CURAÇAO – De hersenactiviteit van mensen met overgewicht verschilt duidelijk van degenen met een gezond gewicht als ze foto’s van voedsel te zien krijgen, zowel voor als na het eten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

 
Een onderzoeksgroep onder leiding van dr. Mieke toonde het verschil in hersenactiviteit aan via MRI-onderzoek, zo meldt Gezondheidsnet.nl. Ze bestudeerden veertig gezonde mannen en vrouwen met een BMI tussen de 20 en 35. Een BMI tot 25 werd beschouwd als gezond gewicht, de rest als overgewicht.

Nacht vasten
De deelnemers aten een nacht niets en kregen daarna een standaard ontbijt. Ze werden na de nacht vasten en na het ontbijt geobserveerd. Ook kregen ze foto’s te zien van voedsel en andere dingen. Door middel van MRI werd hun hersenactiviteit bekeken. Hierbij werd gekeken naar verschillende gebieden in het brein die gerelateerd zijn aan de belonende waarde van voeding.

Hersenactiviteit
De activiteit in de meeste hersencentra die te maken hebben met de belonende waarde van voeding, bleek bij alle proefpersonen lager na het eten van het ontbijt dan tijdens de gevaste toestand. Maar tijdens het vasten was de activiteit in de anterior cingulate cortex meer uitgesproken bij de zware proefpersonen dan bij de anderen. Dit duidt op een sterke anticipatie op beloning.

Niet stoppen met eten
Deze trend keerde zich om na het eten van het ontbijt; dan was de signalering van beheersing in de prefrontale cortex lager in de groep met overgewicht, wat duidt op het uitblijven van een beslissing bij deze groep om te stoppen met eten. Mensen met overgewicht hebben dus meer risico op overeten omdat ze gevoeliger zijn voor voedselgerelateerde prikkels als ze honger hebben én het feit dat ze minder goed kunnen beslissen om te stoppen met eten als ze voldaan zijn.

3 reacties op “Bij overgewicht is er andere hersenactiviteit”

 1. Dit is inderdaad wat je noemt: ‘een open deur intrappen’.

  Wanneer men nu eens begint met het heffen van fikse belastingen op fast food met een hoog vetgehalte dan zouden we een aardig eind op weg zijn.
  Snelle hap is leuk, maar denk dat velen het zullen laten staan wanneer een hamburger ineens NAF 20 kost.

  Destijds heeft men de oorlog verklaard aan de sigaretten, met als resultaat dat nu bijna nergens meer mag worden gerookt (althans in Europa en de VS). Zou leuk zijn om dat ook te doen met de fast food ketens.
  Snap heel goed dat die geld willen verdienen, maar de kosten die zij veroorzaken zijn voor de gemeenschap en niet voor de fast food ketens. Die fout moet worden rechtgezet en dan gaat men vanzelf gezonder eten.

 2. Geweldig nieuws, te dikke mensen ontstaan door een andere hersenwerking.
  Zonder enige wetenschappelijke kennis was ik daar ook al opgekomen.
  Belangrijker is de vraag hoe komen mensen aan deze afwijking.
  Wederom zonder enige wetenschappelijke kennis denk ik dat 80% genetisch is bepaald en 20 % door opvoeding/omgeving wordt bepaald.
  Nog belangrijker is de vraag hoe dit te voorkomen.
  Geen optie lijkt mij om – dikke mensen geen kinderen te laten krijgen
  – kinderen van dikke mensen in een andere omgeving op te voeden
  – al het als dik makend bekende voer uit de handel nemen
  – zo zijn er nog al wat niet mogelijke oplossingen.
  Welke wetenschapper komt er met een wel uitvoerbare oplossing??

 3. En wat nu met het flinke deel van de bevolking op Curaçao zónder noemenswaardige hersenactiviteit? 🙂