CURAÇAOHet is vandaag de Internationale vrouwendag. Volgens organisator van de Annual Women Conference, Reyna Joe, draait het vandaag niet om acties maar om herinneren. Herinneringen aan datgene waar vrouwen decennia terug voor hebben gestreden waardoor de huidige generatie het goed heeft op Curaçao.

“Als je rondkijkt over de hele wereld heeft de vrouw op Curaçao het erg goed. Onderwijs, gezondheidszorg en alles wat je nodig hebt om goed op te groeien en te ontwikkelen, is hier goed geregeld. In veel landen moeten vrouwen nog strijden voor hun basisrechten, dat hebben wij hier niet. Daar moeten we dankbaar voor zijn”, aldus Joe.

Herinneren
“We weten niet waar we heen gaan, maar wat vaststaat is waar we van gekomen zijn. En sinds de jaren ’70 zijn we een heel eind gekomen. Destijds werd je als werkende vrouw ontslagen op het moment dat je trouwde. Een schoolbeurs was er alleen voor mannen”, vertelt Joe. “Ik merk dat veel jonge vrouwen bepaalde rechten voor lief nemen, maar wat we moeten onthouden is dat vrouwen destijds hard hebben gevochten om bepaalde wetten voor elkaar te krijgen. Als je niet goed aan je eigen gezondheid denkt, word je ziek. Als je niet aan je eigen rechten denkt, raak je ze kwijt.”

Ontstaan vrouwendag
De dag werd voor het eerst uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910. Aanleiding voor de datum was een staking in New York en Chicago op 8 maart 1908. Voor het eerst in de geschiedenis organiseerden vrouwen die dag een staking om te protesteren tegen de slechte arbeidsomstandigheden. Volgens de legende riepen ze destijds naar de politici en werkgevers ‘We want bread, but we want roses too!’

Boegbeelden
Al eeuwenlang maken vrouwen zich verdienstelijk. Zo opende Florence Nightingale in de 19e eeuw de deuren voor vrouwen in de verpleegkunde. Eleanor Roosevelt veranderde de rol van First Lady door als eerste uit de schaduw te stappen van haar man president Franklin D. Roosevelt. En om nog maar een paar namen te noemen; Cleopatra VI, Simone de Beauvoir, Billie Jean King en Jeanne d’Arc. Reyna Joe noemt oud-premier Maria Liberia Peters als een goede personificatie van wat een vrouw kan zijn.

www.versgeperst.com