• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ryan de Jongh gaat zijn kayaktocht rondom Curaçao doen in het kader van de campagne Dushi Hende. Behalve het promoten van het eiland en verbeteren van de serviceverlening, wil Dushi Hende ook het bewustwordingsproces op gang brengen, zo legt De Jongh uit aan Versgeperst.com.

Met zijn kayakronde om het eiland wil De Jongh aandacht voor het Curaçaos milieu vragen. “In de nacht van 30 juni op 1 juli ga ik varen, en op 2 juli – de Dag van de Vlag – kom ik aan in de haven. Ik heb 30 uur in mijn hoofd. Hoe lang het precies duurt weet ik nog niet, maar ik wil het record breken met een vol Brionplein.”

Koraalbescherming
Iets specifieker: De Jongh wil aandacht voor de bescherming van koralen. Het stoort de activist al jaren hoe het eiland ermee omgaat. “Onderzoek toont het aan. Als wij onze koralen zouden beschermen kunnen we aan de hand daarvan medicijnen produceren en exporteren. Universiteiten uit Amsterdam, San Diego en de University of Illinois zijn bezig met onderzoek daarover. Per kilometer kunnen we dan voor twee miljoen dollar produceren, dat is 160 miljoen dollar per jaar. Dat geld kunnen we goed gebruiken op het eiland, toch? Op dit moment gaan de koralen dood en dan gaat de goudmijn uiteindelijk dicht. ”

Politiek
Hij benadrukt dat er vanuit de politiek te weinig aan gedaan is om de natuurlijke bronnen te beschermen. Is zijn kayaktour een politiek statement? De Jongh: “Ik doe niet aan politiek. Tot nu toe heeft geen één partij meegewerkt. Dus wat ik ga doen is een positiviteitsbom laten ontploffen en kijken hoe ze reageren. Ik hoop dat we eindelijk onze koralen écht gaan beschermen. We hebben een nieuw kabinet, dus wie weet.”

Opvoeding
“Het kwartje moet vallen. De bevolking heeft er baat bij, nu moet de massa het nog gaan zien. Dat heeft te maken met opvoeding.” Moet Curaçao volgens hem heropgevoed worden? “Niet heropgevoed, want opvoeding stopt nooit. Je wordt elke dag bewust of onbewust opgevoed door de community. De boodschap moet je elke dag blijven herhalen wil het lukken. En dan blijft er aan het eind nog één ding over: doen. Je kunt een land alleen dragen met een goede mentaliteit, en daarvoor moeten we ons bewust zijn van wat we doen.”

6 reacties op ““Curaçao kan miljoenen dollars verdienen aan koralen””

 1. ik kan ook roepen; Curacao kan miljoenen dollars verdienen aan Iguana Melk te exporteren, je moet er alleen 100 miljoen hebben, kan wel maar dan beschermen, niet express doorijden en soep van maken

 2. Nooit gehoord over koralen zelf kweken? Laat de natuur met rust, dat is het enige wat de mens moet doen. Wij zullen allemaal ooit doodgaan, met of zonder koralen.
  Toekomstige generaties hebben ook recht op een mooie en schone natuur.

  Als koralen op dit moment ”dood gaan,” moet er gekeken worden, waarom ze ”dood” gaan en maatregelen hiertegen treffen.

 3. Beste Ryan, het zit niet in ons om ons eiland noch de ons omringende zee schoon te houden. Ik weet en iedere andere eilandbewoner weet dat onze regeerders van oudsher hebben geprobeerd ons milieu “bewust” te maken. Resultaat, 0 komma 0. Die bom waar jij het over hebt is een losse flodder en zal zeker door een zeer groot deel van de bevolking zo gezien worden. En zij zullen denken: die man is niet goed bij zijn hoofd. In plaats van in zijn bootje rond het eiland te roeien kan hij beter een weekendje gaan puin ruimen. Dat zijn wij zo inmiddels gewend van al die idiote gooddoers die zo nodig aan ons willen laten zien wat wij helemaal niet willen zien. Want dat zou kunnen beteken dat wij iets moeten gaan doen en dan breekt het (angst ?) zweet ons al spontaan uit.

 4. Weg is weg, koralen maken deel uit van het onderwater ecosysteem. Moeten we soms onze natuur opgeven voor medicijnen? Minder eten en meer bewegen doet wonderen en het lichaam krijgt de kans om zichzelf te genezen.
  Koralen zijn om te bewonderen en niet om te vermalen tot ”medicijnen.”

 5. Curacao is rijk.. nu ook nog die olie boren wat we volgens de regering Schotte hadden

 6. Misschien ben ik wat te cynisch maar 80 km koraal exploiteren voor medicijnen lijkt me ook niet bevorderlijk voor onze riffen en het toerisme.