CURAÇAO – De jazzklanken schallen morgenavond door de lucht bij Brakkeput Mei Mei tijdens Simply Good Jazz. Onder andere muzikant Eric Calmes zal een sterk staaltje heerlijk jazz neerzetten samen met lokale talenten. De muzikant vertelt over zijn liefde voor muziek en Curaçao.

“Vanaf mijn zevende zat ik op de muziekschool op Curaçao”, vertelt Calmes. “Ik heb van alles gespeeld: piano, slagwerk, in een koor en natuurlijk bas.” Op zijn negentiende verhuisde de muziekliefhebber naar Nederland om Engels te gaan studeren. Dit was echter van korte duur. “Na twee jaar wilde ik toch echt meer muziek gaan maken en besloot naar het Conservatorium te gaan om een jazzopleiding te volgen.”

Leven in Nederland
Het leven in Nederland en ook op het Conservatorium was even wennen voor de jonge Curaçaoënaar. “Ik moest me aanpassen, want Nederland heeft toch een hele andere cultuur. Ik moest veel medestudenten uitleggen waar ik vandaan kwam en welke muziek we op Curaçao hebben. De meesten hadden geen idee.” Calmes slaagde voor zijn opleiding en begon les te geven in Rotterdam in vooral Zuid-Amerikaanse muziekstijlen. “Ik denk dat daardoor meer nieuwe mensen geïnteresseerd zijn geraakt in muziekles. Er is nu een hele levendige latinwereld ontstaan in Nederland. Een student van mij, Mayte, heeft het inmiddels ook heel ver geschopt als zangeres.”

Commercieel
Calmes woont momenteel nog in Nederland, maar brengt de laatste jaren veel tijd door op zijn geboorte-eiland. “Op Curaçao gaat het muziek maken een stuk makkelijk dan in Nederland de laatste tijd. Door de mentaliteit en politici wordt het steeds minder. De media wordt steeds commerciëler en er wordt flink gekort op subsidies voor kunst en dergelijke. Vroeger werd er op televisie en radio veel aandacht besteed aan muziek, maar nu moet je soms zelfs betalen voor een optreden. Geld ervoor ontvangen, gebeurt zelden nog.”

Op korte termijn terug
“Ik probeer zoveel mogelijk naar Curaçao te komen en doe dan vaak mee aan leuke projecten en concerten”, vertelt de muzikant enthousiast. “Ik hoop op korte termijn terug te kunnen komen naar Curaçao en hier iets te gaan doen in het onderwijs. Er is al wel aanbod, maar de meeste lessen en projecten zijn voor beginners. Er is niks voor professionele muzikanten op Curaçao. Daar wil ik me op richten.”

Artiesten Simply Good Jazz
Morgen speelt Calmes de sterren van de hemel bij Brakkeput Mei Mei. “In september vorig jaar trad ik op bij Olé Olé Jazz Club en dit was een zeer geslaagde avond. Zodoende dat we het nu groter aanpakken met Simply Good Jazz. Zangeres Angela Roe had ik al eens ontmoet en daar wilde ik samen iets mee doen. David ‘Ronchi’ Matthew (toetsenist) is een pilaar in de jazzwereld van Curaçao dus die wilde ik er ook graag bij hebben. Met Dennis Aalsen (trompet) heb ik veel gewerkt in Nederland. Hij woont inmiddels op Curaçao dus we hebben het contact weer opgebouwd. Gilbert Braaf is onze steunpilaar op drums.”

Concert bij Brakkeput Mei Mei
Simply Good Jazz begint morgen 21.00 uur bij Brakkeput Mei Mei. Kaartjes kosten 30 gulden en zijn te koop bij Mensing’s Caminada, Bruna Zuikertuin Mall eb 24UurUitDeMuur. Voor gasten die voorafgaand aan het concert willen dineren bij Brakkeput, wordt een stoel vooraan gereserveerd.

www.versgeperst.com