• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Maar liefst 142.827 mensen uit het gehele Koninkrijk hebben afgelopen weekend hun stem uitgebracht om hun favoriete sociale organisatie in aanmerking te laten komen voor een Kroonappel. 9701 van de stemmen gingen naar organisaties in het Caribisch gebied.

Het Oranje Fonds reikt ieder jaar de Appeltjes van Oranje uit en bekroont daarmee succesvolle organisaties. Ter gelegenheid van de troonwisseling van het beschermpaar van het fonds, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, is dit jaar een speciale editie georganiseerd en worden de Kroonappels uitgereikt. Uit elke categorie komt een winnaar uit de bus die de Kroonappel en 50.000 euro ontvangt. De organisatie heeft vanmiddag bekendgemaakt welke organisaties op Curaçao de eerste stemronde hebben gewonnen.

De winnaars op Curaçao
In totaal hadden 3914 organisaties zich aangemeld voor de categorieën Jeugd, Buurt en Helpende Hand. Op Curaçao hebben 102 organisaties zich aangemeld om in aanmerking te komen voor een Kroonappel. Op ons eiland brachten 4830 mensen hun stem uit. Omdat Curaçao zoveel aanmeldingen en stemmen had gekregen, heeft de organisatie besloten om uit elke categorie drie winnaars door te laten gaan.

Categorie Jeugd:
– Fundashon Mami Sa
– Di mucha pa pal’ i homber, Stichting Kinderoorden Brakkeput
– Excel Arts Academy

Categorie Buurt:
– Fundashon Amigunan di Cristo: Bindende factor van Fuik
– Formashon di hoben pa un bon famia
– ‘Lezen voor het leven’, Fundashon Pro Alfa Forma i Transforma

Categorie Helpende Hand:
– Stichting Prinses Wilhelmina Fonds
– Reddingsacties op zee, CITRO
– Dierenasiel, Stichting Dierenbescherming Curaçao

Buureilanden
Op Saba hebben twee organisaties zich aangemeld en 108 stemmen ontvangen. Sint Eustatius had eveneens twee aanmeldingen die goed waren voor 253 stemmen. Bonaire kreeg maar liefst 24 voordrachten en ontving 949 stemmen. Sint Maarten kreeg zeventien aanmeldingen en 919 stemmen. 42 organisaties op Aruba hebben zich aangemeld waarop 2642 stemmen zijn uitgekomen.

Stemronde
Dit was de eerste stemronde waarbij het publiek kon stemmen. De winnaars die uit deze ronde naar boven zijn gekomen gaan door naar de tweede stemrond. In deze ronde gaan de winnaars op elkaar stemmen. De 60 organisaties, twintig in elke categorie, die dan weer de meeste stemmen krijgen gaan door naar de laatste ronde. In de laatste ronde kiest een jury drie winnaars uit. Op 18 mei reiken de dan inmiddels Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de Kroonappels uit op Paleis Noordeinde.

www.versgeperst.com