CURAÇAO – Een gen, dat al eerder in verband werd gebracht met obesitas, vergroot het risico op huidkanker. Dat suggereert een nieuw onderzoek gepubliceerd in Nature Genetics, meldt de BBC. Het gaat om het zogenaamde FTO-gen.

 
De onderzoekers van de University of Leeds analyseerden de gegevens van 73.000 mensen en ontdekten dat een specifiek deel van het FTO-gen gekoppeld is aan maligne melanoom, de gevaarlijkste variant van huidkanker.

Intron 8
De onderzoekers vonden dat bepaalde variaties binnen een stuk DNA binnen het FTO-gen, genaamd intron 8, het risico op het ontwikkelen van melanoomkanker vergroot, zo vermeldt Nu.nl. Dit is de eerste keer dat onderzoekers een verband vinden tussen het FTO-gen en een ziekte die geen verband houdt met overgewicht en BMI.

Toekomstig onderzoek
Mark Iles van de Leeds Institute of Molecular Medicine zegt: “Dit roept de vraag op of toekomstig onderzoek zal onthullen of het gen een rol speelt bij nog meer ziektes”. “Het is nu duidelijk dat we niet voldoende weten over wat dit intrigerende gen doet”, vervolgt Iles.

www.versgeperst.com