• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – ‘Safe sex’ is belangrijk. Dat weten ook condoomfabrikant Kimono en stichting Fundashion Famia Plania. Zij hebben de handen ineen geslagen om veilige seks te promoten. Tijdens Karnaval stuurt de stichting mensen de straat op om rond de 10.000 gratis condooms van Kimono uit te delen aan toeschouwers.

“Karnaval is de perfecte gelegenheid om dit te doen”, stelt Daisy Frans-Schoop van Fundashon Famia Plania, een stichting die zich al jaren inzet om jongeren voor te lichten over seks. “Tijdens Karnaval gebruiken mensen veel alcohol en soms ook drugs. Daardoor verschuiven grenzen en hebben mensen sneller seks. Het is bewezen dat mensen die een condoom bij zich hebben, hem ook daadwerkelijk zullen gebruiken als het op seks aankomt.”

Sensatie
Seks met een condoom zou volgens veel mensen een stuk minder leuk zijn. “Dat is helemaal niet zo”, zegt Gianno Chirino van Kimono. “Kimono-condooms zijn de dunste condooms die hier op het eiland te krijgen zijn. Ze zijn zo dun, dat de sensatie precies hetzelfde is als zonder condoom. Het enige belangrijke verschil is dat je beschermd bent.” De condooms van Kimono liggen vanaf deze week in supermarkten, botica’s en automaten.

Risico
“Met name jongeren laten het nog wel eens afweten als het om veilige seks gaat”, vertelt Frans-Schoop. “Het is niet dat er niet genoeg informatie is. Het gaat meestal om het moment van de seks: als er dan toevallig geen condoom in de buurt is, doen ze het gewoon zonder. Dat brengt heel veel risico’s met zich mee. Meisjes kunnen ongewenst zwanger raken en daarnaast liggen er ook ziektes op de loer: door onbeschermde seks kun je HIV of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oplopen.” Frans-Schoop wijst nog op een opvallend gegeven. “Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen SOA’s oplopen door hun vaste partner. Het vertrouwen is in een relatie heel groot en mensen gaan er dan vanuit dat er niets buiten de deur gebeurt. De praktijk blijkt anders: het is in het Caribisch gebied heel normaal voor sommige mannen om meerdere vrouwen te hebben. Het risico op geslachtsziektes is dan veel groter.”

Parade
De gratis condooms worden bij de grote carnavalsparades voor volwassenen, de tienerparade en de parade van Banda Bou uitgedeeld. Het team van Kimono en Fundashion Famia Plania loopt voor de parade uit om iedereen in het publiek te voorzien van de mogelijkheid op veilige seks.

7 reacties op “Gratis condooms tijdens Karnaval”

 1. Een kennis uit St. Maarten noemde het z’n Angua Kayente, maar kan zijn dat ie z’n pickup-naaldje bedoelde.

  (Karnaval & Kimono, zou misschien wat voor die ouwe-Macho Ruud Lubbers zijn geweest)

 2. Nageslacht voor macho’s is belangrijk dus de speld is altijd aanwezig.

 3. Ik hoop dat de IQ44 mensen ze ook gaan gebruiken anders blijven we ook over 15 jaar dit soort figuren op het eiland hebben

 4. Goed zo, eerste levensbehoeften moeten gratis zijn.

 5. Chlamydia on the rock(s) ……….
  Respect in het algemeen en zèlfs voor hun partner hebben zeer velen dus óók niet en dat schijnt dus normaal te zijn …………. mens of dier?

 6. Condooms worden te duur. OB tarief wordt 9%

 7. Een goed initiatief, maar ná Carnaval stopt het toch niet? Gratis uitdelen is prima, maar straks echt doorgaan met preventie, waarschuwingen en allerlei tips. Het is gelukkig niet 365 dagen per jaar Carnaval, maar wel 12 maanden per jaar kans op SOA of erger!