• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAOTer gelegenheid van de inhuldiging van de nieuwe Koning op 30 april gaan verschillende componisten samen een Koningslied schrijven. Het lied zal bestaan uit een combinatie van verschillende muziekstijlen zodat het zoveel mogelijk een lied van alle Nederlanders is.

Het idee komt van het Nationaal Comité Inhuldiging dat hoopt dat het Koningslied door heel Nederland meegezongen wordt. Het Comité heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gevraagd een plan te ontwikkelen waarmee het zoveel mogelijk Nederlanders betrekt die gezamenlijk op 30 april het nieuwe Koningspaar zullen toezingen.

Koningslied
De inhoud van het lied moet aansluiten op het door het Comité gekozen thema ‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze Koning.’ De muziek en de tekst van het refrein valt voor rekening van de componisten. Voor de tekst van de coupletten wordt echter een beroep gedaan op de creativiteit van de Nederlandse bevolking.

Meedoen
Europese en Caribische Nederlanders kunnen van 2 tot en met 12 april via de website van de actie in één zin beschrijven hoe hun droom voor het land eruit ziet. Op basis van deze input gaan de componisten de coupletten vervolgens samenstellen. De uiteindelijke tekst wordt ingezongen door een groot aanal bekende artiesten uit het gehele Koninkrijk. Wie dit precies zijn, wordt tegen die tijd bekendgemaakt.

Uitvoering
In Ahoy wordt op 30 april een groot evenement georganiseerd met onder andere een grote sing-a-long. Daar speelt het Metropole Orkest een speciaal geselecteerd repertoire dat aansluit op de inhuldiging. Om 19.30 uur (Nederlandse tijd) wordt het Koningslied als hoogtepunt live uitgevoerd. Via een videoverbinding zal het nieuwe Koningspaar bij het Eye in Amsterdam worden toegezongen door het publiek in Ahoy. Via opgestelde schermen op ander locaties in het hele Koninkrijk is iedereen op die manier ook in staat gesteld om gezamenlijk mee te zingen met het Koningslied.

1 reactie op “Koningslied krijgt verschillende muziekstijlen”

 1. Zou het echt plagiaat zijn? De beide melodieen lijken inderdaad erg veel op elkaar, maar de melodiestructuur is ook erg voor de hand liggend. Je zingt het direct moeiteloos mee. Ik kan me toch de oprechtheid van Ewbank voorstellen. Het is een heel eenvoudige melodie die zo maar in je op kan komen, lijkt mij….
  Als het inderdaad plagiaat is, dan getuigt het gedrag van Ewbank wel van een enorme naieve durf (in negatieve zin)!!
  Ik blijf het merkwaardig vinden, maar stiekem, heel ver weg, geloof ik in de mogelijkheid van het ‘toeval’… Jeetje..
  Maar waarom toch die zin: ‘eindigen aan de hoogste boom’? Lijkt apocalyptisch (om in bijbelse sferen te blijven..)
  Ik vrees; ‘wordt vervolgd”…..