CURAÇAO – Het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR) maakte vorig jaar met groot succes voor het eerst zijn intrede. Dit jaar vindt in april de tweede editie van het filmfestival plaats en belooft nog groter te worden en krijgt zelf een glamourgetinte awarduitreiking.

Gistermiddag tijdens een persconferentie in het Renaissance hotel maakte de organisatie van het CIFFR het programma bekend. Net als vorig jaar is er de wedstijd ‘Korte Film’ voor schoolgaande jongeren in de leeftijd van dertien tot en met 21 jaar. De film mag niet langer zijn dan vijf minuten en moet vallen binnen de genres; Documentaire, Fictie en Muziek Video. Voor de tweede editie is een vierde genre toegevoegd: Animatie. Jongeren kunnen nog tot 28 februari hun film insturen.

Preview
Het CIFFR wordt tussen 4 en 7 april gehouden, maar filmliefhebbers kunnen al eerder aan hun trekken komen tijdens de ‘Preview’ op 28 maart. De Preview luidt de lancering van het filmprogramma in met de presentatie van het officiële Curaçao IFFR festival magazine 2013. Kaartjes voor dit onderdeel kunnen gekocht worden aan de kassa van The Cinemas. De dag na de lancering kunnen vanaf 12.00 uur kaartjes gekocht worden voor het CIFFR.

Zwart/Wit Digitale Fotografie
Onderdeel van het festival is ook de competitie ‘Zwart/Wit Digitale Fotografie’. Deze wedstrijd is al in november gestart waarbij de opdracht heel simpel is: maak een zwart/wit digitale foto met als thema Shapes, On the Road, Mr. Moonlight, People Who Need People of Abandoned & Forgotten. Tot eind januari konden deelnemers hun foto insturen. Inmiddels zijn ruim 740 foto’s binnengekomen van meer dan honderd deelnemers. Momenteel is de jury bezig een top drie te selecteren en een selectie van foto’s die tijdens de voorstelling ‘Magic Lantern’ worden vertoond. Op 3 april worden de winnaars tijdens de opening van de tentoonstellling bekendgemaakt.

Magic Lantern
De tentoonstelling Magic Lantern biedt naast een selectie van de ingezonden foto’s, ook een selectie uit de privéverzameling van wijlen Dr. van Veldhoven waarbij de geschiedenis en ontwikkeling van beeldprojectoren wordt belicht. De diaprojector zal ook een prominente plaats in nemen met de vertoning van een groot scala aan dia’s gemaakt door de Curaçaose fotograaf Fred Fischer. Zijn werk wordt met dit doel beschikbaar gesteld door het Nationaal Archief van Curaçao. De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de festivaldagen van 10.00 tot 23.00 uur in het Renaissance Hotel.

Muziek en lezing
De muzikale omlijsting wordt dit jaar verzorgt door het Dennis Aalse Youth Orchestra dat in het Riffort in Otrobanda wederom een selectie van filmmuziek ten gehore gaat brengen op vrijdagavond 5 april om 19.00 uur. Dit optreden is vrij toegankelijk voor jong en oud. De volgende dag vindt de lezing van Bruce Paddington, oprichter en directeur van het Trinidad & Tobago Film Festival, plaats. Paddington gaat een overzicht geven van de filmgeschiedenis in het Caribisch gebied en wat op dit moment op het gebied van film, filmmakers en festivals gaande is in de regio. De exacte tijd en locatie van deze lezing wordt nog nader bekendgemaakt.

Yellow Robin Award
Op initiatief van Curaçao International Film Festival Rotterdam, in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam (IFFR), wordt dit jaar voor het eerst de ‘Yellow Robin Award’ uitgereikt. De prijs is bedoeld om regionaal film talent te stimuleren en deuren naar Europa voor regionaal opkomend talent uit het Caribisch gebied en omliggende regio te openen. Voor de Yellow Robin Award werkt het CIFFR samen met filmfestivals, filmcommissies en filminstellingen uit de regio. Reeds bevestigde partners zijn het Instituto Cubano del Arte e Industria Cinematográficos (Cuba), Trinidad + Tobago Film Festival (Trinidad & Tobago), Jamaica Promotions Corporation (Jamaica) en Bahamas Film & Television Commission (Bahamas) en Morelia Film Festival (Mexico). Elke aangesloten partner zal een opkomende filmmaker nomineren die vervolgens uitgenodigd zal worden het Curaçao IFFR bij te wonen als genomineerde voor de Yellow Robin Award. Een internationale jury zal de winnaar van de Yellow Robin Award aankondigen tijdens de slotavond van het Curaçao IFFR 2013 op zondag 7 april die geheel in de stijl van traditionele awarduitreikingen wordt gehouden.

Workshops
Tot slot is bekendgemaakt dat op initiatief van het US Consulaat Generaal een tweetal jonge Amerikaanse filmmakers naar Curaçao komen om een aantal workshops te geven over de kunst van het film maken. De onafhankelijke filmmakers Ben en Joshua Safdie gaan de workshops leiden waarbij onderwerpen als film ideeën, shotlist, camera techniek, optimalisering van geluidssystemen en verschillende opties voor montage de revue passeren. De workshops zijn speciaal gericht op jongeren in de leeftijd van dertien tot en met 21 jaar en vinden plaats in de week van 1 tot en met 7 april. Verdere details over plaats, tijd en inschrijvingen worden binnenkort bekendgemaakt.

www.versgeperst.com