CURAÇAO – Wetenschappelijk onderzoek van de Cambridge University suggereert dat seksuele geaardheid en politieke voorkeur afgeleid kunnen worden uit iemands ‘like’-gedrag op Facebook. Facebookgebruikers kunnen klikken op ‘like’ (‘vind ik leuk’) als blijk van waardering.

De onderzoekers gebruikten algoritmen (methodes) om religie, politieke voorkeur, raciale herkomst en seksuele voorkeur af te leiden uit de voorkeuren van Facebookgebruikers. Deelnemers aan het onderzoek stelden hun ‘likes’ beschikbaar, gaven hun demografische karakteristieken prijs en vulden een uitgebreide persoonlijkheidstest in. Het aantal proefpersonen bedroeg 58.000. De ‘likes’ werden ingevoerd en gematcht met de resultaten van de persoonlijkheidstest.

Effectief
De algoritmen konden met 88 procent zekerheid voorspellen of iemand van het mannelijk geslacht was, met 95 procent of iemand Afro-Amerikaans dan wel blank was, en met 85 procent nauwkeurigheid voorspellen of iemand Democraat dan wel Republikein was. In 82 procent van de gevallen werden moslims en christenen correct van elkaar onderscheiden.

Vreemde vondsten
Niet elke uitkomst lag voor de hand. Curly fries (patat) leken verband te houden met een hoge intelligentie, en mensen die op ‘like’ klikten voor The Dark Knight hadden gemiddeld minder Facebookvrienden.

Privacy
De uitslag is goed nieuws voor social mediabedrijven die marketing maar wat graag op maat maken voor mensen met één of meer gemeenschappelijke kenmerken. Voorvechters van privacy waren minder enthousiast. Zij wezen erop dat het mogelijk is om gevoelige informatie te voorspellen, ook als iemand die niet prijs wil geven. Nick Pickles, directeur van Big Brother Watch, meldt aan de BBC: “Het wordt weer eens duidelijk dat het gebrek aan transparantie over wat er gebeurt met data van gebruikers, uiteindelijk leidt tot volkomen gerechtvaardigde zorgen over data die gebruikt worden voor commercieel gewin.”

www.versgeperst.com