• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR) brengt vanaf morgen in aanloop naar het festival in april, het Deense drama van regisseur Thomas Vinterberg ‘Jagten’ (De Jacht) in bioscoop. Voorafgaand aan het festival vertoont The Cinemas elke maand een film in de trend van CIFFR.

In 1995 richtte Thomas Vinterberg samen met Lars von Trier en een aantal andere regisseurs de Deense Dogma 95 beweging op waarbij werd afgesproken dat zij zich bij het film maken zouden onderwerpen aan een tiental strikte regels of dogma’s die tezamen de zogenaamde Eed van Zuiverheid vormden. Het verhaal en het acteerwerk moesten weer op de voorgrond komen in plaats van allerlei, al dan niet technologisch hoogstaande, effecten. De eerste en bekendste Dogma 95 film Festen (Het Feest) uit 1998, ook van Vinterberg, kent nu in het meesterlijke Jagten een waardig opvolger.

Jagten
Wanneer kleuterleider Lucas (Mads Mikkelsen) door de 5-jarige Klara ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven van het ene op het andere moment in een nachtmerrie. Het nieuws verspreidt zich snel en de inwoners van het dorp beginnen zich tegen hem te keren. De eens zo hechte lokale gemeenschap valt uit elkaar, terwijl Lucas, als een ‘stuk opgejaagd wild’, tot doelwit is verklaard.

Misbruik
Misbruik is een moeilijk en gevoelig onderwerp om een film over te maken, maar Vinterberg pakt het op een goede manier aan. Als kijker zie je hoe moeilijk het is om een idee dat eenmaal wortel geschoten heeft te laten verdwijnen. Jagten is kwetsbaar, intens en meesterlijk, een film die boeit van begin tot eind en je tot nadenken stemt.

1 reactie op “Curaçao IFFR brengt ‘JAGTEN’”

  1. Een zeer indrukwekkende film!