanctie voor zo’n overtreding. Verder is er niks meer aan te doen.

  Die boete is zoals vele boetes hier, als ze al geind worden, een lachertje. Als er vele jaren eerder een waarborgfonds was opgericht, was er wel wat aan te doen zijn geweest.

 10. @ Berdat,

  U heeft het over koren op de molen van Wiels etc.
  Maar daar gaat het programma toch juist over, over Nederlandse racisten die zich weigeren aan te passen en het verdommen de taal te leren, leven als God in Frankrijk en iedereen afzeiken die niet in hun simple straatje valt. Plebs van de eerste orde.
  Lees de geschiedenisboeken over Indonesie en Suriname er nog een keer op na, of het verhelderende boek “Zwartboek van Nederland Overzee” (2002) van Ewald Vanvugt, . Op de kaft wordt vermeld “wat iedere Nederlander moet weten”. Kan niet missen.

 11. Volgens mij ging het bericht over onverzekerd rijden en niet over schade door onverzekerd te rijden. Mijn reactie ging dus puur op dat bericht. Maar goed nogmaals overal rijden mensen onverzekerd in een voertuig. Ik herhaal overal ter wereld, de mogelijkheid die je hebt, is je voertuig bv casco beperkt, extra of een dergelijk benoeming te verzekeren zodat je verzekerd bent in het geval dat je schade krijgt aan je voertuig door een onverzekerd voertuig of een niet bekende voertuig dat na het veroorzaken van schade ongeindentificeerd wegrijd (onverzekerd of verzekerd).

  Persoonlijk vind ik dat als je een onverzekerd een voertuig rijd, het zo moet zijn dat je niet meer kan en mag rijden totdat je verzekerd bent. Maar goed, ook ik, moet de regels die bepaald zijn, accepteren. In casu heeft het onnvezerkerd rijden van een voertuig een boete opgeleverd, de wettelijk sanctie voor zo’n overtreding. Verder is er niks meer aan te doen.

 12. Ongelooflijk alle reacties op het eiland. Koren op de molen van Wiels en andere rascisten. Gisteren ook weer zo’n reactie in de Amigoe van een dame. Alle NL worden weer over 1 kam geschoren, wat zijn de NL toch weer slecht!! Net als die vrouw van gisteren, wat een domme mensen heb je in de wereld!! Jammer allemaal.

 13. @terys, scenario. Iemand werkt hard voor een nieuwe auto. Hij koopt deze met 5 jaar lening en eigen geld. Hij wordt aangereden door iemand die niet verzekerd is. resultaat is dat deze persoon geen auto meer heeft maar wel de auto moet afbetalen. geld voor een andere auto voor werk is er niet.. ja dat is MISDADIG!

 14. @ denkffverderna. je wilt niet weten als jij met nog niet afbetaalde KIA schade krijgt met een onverzekerde auto. Je betaald nog jaren je aflossing terwijl je tegenpartij een nieuwe barrel heeft gekocht die weer onverzekerd rondrijd ,terwijl jij met de bus moet omdat jij, als verzekerde niets krijgt uitgekeerd!

  Normaal moet je een auto met geleend geld verplicht all-risk verzekeren en dat is niet voor niets bepaald en dan nog zou je dit uit jezelf moeten doen. Je zou je heel wat ellende hebben bespaard.
  Terry’s de gevolgen van niet verzekerd zijn vind ik vaak wel misdadig. De boete daarop zou NAF 1500,– moeten worden.

 15. @Terry. Kan jij mij dan vertellen, wat hij in het verleden fout gedaan heeft en zodoende voor de rechter moest verschijnen ? Ik kan het niet vinden!

 16. @terry’s je wilt niet weten als jij met nog niet afbetaalde KIA schade krijgt met een onverzekerde auto. Je betaald nog jaren je aflossing terwijl je tegenpartij een nieuwe barrel heeft gekocht die weer onverzekerd rondrijd ,terwijl jij met de bus moet omdat jij, als verzekerde niets krijgt uitgekeerd! Gebeurt slechts 50 x per jaar. Hoop niet voor je dat ik je ooit gaat ontmoeten in de bus!!!

 17. @Terry’s – Hopi Bon.

 18. @Anita Bierman, Het simpel onverzekerd een auto rijden, is een overtreding en niet een misdrijf. Ik snap niet wat u bedoeld met misdadig, maar goed. Overtredingen gebeuren dagelijks en zijn ontelbaar. De meeste mensen die in het verkeer deelnemen hebben wel eens een overtreding begaan. Het gebeurt op Curacao, in Nederland en overal ter wereld!

  In Nederland zijn er programma’s. Blik op de weg( volgens mij op Veronica), Wegmisbruikers (op SBS6), Undercover in Nederland (SBS6) en Peter R de Vries met aflevering agenten die de regels van het verkeer aan hun laars lappen en daarnaast ook frauderen (caught in the act, dus gefilmd op de camera, tot nu toe mijn favoriet).

  Mevrouw Anita u wit niet weten wat er allemaal te zien is. Ik hou niet bij of de misdrijven in het verkeer meer zijn dan de overtredingen. Ach Anita… Waarom druk maken over 12 Antiliaantjes die onverzekerd reden. Ze kregen toch een boete. Anita Anita voor dit geval zou ik zeggen. Kijk niet naar een splinter, maar naar de balk!

 19. @ Tobias.. Je schreef, zo ver je kon nagaan… Je zal veel verder moeten gaan, dan je neus lang is. Ik heb het niet over Godett of een of ander vogel. Daarom had ik ook de Rechtbank als bron vernoemd.

  @ Jos van Delden, hoezo kritiek op Antilianen. Je mag vinden dat de Antiliaan lui is, crimineel is etc etc. Dat wordt toch al jaren gezegd. Oud nieuws hoor. Blijf lekker klagen, blijf lekker zeuren in Nederland. Wat je dan vooral niet moet doen is je biezen pakken en nota bene naar het eiand gaan en daar over de bevolking verder gaan zeuren en denigrerende opmerkingen maken. Je gaat het dus lekker allemaal zelf opzoeken. De zon schijnt toch ook in Turkije en Spanje. Als een ander in Nederland bepaalde uitspraken doet over de Nederlander dan zou meteen worden gezegd dat diegene moet oprotten en gaan waar ie vandaan kwam. Het interesseert mij geen moer of mevrouw of mijnheer nou goed is voor de economie. Als Piet het niet is, is het Jan wel. Als Jan het niet is, is het Kees wel. Dus voor mij mag mevrouw en mijnheer lekker oprotten en plaats maken voor een ander die tenminste wel een beetje respect in zijn mars heeft. Zitten klagen over een bevolking, terwijl mijnheer en mevrouw heel goed weten dat als de Antiliaan iets minder lui was en net zo snel was als de Nederlander hun vermogen nu voor minder dan de helft waard zou zijn. De meerderheid van de Nederlander met vermogen die op Curacao zit en wel of niet zaken doet, doet het puur en enkel voor zichzelf (niks mis mee). Omdat hij weet dat hij veel beter van wordt, dat hij geld kan maken of behouden waar hij in Nederland alleen van over hebt kunnen dromen, want als je in Nederland ondernemer bent of vermogend bent, wil je niet weten hoe bont je het hebt qua belastingen die je allemaal moet betalen. Bergen facturen die je elke dag binnen krijgt. En ja dan zit je op het weiland in je gerenoveerde boerderij, want dat kun je, je veroorloven. Je bent niet superblij, maar wel tevreden want je hoort om de haverklap dat die en die failliet zijn gegaan. Ze wonen nu ergens twee hoog of op nummer 1214, jij gelukkig vrijstaand. Tsja een villa in het Gooi, Bloemendaal, Laricum etc blijft een lang gekoesterde droom.
  Wat mevrouw en mijnheer moet doen is op de knieën gaan en God bedanken, mevrouw en mijnheer weet zelf wel verdomd goed waarom! Hou op met zeuren. Hoeden bieden geen bescherming voor rimpels en de botox kan ook straks niet meer tegen op! Geniet van het eiland, verbras je geld, doe wat je wil doen, maar hou je in toom en roep geen problemen op je af zonder dat het nodig is, het eiland is immers klein en de bedoeling is niet dat je uiteindelijk weer terecht komt op een of ander weiland in Nederland!

 20. Defenitie makamba is: Nederlanders die samen, in harmonie met Curaçaoënaars het land over de jaren heen samen hebben opgebouwd. En niet die denken het allemaal beter te kunnen en te weten zonder ook maar iets daadwerkelijk voor de bevolking te kunnen betekenen. Dames van Puk Media ga je heel diep schamen om dit vertekende beeld

 21. http://weblogs.nrc.nl/media/2010/11/05/de-dikke-poppenkast-van-mildred-roethof/

  Mevrouw Roethof krijgt wel vaker kritiek om de kwaliteit van haar series..

 22. 150 reacties hier, en slechts 2 elders op Versgeperst over de 12 Curacaoenaars die zijn een boete hebben gehad omdat ze onverzekerd auto reden, wat gewoon misdadig is.

  En dat terwijl de macambas in het tv programma niets misdaan hebben, maar als macamba op dit eiland wordt alles wat je doet onder een vergrootglas gelegd.

  Uit jalouzie waarschijnlijk.

 23. @terry. Zover ik kon nagaan, is hij op Curacao voor de rechter gesleept door Politicus godett. Godett hield zich bezich met corrupte zaken, en Pronk pakte hem aan via de krant.Dat vond Godett niet leuk. De vogels die naar nederland gebracht werden door een ander persoon, kwamen uit de voliere van Pronk. Na de veroordeling in eerste graad, is hij in hoger beroep gegaan. Het zijn geen beschermde inheemse vogel in nederland ! Het ministerie in Den Haag heeft zelfs een verklaring afgegeven, dat de vinkjes die Schiphol binnen kwamen, totaal geen beschermde vogels zijn, en zonder enig probleem nederland in komen! Pronk weet wat hij doet, en is niet gek.

 24. @Jos van Delden, het is niet de Curacaoenaar die in deze reportage over de slavernij begonnen was maar de vogelverschrikker en patatje tokkie zelf.

 25. @Jos van Delden, kritiek geven mag, maar een bevolking beledigen is totaal iets anders.
  Hoezo moet de Curacaoenaar God op haar knieen bedanken voor de slavernij?
  Deze woorden snijden door de ziel van iedere Curacaoenaar.

 26. Ik vond de macambas in de uitzending irritante bekakte typetjes, maar heb ze eigenlijk niet op een leugen kunnen betrappen. En zoals hieronder al een paar keer aagegeven zijn ze goed voor de economie en houden zich keurig aan de wet.

  Maar ik weet dat het not done is om kritiek te hebben op Antillianen, want dan wordt meteen het kolonisatorverhaal weer uit de kast gehaald. En daar is de Curacaoenaar erg goed in, het heeft ze al miljarden opgeleverd die vervolgens, zoals verwacht, feestend en fuivend over de balk zijn gegooid.

 27. @Gina, waar maak jij je druk om. Iedereen moet zelf weten met wie hij trouwt.
  Waarom zouden wij ons in deze onzin moeten gaan verdiepen?
  Mag men a.u.b. de vrijheid hebben om zelf te beslissen met wie men wilt trouwen, dank je.
  Zucht.

 28. @Tobias, het gaat er niet om dat je voor niemand bang bent. Het gaat erom dat je geen psychopaat bent.
  Een psychopaat is voor niemand bang omdat een psychopaat geen geweten heeft!

 29. ”Dit programma bevat beledigende uitspraken over Caribische Nederlanders.”

  Bovenste zin is nu bijgevoegd bij de reportage, ”Onder elkaar.”
  NRT vindt het nu zelf beledigend voor de Caribische Nederlanders.

  http://programma.ntr.nl/10572/onder-elkaar/detail/aflevering/6000004792/Curaçao—Hollandse-maatjes

 30. @Gina
  Kijk jouw antwoord is nou precies wat ik nou bedoel, vingertjes wijzen naar een ander. Een ander is veeeel racistischer dan ik. Maar wat is je statement? Dat ook alle ydk discrimeneren? Lekker kortzichtig! Ik weet ook wel dat er discriminatie is tussen de gekleurde bevolking. Dat speelt niet alleen in Curacao maar ook in Amerika, India ed. maar mogelijk is jouw wereldje erg klein.

  Je ziet wel makambas met donkere ydk trouwen maar blanke bijna niet met ydk?? Begrijp je zelf wel wat je hier mee bedoelt? Ik ben zelf getrouwd met een ydk en racisme speelt bij elke bevolkingsgroep, alleen de nieuwe Nederlandse groep op Curacao dient zich aan te passen. Dat is ook uitvergroot in het programma en dat is voor sommige blijkbaar confronterend! Natuurlijk zijn niet alle Nederlanders zo maar wel een groot deel dat in Curacao komt zijn wel zo. Ik maak dat zelf mee als ik in Curacao ben, “de grapjes” die er gemaakt worden. Deze groep heeft in Nederland waarschijnlijk een mening over “de buitenlanders” dat ze zich moeten aanpassen, Nederlands moeten leren. Maar zelf doen, ho maar. Nee, als je enige intelligentie hebt dan spreek je toch Hollands dus waarom zou IK Papiaments moeten leren? Curacao is toch van ons?!

 31. Dit is niet de eerste keer dat Mildred Roethof deze klachten krijgt.

  Een paar jaar geleden heeft zij precies hetzelfde geflikt bij een stel jongeren uit de Bijlmer nav haar tenenkrommende, eenzijdige frummelwerkje ‘Sex Sells’ en later bij ‘Rauw en Puur’.

  Mildred heeft haar vaste werkwijze: ze bedenkt vooraf een script waar ze een ‘docu’ over wil maken en ze zorgt er desnoods zelf voor dat, hoe dan ook, haar vooraf bedachte script is te zien.

  Ze zoekt een ”groep mensen’ en geeft hen ‘t het gevoel dat ze aan hun kant staat. Vervolgens zegt zij toe ze inspraak hebben bij de montage, belooft ze dat het een positieve insteek krijgt.

  Zelfde scenario, zelfde hoofdrolspeelster (zij zelf, dus) alleen andere figuranten.

  Altijd hetzelfde liedje: geen contract of quitclaim verklaring worden overlegd.

  Mevrouw luistert naar niets en is een grote manipulatoraar.

  be smart: DON’T FEED THE -mildred roethof- TROLL

 32. @ Tobias… Gebruik google als je geen tijd hebt of liever probeer via via, wel een betrouwbare bron, zoals de rechtbank gebruiken om achter de waarheid te komen! Joost Pronk mag een held zijn, hero of wat je hem maar mag noemen, feit is dat die man in het veroordeeld is voor misdrijven zowel op Curacao als in Nederland!

 33. @jacobus. 15 jaar geleden stond korsow nog vol met rode en witte Melon di Seru,waar zijn ze nu??Ik weet niet wie deze allemaal heeft weggehaald(ook in gebieden waar tot op heden geen verkaveling is)maar dat jij als Curacoaenaar het niet erg vind dat mensen er een handel v maken om de natuur te vernietigen,je moet je schamen !

 34. Helaas wordt er nog steeds overal ter wereld gediscrimineerd, blank naar donker, donker naar blank, donker naar nog donker, arm-rijk…….
  In het prgramma zien we alleen de visie van een handjevol mensen die hier op het eiland wonen, media blaast het op deze manier nog eens extra op.
  Helaas macht van de media….. maar die macht geven we ze (op deze manier) zelf.

  p.s.er zijn mensen in Coral Estate die 4 hondjes hebben. Mevr in filmpje mag er, zoals ze zei maar 2, discriminatie?

 35. Reactie op commentaar van dit programma. Van dichtbij ben ik betrokken geweest bij het samenstellen van dit programma. Heel duidelijk werd er door verschillende personen in de opnames gesteld, dat het een positieve film moest worden, waar Curacao voor het toerisme baat bij heeft. De opnames duurden 40 uur. De dames Mildrid en Annechien van Pluk Media hebben hier 20 minuten uitgehaald en geplubiceerd op de TV. Al het positive werd niet getoond. Slechts de negative uitlatingen werden samengevoegd in 20 minuten. Dit was zeker niet de bedoeling van menigeen in de opnames. Nu horen wij, dat deze dames van Pluk Media vaker problemen veroorzaakt hebben met hun opnames. Wisten wij dit maar van te voren, dan was er van onze kant nooit medewerking gekomen. Kijk op :De kwetsbare kinderen van Mildrid Roethof” Helaas, we horen dit te laat !!!! Sorry mensen !!!

 36. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11187/Martijn-Simons/article/detail/3420800/2013/04/05/Betsy-is-blij-met-de-lokale-Albert-Heijn-want-haar-kat-lust-een-soort-brokje.dhtml#.UV86vWBswBg.facebook

 37. @Lynn, als je op Curacao bent merk je dan ook hoe blanke en lichtkleurige YDK denken over de donkerkleurige YDK? Een stuk racistister.. Daarnaast zie ik wel makambas met donkere YDK trouwen maar zie je dat onder blanke en YDK bijna nooit! Ga je daar maar eens in verdiepen!

 38. Wat staan een paar hoofdpersonen in dit programma voor gek zeg! Echt zielepieten. Ik als op Cur. geboren nederlandse zit er een soort tussenin , maar ik schaam me gewoon voor dit programma. Het lijkt wel de bedoeling om de hele discussie na Si en No weer opnieuw te beginnen. Het zou prettig zijn als we weer als vroeger naast elkaar kunnen leven zonder zo op iedereen te letten. Ieder z’n eigen vrienden en smaak maar laat de anderen waar je geen behoefte aan hebt met rust.

 39. @Yu’k . Yu’k, je hebt het helemaal mis. Die bolcactussen werden bij het bouwrijp maken van verkavelings plannen door buldozers op een grote hoop geschoven. Dit is ruim 45 jaar geleden. Toen was er bijna niets beschermd. Dat Pronk hier handel in zag, is niets mis mee. Of ben je jaloers, dat jij niet tot zulke initiatieven kan komen? Hij heeft de handel in zijn bloed zitten, en maakt daar gebruik van. Dus waffel dichthouden, als je er niets van weet !

 40. Ik (als Nederlandse) vond het erg goed in beeld gebracht hoe een groep Nederlanders in Curacao praten en denken over de Curaçaoënaars. Hoe ze zich niet aanpassen aan het land, geen Papiaments spreken en zich beperken tot hun kleine blanke kring. Ik weet zeker dat een heel grote groep Nederlanders het eens is met de opmerking”het slavengezeur”.
  Nederlands zijn heel goed in “ja, maar zo ben ik niet” zoals de Nederlanders in het programma praten over andere Nederlanders die het voor hun verpesten, de schuld geven aan een ander terwijl zij de ydk irriteren met hun gedrag.

  Herkent niemand nou dit soort vervelende Nederlanders??? Ik herken ze wel als ik op vakantie ben in Curacao. eens erkennen dat veel Nederlanders ook racistisch zijn en gewoon neerkijken op de Antillianen. Misschien jij en ik niet maar een grote groep wel. Daarom vond ik het een goed programma.

  Ik wacht alleen nog op een programma over hoogopgeleide en succesvolle Antillianen in Curacao én in Nederland want die zijn er genoeg!

 41. @Toscana, Assendelft van Wijk is hier op ons eiland bekend als crimineel. Hij heeft verschillende mensen in elkaar geslagen, of in elkaar laten slaan. Mensen opgelicht, zodat het weer uitdraaid op rechtzaken. Het zou het toppunt zijn, als deze man in zo,n nederlands programma zal verschijnen. Laten we het netjes houden. Met die kouwe kak op beeld, was het al erg genoeg.

 42. Vraag aan Pronk snoremans waar alle Curacaose bol-cactussen (milon di seru) gebleven zijn.
  Deze cactussen behoorden tot de beschermde plantensoorten van Curacao, maar onze $-Pronkie-$ schijnt het hele eiland leeggeroofd te hebben van haar bol-cactussen om ze voor heel veel geld in het buitenland te verkopen.

  En maar roepen dat ”Curacao van de Indianen is”, alsof dat jou het recht geeft om beschermde Curacaose plantensoorten (en vogels) uit te roeien voor heel veel geld $$$.
  De nederlanders die vroeger op Curacao woonden hadden veel meer respect voor onze flora en fauna dan deze domme $-tokkies.

  http://www.curacao-fotos.nl/foto.php?pht_id=247

 43. @andrew. Die Joost Pronk ken ik ook heel goed. Van wat jij verklaart over hem , klopt niets van. Hij heeft zich nooit schuldig gemaakt aan omkoping. Smokkel en andere criminele activiteiten zuig je uit je duim. Ben je soms jaloers ? Dat hij een grote smoel heeft, weten we al. Maar helaas, de waarheid is het wel altijd. Er zijn maar weinigen op Curacao, die in het bedrijfsleven zitten, en openlijk de waarheid durven te vertellen. Hij is nergens bang voor. En zijn personeel draagt hem op handen. De meesten kennen hem al ruim 33 jaar ! Dus dat slap geklets kan je maar beter bij je houden.

 44. Hadden ze die Chris van Asseldelf van wijk ook niet in het programma kunnen nemen ook een model burger.

 45. Wel zonde dat ze net deze types aan moesten halen als Nederlanders op het eiland terwijl er veel zijn die zich behoorlijk kunnen gedragen en die een goede band hebben met eilandbewoners die echt niet voldoen aan de stereotypes waar men aan denkt.

  Het is jammer dat ze een arrogante man zoals joost pronk (ja ik ken hem persoonlijk) die zich in het korte verleden schuldig heeft gemaakt aan omkoping, smokkelen en ander criminele activiteiten in de arm neemt als (niet juiste) voorbeeld van wat een Nederlander in Curacao is

 46. Dit zijn toch dezelfde mensen die naar die elysiants/eleqt feestjes gaan?

 47. @Yos, Ze gaan inburgeren. lekker de hele dag bij een snek hangen, gouden tanden en een gouden ketting. Josot Pronk gaat met zijn autos ook feveren in de salina. en natuurlijk een aantal bysides en niet zorgen voor je kinderen die je over maakt..

 48. Het meest opvallende is dat dit soort
  volk het net niet is voor de Cote d”azir , want laten we nu wel wezen war koop je nu nog een supervilla aan het Spaanse water voor 6 of 5 ton.In ZFrankrijk niet dus.
  Kortom dit volk stelt geen bal voor.
  Ik mag me dan verblijden met een huis met pool op Cas Grandi en de eerlijkheid gebedt mij te zeggen dat ik in Ned. voor zo’n superhuis niet terecht kan.
  Dus dat plebs volk moet zich geen illusies maken. Geoon ordinaire Telegraaf lezers.Ze zouden er goed aan doen in t burgeren, want dat verwchten “ze’ van buitenlanders in Nederland ook. Geoon ordinair plebs daar is alles mee gezegd.

 49. De hoodrolspelers uit deze komedie zijn geen MAKAMBAS maar patjepeeërs.

  patjepeeër m
  een protserig persoon, iemand die zich op zijn -vaak nieuwverworven- welstand doet voorstaan
  Ik heb geen zin om met die patjepeeër om te gaan.
  bron: wikipedia

 50. Die Joost Pronk heeft toch alleen autos die voor makambas zijn.. Antis rijden liever in hyandai toyota en Kia

 51. Walgelijke uitzending met walgelijke Nederlanders die aan het woord komen, volgens mij van de allerlaagste allooi, uitschot die graag bij de jetset wilt horen. Je wordt echt niet interessant als je van een dubbeltje een euro heb gemaakt. Deze mensen hebben wat geld maar zijn geestelijk heel arm en zielig. Als zij in de in de 17de eeuw hadden geleefd zouden zij de wrede Shon’s zijn geweest en de zwarten hier die ze prijzen en aanbidden de Bomba’s en de rest de House Negro’s. Ik walg zowel van hen als van ons mensen. Shamer on you!
  Voor de goede orde ik ben een zwarte Curacaose getrouwd met een Nederlander van goede huize.

 52. @kaasje. Dat is geen vergelijk Kaasje. De joden die het concentratiekamp ingejaagd werden, konden het allemaal niet meer navertellen. Maar de nazaten van de slaven, wat in die tijd normaal was, hebben op Curacao en andere eilanden voor nageslacht gezorgd. Zij kunnen nu een vergelijk maken met hun huidige leefstijl, en die van hun bloedverwanten in Africa. En daar zit in veel gevallen een groot verschil in. Zeker voor de gekleurde Curacaoenaars ! Dankzij Nederland, hebben de meesten het heel goed. Daar mogen ze ook dankbaar voor zijn.

 53. Met betrekking tot de opmerking over oerwoud hè.. Zouden de joden dankbaar moeten zijn dat ze naar concentratie kampen zijn gebracht, omdat zij dankzij de kampen een eigen staat hebben? Ik bedoel…. Door de ene vergelijking ga je verder denken…..Ho… Voordat jullie allemaal met je poeha begint. Ik heb geen opmerking gemaakt, maar een vraag gesteld.

 54. @isidora,

  dat is ook een waarheid….
  de echte waarheid ligt meestal ergens in het midden.
  en de grootste monden vertellen de grootste leugens.
  kijk maar naar Schotte en Wiels (ook Wilders trouwens)…

 55. Jannie je hebt helemaal gelijk de mensen zijn benadert om een positief beeld van curacao te scheppen en wat is er van geworden? Negatiever kan niet,bedankt NTR voor niets,jullie hebben veel goed willende mensen belazert

 56. Wat zijn er toch veel jaloerse mensen op de wereld. Dat er Nederlanders zijn, die met hard werken en veel geld verdiend hebben, kunnen zij niet hebben! Laat deze nederlanders hun geld spatten op Curacao, zodat daar de economie ervan kan mee profiteren.

 57. @Henk & Ingrid, neem vooral jullie milieuvervuilende (waterverontreinigende) kunststof tokkie jachten mee, en ook jullie prefab waterveruilende poepvilla’s die de mooie kust van Curacao vervuilen met jullie fecalien. En vergeet de bodem niet in de oorspronkelijkse staat achter te laten, dus eerst bodem sanerering bij vertrek.
  Wat een innerlijke armoede.

 58. @speklap, zullen we je een geheim vertellen. we willen niet eens dat jullie een gemeente worden. ga maar lekker door met Wiels Cooper en Schotte en je zal op nivo Haiti zitten. Wordt maar snel onafhankelijk en lever je makamba paspoort in!

 59. R. Monte@
  droom verder man…….. dan weet jij niets van fraude, oplichting en andere witteboordcriminele praktijken af. dream on dreamer……..

 60. En henk van soest:
  “goed zijn voor de economie”: Misschien.
  Goed zijn voor raciale spanningen en een vergroote kloof tussen rijk en arm Zeer zeker!
  Het natuurschoon van curacao verpesten: Absoluut!
  Zoal sdi emeneer al zei; zijn de nederlanders verantwoordleijk voor het volbouwen en dus vernietigen van natuur. en dat zegt hij terwijl hij rondscheurd op zijn olieslurpende jacht. Precies uit de wind van de ISLA.

  Trots op hun verwoestende werking waren ze ook nog deze rijke kz-en

 61. makamba’s zijn geen heiligen schreef een voorganger zeer terecht. Maar deze figuren spannen naar mijn ervaringen toch wel de kroon. gelukkig niet representatief voor een grote bevolkingsgroep op deze wereld, maar helaas wel representatief voor de 1% have-alls van deze wereld, die neerkijkt op iedereen die nietkan ontbuiten met champagne en kaviaar,

 62. En Daarom juist daarom zal Curacao nooit en te nimmer een ”gemeente” van Nederland worden. Ze hebben zich goed laten kennen en het voor de rest verpest.
  NRT bedankt voor het openen van onze ogen. Bevalt het jullie niet; op Bonaire is er plaats genoeg.
  Bloemendaal is ook een optie, mocht Bonaire jullie ook uitkotsen…

 63. Wow 100plus reacties…. je kan wel zien waar mensen zich druk over maken… gelijk heb je, dit is zoveel belangrijker dan de huidige topics op vgp…

 64. Na het programma te hebben bekeken, vroeg ik mij af welk spelletje werd gespeeld en wie er misschien omgekocht zijn? Er is bij de geintervieuwden veel meer opgenomen, waarbij leuke en positieve uitspraken werden geuit. AL het positieve is eruit geknipt; om alleen de negatieve uitspraken uit te zenden. Koren op de molen van…….wie spint hier garen bij?
  YDK of makamba; we weten dat er goede en slechte zijn. Maar dit staaltje TV stinkt te veel naar heel iets anders.. NTR waar zijn jullie mee bezig??? Waar zijn al die super positieve intervieuws gebleven met vrolijke en blije makambas die het hier wel naar hun zin hebben en integreren? De taal spreken en meedoen aan carnaval? Hoeveel geld hebben jullie ontvangen om dit alles te ontketenen op on eiland?

 65. Wat een ophef om niets! Natuurlijk zijn de (Europese) Nederlanders die we in deze uitzending zien bekakte types, maar ze doen geen vlieg kwaad en zijn goed voor onze economie. Laat er maar meer van komen!

  En ja, ze wonen bij elkaar op beveiligde resorts, maar is dat verboden? Als ik hun bezittingen had zou ik dat ook doen met al die inbraken hier. En ga eens naar Dordrecht of Zwolle, daar clusteren de Antillianen ook samen bij elkaar en niemand die daar kwaad over spreekt.

  Hadden de Coral Estate makambas verder niet gewoon gelijk met hun uitspraken?

  Dat de arbeidsmentaliteit en servicegerichtheid hier belabberd is (ik zie het iedere dag).

  Dat de Curacaoenaars dit eiland niet moeten claimen want de Indianen en ook de (Europese) Nederlanders waren hier eerder.

  Dat het maar eens afgelopen moet zijn met het gezeur over de slavernij. Die was verwerpelijk maar ik klaag ook niet meer over hoe mijn voorouders hebben geleden in de Tweede Wereldoorlog of de 80 jarige oorlog. En inderdaad, Curacao is nu een paradijs vergeleken met veel landen in Afrika.

  Is het ook niet waar, zoals in de uitzending gezegd werd, dat alle intelligente bewoners van Curacao minimaal Engels en Nederlands spreken? Als je geen Papiamentu spreekt heb je als Europese Nederlander dan weliswaar minder contact met het ongeschoolde deel van de bevolking, maar als je ziet wat dat deel van de bevolking ons heeft opgeleverd (een corrupte MFK regering) dan kan ik me goed voorstellen dat je ook geen behoeft hebt aan contact met die mensen.

  Kortom, de geportretteerde personen waren onprettige bekakte types, maar op overtredingen van de wet of grove leugens heb ik ze niet kunnen betrappen.

 66. Waarom maakt men zich zo druk op Curacao, over uitspraken van Makamba’s. Eenieder leeft op zijn eigen manier en mag zeggen wat hij wil. Democratisch toch? Maar altijd zijn er mensen met lange tenen. Voelen zij zich dan aangesproken ? Erg kleinzielig. Ik ben zelf ook een afstammeling van de slaven, maar hebt begrip voor wat er in het verleden is gebeurd. Niet goed te praten hoor, maar wel de realiteit. Zoals Pronk al zei, dat als de slavernij nooit bestaan had, ik ook nooit dat goede leventje in Nederland gehad zal hebben.

 67. Wat een reactie,s op de eerste aflevering van Onder elkaar! Hier en daar wat overdreven, maar in grote lijnen zoals het is. Dat Pronk de geschiedenis aanhaald, is niets mis mee. Op Curacao praten ze toch nog steeds over Tula en de slavernij. Nergens ter wereld, waar slaven zijn binnengebracht, praat men er nog over. Schijnbaar heeft een deel van de Curacaosche bevolking een groot komplex. Daar moeten ze dan maar mee leren leven !

 68. Deze poppenkast wordt morgen 4 april ook nog herhaald op Tv.
  Nu weten Curacaoenaars waar ze hun auto’s wel of niet moeten kopen.

  We zitten hier met ”smacht” te wachten op poppenkast / pronkenkast deel 2.
  Lachennnnnnnnnnnnn!

 69. Met die betsy wil ik wel een beschuitje eten.. zal ze ook anders denken over de Curacaose man

 70. Die hoofdrolspeelster lijkt wel een actrice, m.a.w. het is gespeeld om daarmee bepaalde makambas voor gek te kunnen zetten. Het is gewoon een rommelige documentaire geworden, waardoor er tegen de 100 reacties op losgelaten worden. Dat broodje haring is trouwens verdomd lekker…

 71. @jacobus, denk jij soms dat jij wel het recht hebt om de Curacaose bevolking het zwijgen
  (censuur) opleggen?
  Durf jij ook zo tekeer te gaan tegen de Joden? Durf je ook tegen de Joden die geen Holocaust hebben meegemaakt te zeggen dat het ”een keer afgelopen moet zijn met dat gezeur over de Joodse Holocaust?” Dacht het niet.

  Het lijkt me beter om zendtijd Curacaose TV te kopen op de om de Curacaose bevolking toe te spreken over wat ze wel of niet meer mogen doen van JOU! Ook de Joodse natuurlijk…

  Er is geen enkele ”historicus” die volkeren zijn wil kan opleggen. De bevolking is machtiger dan welk ”historicus” dan ook !!!

 72. Het was koren op de molen van Wiels, die zich op bekende wijze op CBA-TV uitliet. Zij zijn de racisten en niet hij. Je begrijpt het niet, anabooltje, jij blijft ook een racist en een gevaar voor dit land.

 73. @manbola,

  je hebt volkomen gelijk….\maar Pauline is zo een keurig katoliek persoon.
  ze/hij zit iedere zondag in de kerk en doet zuinig een paar dubbeltjes in het bakje,
  en heeft kritiek op de rest van de wereld.
  want zij of hij is zo netjes….en beschaafd….
  ik zou zeggen wie zonder zonden is werpe de eerst steen.

 74. 92 reacties om aandacht op dit programma en die kanarie te vestigen. Een komma is nog te veel.

 75. Peter van Dungen snapt er niets van ! Dhr Pronk heeft nooit belasting fraude gepleegd, En ook nooit in illegale vogels gehandeld ! Dat men in Nederland tropische vogels in een beschermde inheemse wet zet, klopt van geen kanten. Daar is al een gerechtelijke uitspraak over. Maar het is voor Peter misschien wel heel hard, om de waarheid te horen uit de mond van een Curacouenaar, die hard werkt, samen met veel tevreden personeel.
  Dat het een keer afgelopen moet zijn met dat gezeur op Curacao over het slaven verleden, is eenieder wel bekend! De Historicus Denys A.Winstanley heeft ooit gezegd : Nothing is more unfair than to judge men of the past, by the ideas of the present.

 76. @Oskam Ik hou ook niet van wannabe ‘elite’ makambas die zich opstellen zoals getoond is in het betreffende programma, maar ik kan het toch niet met je eens zijn hoor! Curacaoenaars zijn niet zulke lieverdjes en het aandeel in criminaliteit van de makambas is nog geen 1% hier op het eiland. Deze dikbuikige makambas zijn mischien vervelend; gevaarlijk zijn ze niet en ze zijn wel goed voor de economie. Laat dit soort zielige makambas daarom maar kletsen. Mijn respect krijgen ze niet. Toch ben ik van mening (en vele YDK met mij) dat Makambas zich over het geheel een stuk netter gedragen op dit eiland dan de ‘originele’ YDK bevolking. Een vergelijk van het gedrag van Curacaoenaars in Nederland met dat van de Makambas hier, zullen we maar niet maken. Overigens zitten er in de meeste protserige dikke auto’s YDK’s…

 77. Paulina,
  Homo huwelijk mag niet want God heeft het zo gezegd? Net zoals slavernij mocht van god? En je iemand dood mag slaan als hij op Zaterdag werkt?Je kind moet vermoorden als hij eens niet gehoorzam is?Je hele volksstammen uit mag moorden als men iets anders geloofd? Ik weet niet wat ik erger vind Makamba racisten of racisten zoals jij.

 78. Enige nuancering kan geen kwaad. Niet alle makamba’s hebben dikke nekken, en niet alle ydk zijn schatjes !

 79. Ik heb de uitzending gezien. Ik ben zelf Makamba. Ik ben al 44 jaar getrouwd met een Curaçaose. Toen ik op Curacao was heeft de familie van mijn vrouw mij super behandeld met hart en ziel .Vrolijke mensen. Zeer gastvrij.
  Het beste wat mij is overkomen. Ik heb een bloedmooie vrouw ,2 kinderen en zes kleinkinderen. Ik heb respect voor mijn vrouw hoe zij zich heeft ingeburgerd in de Hollandse samenleving .De Hollanders ( Makambas ) moeten zich schamen voor hun hooghartige vertoning.
  Ze doen uit de Hoogte en trappen de bevolking op Curacao op hun ziel als of het debielen zijn.De Curaçaose bevolking is vriendelijk, behulpzaam, gezellig ,feestvierder en zeer gastvrij.
  Als de Makambas meer hun best doen om de bevolking beter te leren kennen en hun hoogmoed waanzin laten varen en zich verdiepen in de papiamentse taal om te communiceren met de bevolking gaan de harten van deze bevolking open en komt men dichter naar elkaar toe om iemands cultuur te begrijpen. Met uit de Hoogte doen in een jacht rondvaren en in blitse auto’s op het eiland rond rijden om de Antilianen te laten zien hoe goed de Makambas het hebben .Maar is het wel zo dat al dat pracht en praal door hard werken komt???? Of viert corruptie de boven toon ? Nou mensen het programma vonden mijn vrouw en ik walgelijk. kwetsend en beneden niveau voor de bevolking. Dus voor kijkcijfers van zo’n programma die gemaakt is beneden pijl zappen wij naar een andere zender met inhoud .Opmerking : Alle Nederlanders en welk nationaliteit het ook mag zijn die zich settelen op Curaçaose bodem moeten zich inburgeren .Het gebeurd over heel de wereld. Het blijft voor ons NOS DUCHI CORSOW. met goede herinneringen en lieve ,intelligente aardig en vrolijke mensen.

 80. @Peter van Dungen, draai het om. Dankzij de heer Pronk hebben nu een aantal YDK een baan! En tevens een bedrijf dat gewoon op het eiland zit. Ook behandeld de heer Pronk zijn personeel beter dan het personeel bij soortgelijke bedrijven van YDK eigenaars die er een soort moderne uitbuitingsysteem van werknemers op na houden (kijk maar in de krant welke bedrijven steeds vacatures hebben, misschien omdat het personeel er hard gillend wegrent). En mbt tot de MAN. Als je maar 1 procent integriteit hebt ga je niet meer bij de MAN zitten.. 1 van de meeste corrupte partijen van Curacao.

 81. Pukkie helemaal mee eens! wat een overtrokken reacties allemaal.

  Ik heb mij gewoon kapot gelachen over die domme Makamba’s (voor de goede orde, ik ben er ook 1, maar wel een die getrouwd is met een mooie lokale dame, papiamentu spreekt en die werkt van half 7 tot 5).

  Tja, dit domme Hollandse volk brengt wel veel geld in ons laatje, dus laten we niet teveel zeuren. Beter hun geld hier dan op Aruba!

  En misschien maar beter dat zij zich niet mengen met “ons”, daar wordt niemand beter van, wij zeker niet 🙂

 82. Hoe dómmer hoe meer opgewonden mensen van zichzelf worden en hoe meer uiterlijk vertoon nodig schijnt te zijn. Welke kleur dan ook. Belachelijk en zielig, ja toch?
  EN : soort zoekt soort GELUKKIG.

 83. @Ruwensly, dat is hun goed recht, ik maak me daar absoluut niet druk om.
  Je moet trouwen met de persoon waarvan je kan houden en niet met iemand die je doodongelukkig maakt en je vroegtijdig laat sterven door verdriet etc. (gebeurt vaak).
  Het leven duurt maar kort. Je moet de persoon kiezen die bij je past, anders wordt je gek van de ellende.
  Waarom zou een zwarte Yu di korsow zich hierom druk maken? Weet hij/zij dan niet dat het van twee kanten moet komen???

 84. @huh. Ik weet niet waar jij woont maar ga de bruiloften maar langs deze tijden.. wit trouwt met wit.. Ga naar Fuik, Ga naar Amnesia.. wie zitten daar VIP? Juist de witte YDK’s. Nee die trouwen lekker onder elkaar omzo het geld en macht te houden.. De macht die ze gebruiken om de corrupte politici te bespelen..

 85. Zo te zien, moet de penshonado-regeling (1998!) geïndexeerd worden. Voor 2 ton (euro) woon je in Rotterdam 3 hoog op 100 m2, dus geen wonder dat je dan op Curaçao naast je klompen gaat lopen.

 86. @bergsma, jouw topic past niet zo bij het programma. Ik constateer dat je het houdt op zeuren en aankaarten tijdens werkoverleg en als je zelf de leidinggevende bent hier tegenop treedt. Bij zulk trash dossier opbouwen en wieberen. Voor deze persoon vele anderen. Stoppen meteen met zeuren en schakel over op handelen.

 87. @Henki, wie heeft er lange tenen?
  De Curaçaoënaar tolereert heeeel veel.
  De Curaçaose politie brengt deze mannen rustig naar huis, als een soort van taxibedrijf, terwijl ze bekeurd hadden moeten worden. En ze durven de Curaçaose politie ook nog uit te lachen en te bespotten.
  Hoop dat dhr. Navaro deze reportage ook gezien heeft.

 88. NTR jullie programma is ondermaats

 89. Ik had bewondering voor de Ned. haring verkoopster en niet voor die dikke zitzakken (vrouwen en mannen) die de hele dag niets anders doen dan zitten.
  Ze hebben geen enkele bezigheid behalve als een soort van zitzak zitten ouweho…. over de Curaçaoënaar. En toch willen ze niet terug naar Nederland, omdat ze op Curaçao dingen voor elkaar krijgen die ze nooit van hun leven in Nederland voor elkaar zullen krijgen. Laat duidelijk zijn dat de Curaçao niets van Tokkie zitzakken moet hebben.

 90. @Serka di Bo, dat was vroeger zo. Ik ken genoeg zwarte: Petersons, sprockels, sprock, Vinck, Maduros, Schottes, Asjes, van der Dijs.

  .

 91. Uit alle reacties is een aardige doorsnee te maken van het “kletskous gehalte” van dit eiland.
  Iedereen hier , heeft een mening over van alles, maar die doet er verder echt niet toe.
  Deze documentaire is een doorsnee van de gemiddelde gesettelde Nederlander op dit eiland.
  Heel erg binnen het eigen groepje. Maar ook heel gelukkig.
  Er zullen Nederlandse Antillianen zijn in Nederland, die vergelijkbare dingen vinden van hun woonland. Daar kan de volgende docu over gaan. De wereld is van ons allemaal.

 92. Zoals verwacht, allemaal reacties die het programma en de mensen gaan nuanceren. Ineens is het relativeringsvermogen van de reageerder, oftewel makambas erg groot. Wanneer een programma (en daar zijn er heel veel van) de luie, criminele of drugsverslaafde YDK belicht, dan houdt het relativeringsvermogen bij (sommige) makamas op. Dan wordt de YDK met name op dit forum niet bespaart en wordt er vol lof over de programmamakers gesproken. Maar goed, ik wil hier verder niet op ingaan omdat ik het een nodeloze discussie.Tis uiteindelijk gewoon een koekje van eigen deeg die zich hier voordoet.

  Nog interesant is de heer Pronk, die zich bezig houd met allerlei criminele zaken, (belastingsfraude, illegale import vogels enz). Dat de kapster zich alleen bezich houdt met makambas is logisch. Van haar 50 makamba klanten kan ze prima van leven. Maar dankzij de YDK is de heer pronk rijk geworden. Denk nou niet dat zo’n bedrijf alleen van de makambas kan rond komen. En bovendien werken alleen YDK daar, want geen eknele makamba gaat/kan/wil auto’s uitdeuken en spuiten. De uitspraken van de andere borrelgasten vind ik tot daar aan toe. Zij weten niet beter en zoals iemand anders hier heeft gezegd; ze zijn allemaal white trash. Maar Van Joost Pronk, een man die notabene uit de MAN is geroyeerd, heeft wel veel lef om op zo’n programma mee te doen.

 93. Na die vorige vreselijke documentaire van een paar jaar geleden wilde ik deze keer niet nog eens kijken naar ongetwijfeld alweer een vreselijk fout beeld wat men van ‘de makamba’ schept, maar ben toch gezwicht. Wat een verSCHRIKKELIJK naar persoon, deze mevrouw. Wat een poeha, ongelovelijk gewoon. Ik zal er verder geen woorden over vuil maken maar ik schaam me diep, heel diep en begrijp absoluut dat de lokale bevolking een sch….hekel aan de makamba krijgt. Ik distantieer me van dit soort mensen.
  Kakmadam met haar “Ik heb me volledig aangepast..” KOMOP, zeg!! Ik zou bijna op Wiels gaan stemmen.

 94. Waarom geen programma hoe de YDK happy few denkt over haar donkere eilandgenoten? Waarom nemen succesvolle donkere YDK een witte vrouw? Waarom trouwen de blanke YDK nog steeds in eigen kring? De witte en lichtkleurige YDK trouwt zelf niet snel met een een donkere YDK. De petersons, sprockels, sprock, Vinck, Maduros, Schottes, Asjes, van der Dijs etc trouwen zelf niet met de Martina’s, Leonoras en ga zo maar door. Wat is daar de reden van? Maarja die zijn wel zo slim om niet te gaan praten voor een tv programma maar we weten allemaal wel hoe zij denken over de donkere YDK!

 95. Ik miste eigenlijk alleen Jort Kelder, want het was precies de Curacaose versie van “Bij ons in de PC” en zoals velen weten, is dat ook niet echt representatief voor de rest van Nederland.

  De documentaire maakster, staat bekend om haar op sensatie gebaseerde producties, dus iets anders had ook nu niet verwacht kunnen worden. De laatste keer, was ze al om diezelfde reden bij P & W meerdere malen verbaal vastgezet. Kortom je zou verwachten, dat gezien de bezuinigingen bij de NTR, dit soort programma’s het snelst in de prullenbak belanden.

  Triest was dat zowel Betsy, de kapster madam, als boten Jan niet door hadden dat zij het soort makamba’s zijn die zo weinig inlevingsvermogen hebben, waardoor de rest van het eiland, inclusief Nederlanders, Caribbiers en Latijns Amerikanen er zo’n hekel aan hebben. Maar wie weet is dat nu wel duidelijk, gezien de reacties die ze ongetwijfeld gaan krijgen.

 96. wij makamba”s zijn niet heilig…
  we hebben onze menselijke zwakheden en zijn dus minderwaardig.
  er zijn zelfs makamba””s die arrogant zijn en er zijn ook criminele makamba”s.
  echt waalchelijke mensen zijn wij.
  helaas kunnen we ons niet meten aan mensen als Paulina, die zo geweldig in het leven staat.
  geen enkele karakter zwakheid kent en eigenlijk zou ze Santa Paulina genoemd moeten worden.
  Ze heeft geen enkel vooroordel ten opzichte van haar medemensen.
  ze houd echt van iedereen zoals Jezus het bedoelt heeft.

 97. Makamba….mijn moeder is een Nederandse, maar heeft jaren op Curacao gewoond. Ook zij kon en kan zich nog vreselijk ergeren aan “die hollanders”.
  Mijn moeder…..e a kambia! Un makambia dus. 😉

 98. vol verbazing heb ik het programma gezien, wat een stel domme mensen zag ik daar, Pronk de vogelfluisteraar was er ook nog bij. Maar ja Pronk heeft natuurlijk wel een auto bbedrijf waar dit soort mensen in rijden.

  Ook heb ik de reacties gelezen hier, de voor en tegens vliegen van de ene hoek naar de andere hoek.
  Laten we eerlijk zijn en beginnen bij ons zelf te verbeteren, immers we maken veel fouten.
  Wij als volk kunnen zo vriendelijk zijn, behulpzaam zijn maar we hebben wel erg lange tenen als iemand iets over ons zegt ook al is het de waarheid.
  Tuurlijk mogen we ons verleden erbij halen, immers het verleden bepaalt het heden. Als je niet weet wat je verleden is kan je ook niet geen verbeteringen maken, maar de rol van slachtoffer moeten we ons zelf niet aan praten.

  Ook het verwijt dat baantjes worden ingepikt slaat natuurlijk nergens op en als het wel zo is dan moeten we de de makamba’s niet de schuld geven maar de lokale werkgevers immers die neemt ze aan.

 99. @ Jacobus. ken mijn volk beter dan jou!

  Even voor het goede begrip. Bedoel je: ik ken mijn volk beter dan dat ik jou ken of ik ken mijn volk beter dan jij?

 100. Jullie zijn er allemaal ingetrapt. Je moet jezlf niet zo laten opfokken.

 101. Ik heb helemaal niets met de makambas uit deze uitzending maar heb nog veel minder met de meeste Curacaoenaars. Ik woon al jaren op dit eiland en heb veel over de wereld gereisd maar een volk met de arbeidsethiek van de Curacaoenaar ben ik nog nooit tegengekomen. DeCuracaoenaar kent wel al zijn rechten maar geen enkele plicht.

  Ik zie het dagelijks op kantoor. De Curacaoenaar komt een half uur te laat druk pingend binnen, gaat daar een kwartier mee door en pakt dan de Extra om er eens een half uur in te lezen waarna hij een kwartier bij de koffiemachine gaat verpozen. Daar komt hij dan uitgebreid pingend van terug op zijn werkplek waar het dan tijd is om de Vigilante open te slaan. Vervolgens is het tijd voor een bezoek aan het toilet – met Blackberry uiteraard – en daarna wordt de computer eens aangezet. Om te werken? Welnee, eerst moet de eigen Facebookpagina bijgewerkt worden en die van 15 anderen worden bekeken. Wanneer ik mijn collega daarbij een werkgerichte vraag stel komt er geen antwoord, want hij heeft inmiddels zijn hoofdtelefoon in zijn computer geplugd waaruit duidelijk hoorbaar Radio Mas schalt. Opeens wordt het dan stil en terwijl ik omkijk om te zien wat er op het bureau van mijn collega gebeurt vraagt hij al pingend wanneer Human Resources deze maand het salaris overmaakt.

 102. Makamablientje, ik ken jouw soort wel. overal een mening op nahebben..
  Ook krijgen hardwerkende mensen gewoon een baan hier. In de bouwsector heeft het ook te maken of er werk is. Dankzij Schotte en maatjes is er veel minder werk en dus worden er meer mensen ontslagen. Vertel dat maar aan je schoonfamilie zodat ze weten op wie ze moeten stemmen en anders eigen schuld dikke bult, Daarnaast is juist de bouw een goed voorbeeld hoed e ydk werkt. niet op komen dagen afspraken niet nakomen.. zgn onderdelen vergeten. je vraagt een offerte aan om een huis te bouwen en je hoort niets meer van ze. Sorry dame maar je schiet in je eigen voet met jouw ervaringen.. maarja dat leer je niet ook niet als je hier alleen maar vakantie komt vieren!

  en helaas voor jou.. ik ben geboren en getogen YDK (met een kleurtje) en ken mijn volk beter dan jou!

 103. @paulina, we hoeven geen programma te maken over wat alle YDK vinden van Makambas. daar hebben we al de pueblo soberano voor met voorman Wiels. Hij spreekt namens het volk. Dus we weten meteen wat de intelligente van de YDK is en hoe hij denkt. bodybags toch? We zullen ook meteen in Bon Futuro een paar mensen interviewen en hoela we hebben een programma over de gemiddelde YDK!

 104. Niet voor niets heet de uitzending: Onder elkaar.

  Het gaf een goed beeld hoe de meeste Makamba’s over Curaçaonaars denken. Onder elkaar (in hun eigen groep) maken ze Curaçaonaars belachelijk. Wat een arrogatie!

  Die oude mevrouw in de kapsalon moet beter weten!
  Als wij niet moeten zeuren over slavernij. Zeur dan niet over WOII, wat Duitsland met jullie hebben gedaan. Geoxide, concentratie camp. Dan hoeven jullie ook 4 en 5 mei niet te herdenken. Het is jaren geleden gebeurd.

  Lees mijn eerste reactie. De Makamba’s hebben nu zelf bevestigd, hoe ze over Curaçaonaars denken en op welke manier ze op Curaçao leven.

  Tip: Volgende keer de Curaçaonaars vragen wat ze over de Makamba’s op Curaçao vinden!

 105. De nederlanders die in het bewuste programma aan het woord komen kunnen het best gekarakteriseerd worden als omhooggevallen ‘white trash’. Vaak hebben dit soort lui hun rijkdom (het enige dat ze enige status geeft, zeker niet hun kennis, ontwikkeling of cultuur) op zijn minst op nogal bedenkelijke wijze vergaard. Blijkt ook uit de personen met een strafblad die erbij zaten en het hoogste woord voerden. Het zou erg triest gesteld zijn met de ontwikkeling, cultuur en ethiek van de Nederlandse samenleving zijn als dit de ‘creme de la creme’ van die samenleving zou zijn.

 106. Deze journalistieke wanprestatie doet geen recht aan hoe de werkelijke situatie hier is!

 107. Wat een gezeik allemaal zeg, dit zal altijd blijven spelen. Langs beide kanten zullen er altijd mensen blijven die altijd wel op en aanmerkingen hebben op elkaar. Laat elkaar met rust en leef je leven op het eiland zoals jij dat wil. Je hoeft niet met de mensen om te gaan waar jij je niet thuis voelt. Je kan de mensen niet veranderen, ze zijn zoals ze zijn IEDEREEN.

 108. @Silvia, tokkie is dat oude gerimpelde domme gedrocht die aan het woord kwam in die kapsalon en ook die domme oude man met snor. Het zijn net tokkie papegaaien die de ezel napraten. Na vandaag zullen ze ook hun bekeuringen moeten betalen, de ezels.

  @Billy, zo is dat, dat vette erwtensoep mens is buitengewoon racistisch zo ook domme boer, snorreman. Ze vergeten dat Curacao heel klein is. Zo dom als ze zijn.

 109. Wat een gezeur hier om niets. Het programma belicht een bepaalde groep Nederlanders die uiteraard niet representatief is voorc alle Nederlanders op het eiland maar dag mag toch?

  Net zoals een programma over dierenmishandeling het niet heeft over dieren die wel goed behandeld worden.

  Laat ons gewoon lachen om het gedrag van de Jan Sofat macambas, ze doen dom maar doen ook niemand kwaad en steken heel wat geld in de economie.Van mij mogen er nog veel meer van komen.

 110. ha ha ha wij moeten het als een zegen beschouwen dat onze voorouders door de hollanders zijn opgekocht en gedeponeerd op het eiland curacao. Dank zij hun zijn wij van de rieten rokjes en botjes door onze neus ontsnapt.
  Que pasa, wat een niveau. Het eiland is neit van ons.
  Nou kan je verzekeren dat het indiaans bloed zeker weten door de vaten van al mijn familieleden van de kant van Mama Nene stroomt.
  Hou autentiek zijn wij dan niet. Ik kan mij wereldburger noemen met indiaans, afrikaans, joods portugees, engelsman en misschien ook echt nederlandse genen.

  Categorie Tokkies. Heb haar nooit ontmoet met die parasol.

  Ik heb de stoel alvast al klaar staan voor de volgende uit de serie

 111. Een van de grootste ”vergissingen” die Nederlanders maken is te beweren dat Curaçaoënaars geen Indiaans bloed hebben omdat ze uit Afrika komen.
  Curaçaoënaars komen gedeeltelijk uit Afrika, maar de mannen kregen kinderen met de Indiaanse vrouwen die op Curaçao leefden. Vergeet niet dat het merendeel van de slaven mannen waren. Vraag het maar aan Frank Martinus Arion, hij had een boek hierover geschreven. ”De Indiaan baarde een neger”.

  Alle of bijna alle Curaçaoënaars hebben een Indiaanse overgrootmoeder, dat is de waarheid en niet wat de Nederlandse geschiedenis boeken ons willen doen geloven.
  Praat met Curaçaoënaars, en je zult tot de verbazende ontdekking komen dat ze allemaal een Indiaanse overgrootmoeder hadden.
  Of de Nederlanders dit leuk vinden of niet, zelfs Wiles heeft Indiaans bloed. Je hoeft het niet te zien om het te geloven.
  Veel Nederlanders hebben ook zwarte kinderen bij Curaçaose vrouwen/mannen, maar dat wil niet zeggen dat die kinderen geen Nederlands bloed hebben.

  Mijn overgrootmoeder was een rasechte Cur. Indiaanse en zoals mij tienduizenden nog meer.
  Lees maar het boek van Frank Martinus Arion: De Indiaan baarde een neger, of de Nederlander baarde een neger….

  Dus de Curacaoenaar kan met trots zeggen dat zijn wortels ook in Curacao liggen.
  Dat, is de waarheid of men het leuk vindt of niet, zal ons worst wezen. De bewijzen zijn er!

 112. Uitzending gaf een redelijk goed beeld van de pensionados zoals ik ze ken. Veel geld en veel tijd en veel verveling. Zeker als ze eenmaal op het eiland gewend zijn,  het nieuwe er af is en alle kennissen, familie en vrienden op bezoek zijn geweest. Wat moet je dan? Je zoekt “lotgenoten” op die ook problemen hebben met hun boot, hun trust en in januari op “wintersport”  gaan om nog wat te regelen met de bank in Zwitserland… Van die dingen..

  Dat integreert lastig, want aan de snek is er niemand die het snapt. Je moet dus wel met soortgenoten bij elkaar kruipen. Dan worden de uitspraken ook steeds stereotyper, zeker omdat de borrels al vroeg op tafel komen…

  Maar goed, we hebben een goede Pensionado regeling en we lokken ze toch wel graag hier naar toe. Zelfs Wiels heeft het nooit over deze regeling… Ze zullen dus toch nog wel wat opbrengen voor onze overheidsfinancien?  Zo lang ze verder geen kwaad doen.. “L*llen laten”  zou ik zeggen…

 113. Wat zal ik doen? In de tuin klussen of toch maar even een reactie schrijven?

  Ik kies voor het laatste, net als dat we vorig jaar ervoor kozen om niet in een resort te gaan wonen. Keuzes maken doe je in je hele leven, ook de bekakte makamba uithangen is een instelling. Ik ervaar als “groentje” een aantal soorten Nederlanders. De vervelende soort kom ik wel eens bij die ene grote supermarkt tegen. Daarom vind ik het vaak een verademing om bij een lokale markt nog wat boodschapjes te kunnen doen.
  We wonen in een gemengde wijk en dat bevalt prima. En overal waar we komen ervaren we voornamelijk positieve chemie tussen de makamba en de Antilliaan. Zo hoort het toch ook? Daarom lijkt mij dat de maker een flutprogramma heeft afgeleverd, gezien de reacties hieronder. Toch ga ik een keer kijken en wellicht een soort kwelling ondergaan.
  Pauline, je hebt op één puntje wel gelijk: Nederland zit tjokvol regels t.a.v. Het bouwen van een huis. We komen uit een saai dorp waar alle dakpannen eenzelfde kleurgradatie moesten hebben, evenals bakstenen voor de gevels en de dakgoothoogte. Laat ik maar niet verder gaan. Er zijn Nederlanders die hier die vrijheid niet op hun waarde kunnen inschatten en eerder willen klagen en mopperen op van alles en nog wat dan te kiezen om echt te willen integreren. Ik wil wel Papiaments leren spreken en ik heb wel Antilliaanse vrienden. Ik vermoed dat de programmamakers gewoon een bekrompen kijk hebben op de samenleving van Curaçao. Het zou goed zijn als een Antilliaans team een tweede, nieuwe aflevering maakt vanuit een ander gezichtsveld.

 114. Stemmingmakerij, pulp programma commentaar overbodig

 115. Schandelijk uitspraken. Gewoon respectloos. Aan de eind van de rit het maakt niet uit hoe rijk je bent we gaan allemaal dood. Je kan je rijkdom niet met je mee nemen.Wat een triest persoon is die oude vrouw in de kapsalon toch. Ik moet kotsen.

 116. Paulien, ik heb 10 jaar tussen de lokalen gewoond, maar na de 15e inbraak had ik er genoeg van en ben naar een ommuurd resort verhuisd waar de macambasoverigens in de minderheid zijn. De Antillianen zijn er in de meerderheid, maar wel van het type goed opgevoed met respect voor buren en in met een goede baan.Die er net als ik genoeg van hebben om hard te werken en bij thuiskomst je huis leeggeroofd te zien door iemand die liever onder de boomzit dan te werken.

  Curacao is overigens het enige land dat ik ken waar de werkgever in het verlofreglement een dag vrij voor inbraak heeft opgenomen.

 117. Huh.. Is t voorbij? Sorry was tijdens kijken in slaap gevallen. Wat een stereotype programma… Boooooring. Je hebt brallende makamba’s.. Sjagrijnige kassa ydk’s.. Roze makamba’s.. Intellegente ydk’s.. Maak je druk om ECHTE zaken en niet om bijzaken. Bekrompen mensen heb je in alle bevolkingslagen..

 118. Die uitspraken in het programma dropen weer van ” ik weet het beter dan jij want ik ben beter dan jij.
  Die personen hebben zich wel te kijk gesteld als racisten.

 119. Wat een draak van een programma

 120. Wat een ongelofelijk dom programma. Heel goed dat er eens aandacht aan geschonken wordt maar om nou de rijke luizen te nemen die alleen maar met hun kont aan het strand liggen, niet helemaal realistisch. Wat zeg ik: totaal niet realistisch.

  Opmerkingen als: keihard in Nederland werken voor weinig geld is meer op Curacao van toepasssing dan in Nederland!
  Dit soort Makamba’s verpest Curacao. Jammer hoor, want er zijn zoveel leuke, en die komen niet in beeld, want die zijn helemaal niet interessant!

  Ik sta nog dagelijks achter mijn besluit om Curacao voorgoed te verlaten. Heerlijk hier in het koude regenachtige Nederland. Voor vakantie zoek ik wel een warm land:).

 121. Makambalientje, waarom moeten wij asociaal gedrag accepteren? Ook als het onderdeel van de cultuur is? Meer reden om de mensen te heropvoeden. Indien heel nederland racistisch zou zijn moeten we dan dat ook maar accepteren?

 122. @ Makambalientje. Voor een Curacaoenaar is het volkomen normaal dat je in de avonduren in je tuin met je bandje gaat repeteren of je radio wat harder zet.Wat doet de nieuwe hollandse buurman? de politie bellen ivm geluidsoverlast.
  Wanneer je je tuin hebt schoongemaakt gooi je het onkruid bijelkaar en steekt deze aan.Wat doet de buurman? politie bellen!

  Belachelijk om cultuur als drogreden te gebruiken. Het gaat namelijk niet om cultuur maar of het bij wet verboden is of niet zoals door rood licht rijden, geen richting aangeven, vuil storten etc. etc.

 123. Jeetje, ik mag toch hopen dat “Betsy” uit dit filmpje geen Nederlandse is…..wat een kakmens…Dit zijn nu de mensen waar de locals zo’n hekel hebben….zich vele malen beter voelen dan de rest…ik als Nederlands stoort me zelfs mateloos aan haar, bah!!

 124. @Jacobus schreef:als de ydk een baan wil dan kan die dat hebben.. maar je moet wel hard werken.. ze willen wel meteen manager worden en veel verdienen en daarna niet werken. dus praat geen onzin als je het niet weet hoe het gaat.

  Je kent me niet,dus ga niet zeggen dat ik niet weet hoe het gaat.Na 25 jaar getrouwd te zijn met eenYDK en gemiddeld 3 x per jaar naar ons huis op Curacao te gaan weet ik echt wel wat er speelt.
  In mijn schoonfamilie werken ze allemaal hard.Helaas kunnen ze vaak maar een half jaar aan de slag en zijn ze weer bedankt.Kan je weer opzoek naar ander werk en je rekeningen lopen ondertussen door.Velen werken in de bouw,dus zeg niet dat ze niet hard (willen) werken.
  Ik heb het bij het geluidsoverlast niet over buurjongens die lawaai maken maar bandjes,brassband die van 19.00 tot 21.00 repeteren.Een Curacaoenaar maakt zich daar absoluut niet druk om.

  Wat jij doet,en vele op Versgeperst,is alle Antillianen over 1 kam scheren.Allemaal zijn ze lui,crimineel,dom,uitschot etc. Probeer je eens te plaatsen in de medemens…Leuk hoor,als je hard voor je centen werkt en je ziet dagelijks opmerkingen staan zoals oa jij die maakt.
  Respect begint bij je zelf,denk eerst na voor je een reactie plaatst.

 125. @R.Monte, er bestaan geen Antillianen-wijken in Nederland zoals er wel echte Molukse wijken bestaan. Er bestaan weliswaar steden waar er een grotere concentratie aan Antillianen verblijft. Dat worden de Antillianen-steden genoemd. Antillianen in nederland behoren tot een van de best verspreide groepen.

 126. @makabalientje, als de ydk een baan wil dan kan die dat hebben.. maar je moet wel hard werken.. ze willen wel meteen manager worden en veel verdienen en daarna niet werken. dus praat geen onzin als je het niet weet hoe het gaat.
  en het heeft met respect te maken. de ydk heeft ook last van de buurjongens die lawaai maken en onkruid in de fik steken zodat de buurman het in zijn huis krijgt en de buurjongen die keihard en snel door de straat op zijn motor rijdt. maarja die durven niets te zeggen.. belde ze ook maar de politie!

 127. Waarom geen makambas interviewen die niet op seru coral wonen of een grote boot hebben?

 128. Zonder me op het zij en wij vlak te willen begeven.. even over het homohuwlijk. (Waar ik persoonlijk voor ben). Het geeft echter een stuk arogantie weer, om dat verplicht in te voeren 10000 km van waar de debatten erover zijn gevoerd.
  Willen de homoseksuelen hier deze rechten verkrijgen dan zullen ze voor deze rechten moeten vechten en lobbieen, wat in Nederland ook gebeurd is.
  Het heeft te maken met de ontwikkelingen van een volk, welke richting gaan wij op?
  Het gewoon af doen met: “Het is een recht” geeft een mening weer verpakt als feit. In de US is het zwaarbevochten en zelfs in NL zijn er gemeenten en ambtenaren die er niets van willen weten.
  Overtuigen is het kernwoord, niet overrompelen..

 129. Toch kan ik me wel plaatsen in de YDK.
  Ik ga met regelmaat naar Curacao en weet hoe moeilijk het is om als YDK werk te vinden terwijl er dagelijks nieuwe nederlandse jongens en meisjes voor 3/6 maanden op t eiland komen en de volgende dag al een baantje hebben (bij wijze v spreken)
  Ook ik stoor me aan de nederlanders.Ik zie het dorp veranderen omdat deze steeds blanker wordt.
  Voor een Curacaoenaar is het volkomen normaal dat je in de avonduren in je tuin met je bandje gaat repeteren of je radio wat harder zet.Wat doet de nieuwe hollandse buurman? de politie bellen ivm geluidsoverlast.
  Wanneer je je tuin hebt schoongemaakt gooi je het onkruid bijelkaar en steekt deze aan.Wat doet de buurman? politie bellen!
  Respecteer de gewoontes/cultuur etc anders blijf lekker in Nederland wonen,denk ik dan.
  Ik scheer niet alle Nederlanders over 1 kam maar een grote groep denkt wel dat het het eiland van hen is.

 130. Dat alle makambas achter muren in resorts wonen is zwaar overdreven, maar het komt zeker voor. En wat is daar mis mee? Laat iedereen zelf kiezen waar en hoe hij wil wonen, en met wie. Ik ken overigens diverse makambas die naar een resort verhuisd zijn na de. Zoveelste. Inbraak.

  In Nederland aie je ook dat veel Antillianen. In Antillianenwijken gaan wonen in steden als Dordrecht, Zwolle of Leeuwarden. Best begrijpelijk, als je bedenkt dat mensen met dezelfde smaak, humor en voorkeuren voor muziek en sport, vergeet ook niet de taal, bij elkaar willen wonen.

  Allemaal niets mis mee, zolang men zich maar aan de regels houdt. En wat dat betreft ku nnen de Antillianen nog wat van de makambas leren. Het aandeel van de Antillianen in de Nederlansdse criminaliteit is 15.2%, het aandeel van de makambas in de Curacaose criminaliteit is 0.0%…

 131. ik heb net gekeken via uitzending gemist.
  wel een leuk programma met typische borreluitspraken van makamba”s hier op het eiland.

  Ik zou ook wel eens mee willen luisteren als de lokale bevolking met een drankje op gezellig zit te kletsen over de makamba”s, de chinezen of de jamaikanen, venzulanen, colombianen etcetera.
  Die zullen zeker niets discriminends zeggen, want ze zijn allemaal net als Paulina keurig katoliek opgevoed.
  en katolieke mensen hebben in het verleden bewezen keurige mensen te zijn.
  de pastoren en priesters hebben nooit kindertjes verkracht en de nonnetje hebben ook nooit kindertjes mishandelt.
  katolieken gaan niet vreemd, zijn niet homo, hebben geen bysides en liegen natuurlijk nooit.

 132. Paulina, op 30-03-2013 om 09:44 schreef:
  @ LaStiwz.
  Behalve dat God heeft man en vrouw geschapen, zodat ze op een normale manier kinderen kunnen maken………

  De normale manier is,volgens jouw niet bestaande God, via een monogame relatie, waarbij trouw beloofd is tot de dood hen scheidt en niet via multi bysides die na de daad bedankt worden met een chippie dies.

  Hiermee worden ten minste al 3 van de tien geboden met voeten getreden:
  1. De vrouw van uw medemens niet begeren.
  2. Niet echtbreken.
  3. Geen overspel.

 133. 34 reacties op “Programma over makamba’s op Curaçao”
  Kid Creole, op 30-03-2013 om 11:02 schreef:
  @Paulina, je moet je geen oor laten aannaaien door de reagluurders, niet allemaal zijn makambas. Sommigen doen zich voor als makambas en zodoende bezorgen ze de echte makambas een slechte naam. Het zijn ook niet altijd YDK, de YDK is maar een kleine minderheid op versgeperst. Laat je niet bedotten, als je het forum goed volgt, ga je merken dat sommigen zich zo af en toe vergissen. Dan doen zij zich voor Kurazolenjos te zijn en een andere keer spelen ze de makamba. Maar ik ben het grotendeels eens met je bevindingen.

  Ik heb ergens gelezen dat de Antilliaan vaak een hekel heeft aan de Nederlandse ‘elite’ op het eiland. Daar gaat de docu over. Nou, laat ik je wat zeggen
  Paulina, er is geen sprake van een Nederlandse elite op Kuracao, er is alleen maar sprake van de echte Curacaouse blanke en Joodse elite op Kurazao.

  Alle Nederlanders, dus makambas, die zich de afgelopen 30 jaar op Korsoú gevestigd hebben, zijn absoluut niks geen moer elite. Ik erken hen ook niet als elite. De meesten zijn gewoon Hollanders, behorend tot het tokkiegedeelte onder de Nederlanders, die met NIEUW geld naar Kurazao zijn getogen. In hun Nederlands vaderland zouden ze en zullen ze nooit van hun leven tot de echte Nederlandse elite behoren, dat weten ze ook. Ik zal ze nooit van mijn stoffelijk leven erkennen als elite van Kurazao, noch heb ik geen zier van respect voor hen. Net zoals ik geen rikketik respect voor sommige Kurazolenjos kan opbrengen, zoals o.a. Helmien Wiels.

  Maar Paulina, stoor je maar niet te veel aan deze gasten, als je maar weet dat de meesten geen makambas zijn. Ze zijn wel buitenlanders, maar geen Hollanders.

  Beetjedom!, op 30-03-2013 om 10:36 schreef:
  @pauline, hoeveel makambas zitten er in bon futuro en hoeveel anties zitten er in gevangenissen van Nederland? Hoeveel makambas vangen uitkeringen op Curacao? Juist!

  Beetjedom!, op 30-03-2013 om 10:35 schreef:
  @paulina, als jij ook een groot huis wil dan moet je er voor werken.. ja en niet onder een boom hangen! simpel he. en voor jou een cursus Curacao. Wie waren er eerder op Curacao? Jij de Nederlanders.. Waarom heet de hoofdstad Willemstad. Juist naar de Nederlandse bewindslied. Curacao was onderdeel van de NEDERLANDSE Antillen. in welke taal zijn de wetten geschreven in het NEDERLANDS!

  Zuid Afrika was al dinds 1800 geen kolonie meer van Nederland en Apartheid werd pas in na 1900 ingevoerd.. dus je zit hier weer fout.

  Dat je niet zo slim bent en er niets van snapt is niet erg maar ga hier niet de betweter spelen op dit eiland dat nog steeds onderdeel van het NEDERLANDS KONINKRIJK IS!

  Zoals ook jouw toekomstige koningin zal zeggen een beetje DOM!

  Paulina, op 30-03-2013 om 09:44 schreef:
  @ LaStiwz.
  Behalve dat God heeft man en vrouw geschapen, zodat ze op een normale manier kinderen kunnen maken………

  De normale manier is,volgens jouw niet bestaande God, via een monogame relatie, waarbij trouw beloofd is tot de dood hen scheidt en niet via multi bysides die na de daad bedankt worden met een chippie dies.

  Hiermee worden ten minste al 3 van de tien geboden met voeten getreden:
  1. De vrouw van uw medemens niet begeren.
  2. Niet echtbreken.
  3. Geen overspel.

 134. @Paulina, je moet je geen oor laten aannaaien door de reagluurders, niet allemaal zijn makambas. Sommigen doen zich voor als makambas en zodoende bezorgen ze de echte makambas een slechte naam. Het zijn ook niet altijd YDK, de YDK is maar een kleine minderheid op versgeperst. Laat je niet bedotten, als je het forum goed volgt, ga je merken dat sommigen zich zo af en toe vergissen. Dan doen zij zich voor Kurazolenjos te zijn en een andere keer spelen ze de makamba. Maar ik ben het grotendeels eens met je bevindingen.

  Ik heb ergens gelezen dat de Antilliaan vaak een hekel heeft aan de Nederlandse ‘elite’ op het eiland. Daar gaat de docu over. Nou, laat ik je wat zeggen
  Paulina, er is geen sprake van een Nederlandse elite op Kuracao, er is alleen maar sprake van de echte Curacaouse blanke en Joodse elite op Kurazao.

  Alle Nederlanders, dus makambas, die zich de afgelopen 30 jaar op Korsoú gevestigd hebben, zijn absoluut niks geen moer elite. Ik erken hen ook niet als elite. De meesten zijn gewoon Hollanders, behorend tot het tokkiegedeelte onder de Nederlanders, die met NIEUW geld naar Kurazao zijn getogen. In hun Nederlands vaderland zouden ze en zullen ze nooit van hun leven tot de echte Nederlandse elite behoren, dat weten ze ook. Ik zal ze nooit van mijn stoffelijk leven erkennen als elite van Kurazao, noch heb ik geen zier van respect voor hen. Net zoals ik geen rikketik respect voor sommige Kurazolenjos kan opbrengen, zoals o.a. Helmien Wiels.

  Maar Paulina, stoor je maar niet te veel aan deze gasten, als je maar weet dat de meesten geen makambas zijn. Ze zijn wel buitenlanders, maar geen Hollanders.

 135. @pauline, hoeveel makambas zitten er in bon futuro en hoeveel anties zitten er in gevangenissen van Nederland? Hoeveel makambas vangen uitkeringen op Curacao? Juist!

 136. @paulina, als jij ook een groot huis wil dan moet je er voor werken.. ja en niet onder een boom hangen! simpel he. en voor jou een cursus Curacao. Wie waren er eerder op Curacao? Jij de Nederlanders.. Waarom heet de hoofdstad Willemstad. Juist naar de Nederlandse bewindslied. Curacao was onderdeel van de NEDERLANDSE Antillen. in welke taal zijn de wetten geschreven in het NEDERLANDS!

  Zuid Afrika was al dinds 1800 geen kolonie meer van Nederland en Apartheid werd pas in na 1900 ingevoerd.. dus je zit hier weer fout.

  Dat je niet zo slim bent en er niets van snapt is niet erg maar ga hier niet de betweter spelen op dit eiland dat nog steeds onderdeel van het NEDERLANDS KONINKRIJK IS!

  Zoals ook jouw toekomstige koningin zal zeggen een beetje DOM!

 137. @ LaStiwz.

  Behalve dat God heeft man en vrouw geschapen, zodat ze op een normale manier kinderen kunnen maken……… ga ik nu verder belichten, waarom wij op Curaçao geen homohuwelijk willen.

  Ten eerste, jullie komen in een andere land wonen, onze normen en waarden zijn niet van jullie. Daarom heet het hier Curaçao en niet NL. Dus als onze wetten en normen zeggen geen homohuwelijk hier, dan moeten jullie respectren en ons in onze waarde laten.

  Homohuwelijk is normaal in NL, so be it! Maar een andere land dwingen om jullie wetten te accepteren en toe te passen, laat zien dat jullie Makamba’s niet zijn veranderd. (slavernij gedrag gecamoufleerd in een nieuw jas)

  Aparte wijken:

  Jullie hebben een gesloten community gemaakt waar alleen Makamba’s wonen (Julianadorp is een van de vele vb). Een eigen wijk. Jullie proberen apartheid, wat jullie in Afrika had veroorzaakt hier te doen.

  OP CURAÇAO ZIJN WE GEWEND DAT ALLE RASSEN, CULTUREN EN GELOVEN IN VREDE WONEN! DIE VRIJHEID GUNNEN WE ELKAAR! WE NOEMEN NIEMAND ALLOCHTOON OF BUITENLANDERS. Dat is pas vrijheid!

  Het is ongemanierd om in andermans land te komen en willen jullie wetten en regels hier bepalen en eisen. Dat kunnen Antillianen in NL ook niet doen!

  Net als jullie zeggen als de Antillianen niet aan NLse wetten en regels houden worden ze teruggestuurd, zo moeten jullie de wetten van het land respecteren of naar jullie eigen land gaan. Terwijl jullie moeilijk doen met een paar wetten en regels op Curaçao, hebben jullie zoveel regels en wetten boven regels en wetten in NL, dat die de pan uitrijzen.

  Ik hou het tot hier, want er zijn nog heel veel voorbeelden en bewijzen. Dat weet je ook!

  De waarheid moet worden gezegd, al doen de Makamba’s alsof hun neuzen bloeden, en willen het bagataliseren.

  Laat die programma maar komen!!! Ik hoop dat het op een eerlijke en neutrale manier is gemaakt, en dat de werkelijkheid naar voren wordt gebracht.

 138. @Paulina,

  er zijn een hoop makamba”s met allerlei vooroordelen.
  maar heb nog nooit iemand ontmoet die zoveel vooroordelen heeft als jij hebt.
  er is geen nuance te vinden in jouw mening…
  iedere makamba is fout…..
  maar wat mij betreft mag je zo blijven in je eigen vakjesgeest.

 139. @Pauline: waarom zou men moeten integreren. In Europa wonen heel veel Chinezen die niet integreren maar wel respect hebben voor de lokale bevolking. Integreren is iets waar de emigrant voor kiest, niet wat jij kan eisen. Respect kun je eisen.

  Wat is er fout aan een homohuwelijk (en kom me niet met God aan, want die bestaat niet).

  Ik wil overigens in zijn geheel niet in aparte wijken wonen. Ik wil in bepaalde wijken (niet) wonen. Niet omdat de kleur daar anders is, maar
  1. het type huis wat daar geouwd is, mij niet bevalt
  2. ik op bepaalde wijken niet wil wonen i.v.m. de ISLA
  3. ik persé zeezicht wil hebben

  Overigens, noem mij eens een strand waar alleen makamba’s worden toegelaten (ik ga er van uit dat je dan wel wilt betalen, net als die makamba)

 140. Ten eerste, met ”makamba” wordt uitsluitend de Nederlander bedoeld.
  Andere witte rassen worden geen makamba genoemd. Tegenwoordig probeert men in Nederland vaak het te suggereren dat met het woord ”makamba” de witte mensen bedoeld wordt, wat niet klopt !!! Het is op Curacao ook geen scheldwoord.
  Gewoon makamba klaar. Het woord Hulandes wordt nooit gebruikt vandaar het woord

  En dat (indische) mevrouw onder dat zwarte paraplu is geen makamba. Echte Makamba’s zijn niet bang voor de zon.

 141. Nou Paulina, ik heb een jaar op Curaçao gewoond en ik ben toen naar papiamentsles geweest op jullie eiland en ik wilde juist niet in een ‘Nederlandse’ wijk wonen dus wij hebben tussen de lokalen mensen gewoond. Een ontzettend leuke tijd gehad. Dus er zijn wel Nederlanders (makamba’s) die wel de cultuur en de taal willen leren. En dat bedoel ik nu dat niet alle nederlanders en antillianen over een kam geschoren moeten worden want er zijn ook goede nederlanders en antillianen.

 142. Ik heb dit al lang aangekondigd het word tijd dat wij ons ook moeten gaan reorganiseren
  en dit soort mensen eruit trappen. Laat de goede Hollanders met rust ,maar pak niet alleen de slechte makambas , maar alle slechte buitenlanders. Doe net als in Nederland
  Alles tot in de atomen uitzoeken ,en dan gelijk deporteren wie zich: niet aan onze regels willen houden, wie denkt dat hij /zij rijk en blank is en denkt dat ze daarom over ons heen mogen lopen, zij die allang daar van ons land profiteren belasting ontduiken en niet willen
  entregreren .

 143. Een goede initiatief van die programma-maker. Dan kunnen we zien of de Makamba’s geïntegreerd zijn! Not! Ze willen geen Papiaments spreken, hebben lak aan de regels op Curaçao, dringen hun wet (homo-huwelijk) toch door, wonen in aparte wijken (apartheid). Privé stranden, waar alleen Makamba’s worden toegelaten.

  De rollen zijn nu gedraaid, nu voor 1 keer een programma over Makamba’s op Curaçao i.p.v. Antilliannen in Nederland.

  Hoe goed de Makamba’s het op Curaçao hebben, een echte huis ( echt groot, vrijstaand, grote tuin met zwembad). In NL zijn ze deze luxe niet gewend.
  Een droomhuis bouwen in NL is bijna onmogelijk. Je eigen style, kleur, eigen grond etc. etc.

  Echt genieten van het leven! Vind je raar dat ze allemaal naar onze DUSHI KORSOU emigreren? Niet zoveel regels als in NL. Dus….. het is voor jullie: Nooit gedacht, wel gehad!

 144. Dit zegt NTR er op hun website zelf over…Morgen toch maar kijken..
  Afl. 1: Curaçao – Hollandse maatjes

  ..don`t shoot the messenger…please…

  “De neger komt wel uit het oerwoud maar het oerwoud komt nooit uit de neger.’ Het is één van de uitspraken waar de Nederlandse happy few op Curaçao de hand niet voor omdraaien. De Antilliaan heeft vaak een hekel aan de grote groep die tot de Nederlandse elite behoort. Hun arrogantie, hun eigen gewoontes die zij hebben zonder het te beseffen, het is voor de Antilliaan vaak een doorn in het oog. De Nederlanders, ook wel Makamba’s genoemd, zouden de regels aan hun laars lappen en geen respect voor hen hebben. Dit terwijl sommige Nederlanders juist vinden dat zij worden gediscrimineerd door de Antillianen. De programmamakers gaan op zoek naar het antwoord op de vraag hoe de geportretteerde Nederlanders zich verhouden tot de oorspronkelijke bevolking van Curaçao. Een maatschappij in verandering. Op wat voor manier hokken ze samen? Hoe gaan zij om met de sentimenten rondom het slavernijverleden van Curaçao? En hoe is het gesteld met hun eigen Hollandse sentiment en integratie? In hoeverre voelen zij zich aangesproken door een Helmin Wiels, de leider van de grootste politieke partij, dat Makamba’s – blanke niet papiaments sprekende eilandbewoners – in ‘bodybags terug naar Nederland’ zouden moeten? En vindt men dat er sprake is van Makamba-haat zoals de Nederlandse pers beweert?”

 145. Ned. Tv Wel of geen Paradijs.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1166471

  Curacaose drugsverslaafden, bittere armoede, het werven van technische werknemers door Nederland, Pensionado’s en Godet.

 146. Ook op ned Tv Naturisten resort Curacao. Valt erg mee.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1242461

 147. @ Maaskant, ik vroeg me ook af of ik de enige ben die het nog niet gezien had. Als ik me niet vergis wordt het toch pas zaterdagmorgen uitgezonden? Vanwaar eigenlijk al die zenuwen van de reactanten? Is er misschien dan toch iets waar van de behaviour van de makambas tov de Curacaoënaars?

 148. Gisteren op de NL Tv. Gachi Leito alweer over de Shell.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1334504

 149. @yu,
  what ever, het is in iedergeval een eng mens….

  En “”Ben er weer ” heeft gelijk er worden alleen maar programma”s over extremen gemaakt.
  de normale hardwerkende nederlander of antilliaan is niet interessant voor een programma maker.
  alleen jammer dat er zoveel mensen zijn die dit soort stigmatiserende programma”s als waarheid zien.
  Daar varen Wiels en Wilders weer goed bij….., die kunnen het ongeschoolde volk weer lekker bespelen met hun uitspraken…
  kort om; ik wordt er toch kots misselijk van…
  het is pure riool journalistiek, maar waarschijnlijk ga ik wel kijken….

 150. Ze moeten niet alle makamba’s over een kam scheren en niet alle antillianen want niet alle makamba’s of antillianen zijn zo. Er zijn genoeg ‘gewone’ antillianen en makamba’s maar ze laten inderdaad alleen de mensen met kapsones zien en dat is slecht voor ons allemaal

 151. @All, aan de commentaren te zien hebben jullie hem al gezien? Is hij ergens te downloaden? Of moet ik wachten tot hij op TV is geweest?

 152. Moet de persoon op de foto een ”makamba” voorstellen? Dacht het niet.
  Ik denk eerder dat mevrouw gewoon yu di Korsow is.

 153. Tegenwoordig heb je meer makamba tokkies op Curacao. Kijken kijken niet kopen.

 154. Toen ik de aankondiging las besloot ik meteen NIET te gaan kijken naar de uitzending.
  Ben zelf een makamba maar de uitspraken van dat soort mensen verafschuw ik: wat een arrogant, elitair zootje! Ga me niet weer rot zitten ergeren aan hun houding.

 155. Zulke Programma,s heb ik vaker gezien maar over andere culturen onder andere Curacao de Antillianen zelf.Maar nu dat het over Makamba, s [Nederlanders ] gaat voelen alle Nederlanders zich op hun teentje getrapt.Dat soort programma,s worden ook hier in Nederland gemaakt over de buitenlanders en Antillianen, en als de Antillianen wat van zeggen hoor je altijd dat wij niet moeten zeuren of terug gaan naar eigen land.Nu zijn de Nederlanders aan de beurt ;hoe voelt het om in het hoek te zitten waar je bevooroordeeld en gestigmatiseerd wordt ,dat wil ik graag weten want precies het zelfde gebeurt hier met ons de Antillianen in Nederland terwijl de meeste Antillianen studeren en werken hier in Nedrland.

 156. Ik ben ook een ”makamba” maar wél eentje die gewoon hard moet werken om de rekeningen te betalen. Er zitten tussen die 5 a 6 duizend Nederlanders hier natuurlijk ook een handjevol walgelijke kapsoneslijers die het voor doodgewone ”makamba’s verknallen. Arrogant en asociaal gedrag, niet willen integreren en denigrerend praten over Curacaoenaars enz. Daardoor moet ik al extra m’n best doen om geaccepteerd te worden hier en dit soort kotsprogramma’s maken het er allemaal niet beter op. Bedenk eens iets opbouwends, zou ik zeggen.

 157. Lijkt me weer een belachelijk bevooroordeelt programma.
  Waar blijft de tijd dat journalisten de waarheid boven water probeerden te krijgen?

 158. Absurd, hebben ze niets anders om het kijkerspubliek te vermaken. Nivo 0,0.

 159. walchelijke invalshoek gevonden…
  de meeste nederlanders zijn hier gewoon hard aan het werk met een sociale inslag naar de bevolking.
  maar er zijn een aantal Nederlanders die zich hier eng en walchelijk gedragen.
  die worden uitgelicht en zullen de lokale bevolking (wielsaanhangers) weer bevestiging geven.
  heeljammer en ziek van de programma makers……kotsmisselijk word ik hier van.

 160. Eerst bepalen wat “MAKAMBA” betekent.
  KAMBA = vriend
  MAKAMBA is het meervoud = vrienden
  En nu genieten van de komedie, weet-je-wel .
  Don Sabe lo Todo (weet-al).

 161. Doen buitenlandse programas dit ook. gaan ze naar Wassenaar om de gemiddelde Nederlander te ondervragen?

 162. Ik ben het zo met Dasilva eens!! Wat een stigmatisering!

 163. GOH ze hebben mij niet geintervieuwd, 24/7/365 in de weer om mijn werknemers aan het werk te houden, ondertussen bijtend op een houtje omdat hun salaris belangrijker is dan het mijne….
  Ik WALG van dit soort programma’s!

 164. Ik pak alvast de popcorn en de cola en zoek een stoeltje uit op de eerste rij want er gaat weer met stereotypen gegooid worden, en dat staat altijd borg voor vermaak. Dom vermaak overigens..

 165. Wanneer de Antillen volledig autonoom zullen zijn, zal de verhouding vanzelf stabiliseren en zal men met andere ogen elkaar bejegenen. Dan pas kan men de oude bril schoonvegen en kijken naar een heldere toekomst. Voor nu moet men er het beste van zien te maken door het bespreekbaar te maken zonder te vervallen in het openrijten van een oude wond. Zien waar we samen profijt van kunnen trekken en de winst verdelen in alle eerlijkheid zodat ook de minder bedeelden een graantje mee kunnen pikken.

 166. hnm, zo op het eerste gezicht lijkt het alsof de nuance zoek is en ze de extremen op gaan zoeken: een man met een boot en een duidelijke rijke dame zijn nu niet echt de standaard makamba hier

  Ik maak mijn borst nat

 167. Daar gaan we weer, vuurtje aanwakkeren, polariseren, een splijtzwam planten. Zo makkelijk scoren met dit soort programma’s ten koste van een samenleving die probeert een land te worden.