• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten zijn problemen die op Curaçao steeds meer voorkomen en samenhangen met een ongezond eetpatroon. Wat is gezond eten? En wat gaat er mis? Versgeperst.com ging op pad en zocht het uit. Deze week nemen we een kijkje bij Plasa Bieu.

De voorgaande artikelen in deze serie gingen allemaal op een andere manier in op de Curaçaose voeding en eetgewoonten. Voedingskundige George Benjamin Curiel vertelde dat de Curaçaose gerechten met de jaren ongezonder zijn geworden: de grote hoeveelheid groenten is vervangen door meer vlees en vet.

Gezond of niet?
Museumcoördinator Jean Henriquez van Museo Tula legde tot in detail uit hoe de slaven vroeger hun maaltijden bereidden en wat voor ingrediënten daarbij gebruikt werden. Volgens haar is het authentieke Curaçaose eten gezond en zit het vol vitaminen. Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels was het daar niet mee eens: hij zegt dat ook het authentieke voedsel van de Curaçaoënaars niet gezond is, omdat dik zijn vroeger al mooi gevonden werd. De verantwoordelijkheid voor de gezondheidsproblemen die ontstaan door slechte eetgewoonten legt hij bij de overheid.

Voedselmarkt
Plasa Bieu is de bekendste voedselmarkt van Curaçao, waar zowel lokalen als toeristen kunnen genieten van een echte typische Curaçaose maaltijd. Versgeperst.com ging langs om te kijken hoe het nu gesteld is met de Curaçaose gerechten. Wat wordt er gekookt op de lokale markt? Zien we nog iets terug van de gerechten die de slaven vroeger maakten? En niet te vergeten: is het goed voor onze gezondheid?

5 reacties op “Een kijkje in de keukens van Plasa Bieu”

 1. @Luis. Je hebt deels gelijk. Oud Hollandsch traditioneel eten is ook erg ‘zwaar’ en zit vol met verzadigde vetten. Da’s niet erg, als het maar verbrand wordt. En daar zit’em de crux. Als het niet verbrand wordt, is het erg ongezond. Daarom zal de moderen Curacaoenaar zijn traditionele potje moeten laten staan (behalve bij speciale aangelegenheden) en over moeten gaan op ander voedsel. Dat heeft men in Nederland ook gedaan en het werkte totdat de fastfood industrie ‘eetcultuur’ werd. Daar is geen vechten meer tegen. Traditioneel voedsel (Curacaos of Hollandsch) is best, maar dan moetje wel veel fysiek werk verrichten. Ik ben voor een soort vettax, die vooral de handelaren in fastfood hard treft! Het probleem is op Curacao noch in Nederland het traditionele eten, maar fastfood. Da’s een wereldwijd probleem. Curacao: welkom bij de moderniteit, die wat vreten betreft een gruwelijke keerzijde heeft. Amerika: bedankt voor je gruwelijke voedsel verkrachting, die je als een kanker over de wereld exporteert met je KFC & McDonalds…

 2. Slaven-, boeren-, traditionele eten zijn altijd gezond. Vaak wel veel caloriën uit vet en koolhydraten maar ook vol groenten en andere verse, natuurlijke producten. Geen E-nummers en andere toegevoegs spul. Het probleem is nu dat de moderne mens niet meer beweegt. Wij zitten de hele dag voor de T.V., de computer, in de auto. Onze voorouders moesten dagelijks kilometers lopen en hard werken. Zij hadden dat eten nodig. Dikke slaven waren alleen die enkelingen die als huis-slaven tewerk gesteld waren. Zij aten net zoveel, maar moesten niet zoveel te zwoegen.Dit werd toen het ideaal voor velen.
  We hebben te opties :1-, minder eten, maar blijf bij de natuur 2-, meer bewegen/ sporten.

 3. je ben niet verplicht om te eten, niemand dwing je toch?

 4. Lekker yu!!

 5. Er wordt niet gesproken over dat er veel eten in de olie wordt gebakken. Dat is zo ingeburgerd dat men niet eens weet dat het ongezond is.