CURACAO – Het Caribische gevoel keert elke zomer een dagje terug in de Rotterdamse binnenstad tijdens het Zomercarnaval. Dit jaar wordt het evenement over een andere boeg gegooid en valt het samen met het Dunya Festival.

Het Dunya Festival is een gratis festival dat ieder jaar in Rotterdam georganiseerd wordt. Het festival staat garant voor een dag vol cultuur, muziek, poëzie en lekkernijen uit alle windstreken. Aan dit festival wordt nu het Caribische Zomercarnaval toegevoegd.

Data
Door het verenigen van de twee evenementen, verschuift de datum van het carnaval. In plaats van op de laatste zaterdag van juli, valt Zomercarnaval nu op zaterdag 15 juni. De parade dendert vanaf 13.00 uur door de bekende straten van Rotterdam. De traditionele Battle of Drums vindt vrijdag 14 juni plaats om 19.00 uur.

12 reacties op “Zomercarnaval over een andere boeg”

 1. het zomerkarnaval Rotterdam is met verve de grootste publiekstrekker in NL. 750.000 á 900.000 bezoekers. gevolgd door de gayparade over de amsterdamse grachten. Dunya daarentegen is nooit een grote publiekstrekker geweest. gemiddeld 50.000 á 75.000 bezoekers. het gaat niet om het zomerkarnaval te breken, om praktische en financiele redenen worden ze samengevoegd. zie het Zomerkarnaval als reddingsboei voor Dunya, als Dunya maar de helft van de zomerkarnavalgangers kan opvangen, is het festival gered. Dunya festival doet trouwens niets af van het zomerkarnaval. er is geen sprake van concurentie. kunnen de Dunya festival organisatoren voortaan tenminste ook snoeven met de ‘honderdduizenden’ bezoekers die Dunya bezochten, ook wel eens aangeduid als ‘pronken met andermans veren’. LOL

 2. @toteki,.. Graag even naar wikipedia.com gaan ( voor het gemak) en opzoeken welk “geloof” en zijn gebruiken er eerder waren en wie nou eigenlijk waar dingen heeft geleend of overgenomen en aangepast heeft. Danki

 3. @ John en woensdag as-kruisje halen zoals het hoort ?

 4. @Totekki:
  Zondag 10-2 Grand Parade, dinsdag 12 burning Momo.

 5. Ja John ben het grotendeels met je eens en wanneer vieren jullie je Karnaval ?

 6. Het mooiste karnaval zie je op Aruba!!

 7. Deze hele karnaval is en was altijd een farce. Karnaval is een feest dat voortkomt uit katholieke kringen en van oudsher gevierd werd 6 weken voor pasen en deze periode wordt de “vasten” genoemd. En de moslims hebben ook een soort vasten zij noemen het de ramadan en dit is duidelijk gepikt van de katholieken. De periode is niet hetzelfde dacht ik maar ze moesten wel anders was het helemaal zo’n plagiaat.
  Kort samengevat, dat kunstmatige gedoe in Rotterdam is een farce !

 8. Half juli is het schoolvakantie, dus veel mensen zijn op vakantie. En combineren van activiteiten, misschien ook vanuit het kostenplaatje? En is het geen succes, nou dan de volgende keer wéér iets anders verzinnen. Niets aan de hand! LEUK om daarover vooraf en achteraf te brainstormen in plaats van 100 jaar iets onveranderd te laten.

 9. Is wel jammer. ik ben het ook eens met Rita. Dunya is een leuk gezellig event en zomercarnaval is aleen maar shaken met je billen en halfnaakt door de straat dansen en dan al die vecht en schietpartijen. straks krijgen we dat ook op Dunya.

 10. @Rita

  Helemaal mee eens dat het twee verschillende festivals zijn!!!! Dat dit het begin van het einde durf ik niet te zeggen, maar 15 juni ????? waarom wordt Dunya niet naar de laatste weekend van juli verplaatst en niet andersom 15 juni is te vroeg!!!

  Dat karnaval hetzelfde is elk jaar dat is waar, maar juist het samenvoegen met een totaal verschillend festival verpest naar mijn mening het idee van Karnaval…….waarom voegen ze de dance parade niet met Dunya?? Is het omdat Karnaval en Dunya beiden allochtonen festivals zijn????

  Als ze beide festivals willen samenvoegen vind ik dat dit ook in juli kan!!!

 11. @ Rita
  Leuk dat het feest in Rotterdam nu juist ANDERS is! Toevallig heet het Zomercarnval, maar wat maakt het allemaal uit? Het is een bruisend feest anyway en die NIEUWe combinatie prima, wie weet wordt het supergeslaagd! Op Curaçao is het aaaaaaaaaaaaltijd het zelfde, maar dat is (helaas) ook een keus, ja toch? Ik vind dat altijd hetzelfde juist suuuuúpersaai.

 12. Dit is het begin van het einde. Die carnaval van Rotterdam is al jaren totaal uit zijn
  originele idee getrokken. Men moet eerlijk zijn, de gemeente wil en kan zgn. niet
  veel geld voor uitgeven. De carnaval hoort helemaal niet met de dunja of welk andere festival samen georganiseert worden. Het is twee totaal verschillende organisaties en
  twee verschillende evenementen. WACHT MAAR: HET BEGIN VAN HET EINDE.