• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Na een slechte nachtrust kies je eerder voor grote porties of calorierijk eten dan na een normale nacht. Slecht slapen kan op de lange termijn dus leiden tot overgewicht. Dat stellen onderzoekers van de Uppsala Universiteit gisteren, zo meldt Gezondheidsnet.

 
In een eerder onderzoek lieten ze al zien dat na een nacht slecht slapen er meer activiteit is in een hersengebied verantwoordelijk voor het verlangen naar eten. De resultaten van hun onderzoek worden gepubliceerd in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Buffet
Bij deze nieuwe studie keken onderzoekers Pleunie Hogenkamp en Christian Benedict samen met hun collega’s naar het gedrag van mensen bij het buffet. De zestien proefpersonen werden gevraagd om zeven maaltijdonderdelen en zes snacks van het buffet te pakken. Dit gebeurde in verschillende situaties: met honger of juist verzadigd en na een slechte of een goede nachtrust.

Ontbijt
“Na een verstoorde nacht kozen de mannen grotere porties en calorierijker voedsel”, legt Hogenkamp uit. “Opvallend was dat ze dit zowel voor als na het ontbijt deden. Bij een slaaptekort lijkt verzadiging dus niet uit te maken: het vergroot hoe dan ook de voedselinname. Steeds meer mensen lijken met slaapproblemen te kampen. Ons onderzoek biedt een mogelijke verklaring voor de invloed van slaaptekort op overgewicht.”

1 reactie op “‘Meer eten door slaaptekort’”

  1. Nu begrijp ik het waarom zoveel mensen op het eiland liggen te slapen op welk moment van de dag en welke plek dan ook. Die zijn aan het solliciteren naar een slank figuur 🙂