• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een borrel voor het slapen gaan is misschien toch niet zo verstandig. Het helpt je sneller en dieper in slaap te vallen, maar verstoort ook je REM-slaap, ook wel bekend als droomslaap. Dat meldt Gezondheidsnet. Als je te vaak alcohol gebruikt om in slaap te vallen kan het zelfs leiden tot slapeloosheid.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het London Sleep Center na het bestuderen van 27 eerdere onderzoeken naar dit onderwerp. Zij zullen de resultaten publiceren in het tijdschrift Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Problemen
Een verstoring van de REM-slaap kan leiden tot vermoeidheid overdag, slechte concentratie en een algemeen slaaptekort. “We moeten dan ook heel voorzichtig zijn met alcohol”, zegt Irshaad Ebrahim, directeur van het onderzoekscentrum. “Een of twee glaasjes lijken prettig op de korte termijn, maar als je het regelmatig doet, kan dit leiden tot problemen.”

Drinken
Ebrahim adviseert om twee uur voor het slapen gaan geen alcohol meer te drinken. Mensen raken anders afhankelijk van de alcohol. Daarbij leidt het tot een onrustige slaap en veranderen veel mensen in snurkers. Ebrahim: “Uit de onderzoeken blijkt dat alcohol onze slaap op drie manieren beïnvloedt. We vallen eerder in slaap, onze eerste slaap is dieper en de REM-slaap is korter. En dat laatste is een probleem.”

3 reacties op “‘Alcohol geen geschikt slaapmutsje’”

  1. Ik vind dit een waardevol nieuwsbericht en ik ga proberen, nee ik moet meer alcoholloze dagen in de week houden. Want dromen is zo ontspannend.

  2. Ik ken een oud-minister, die en zoop en rustig sliep en prima droomde.

  3. “We vallen eerder in slaap” staat er … nou, zeg maar: we vallen eerder in coma … maar alles wat er staat is wel waar … je slaapt langer en beter zonder alcohol, de seks is beter en die kater er na?? die kan me ook gestolen worden 😀 …