• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Wat is de Koninklijke Marechaussee nou precies? En wat doen de medewerkers eigenlijk? Voor veel mensen was dit allemaal wat onduidelijk en daarom organiseerde de Marechaussee vandaag een informatiedag met een speciale rondleiding door de cellen van Marinekazerne Suffisant.

Curaçao heeft het grootste aantal leden van alle eilanden in het gebied: 51 van de in totaal 153 mensen zijn op het eiland gevestigd. Al deze mannen en vrouwen moeten echter paraat staan voor elk ander deel van Caribisch Nederland: samen met hun collega’s van de andere eilanden dragen ze altijd de zorg voor het hele gebied. De Marechaussee heeft meerdere taken. In het Caribisch gebied zijn dat voornamelijk de militaire politiedienst, grensbewaking en toezicht op de vreemdelingenwet en het ondersteunen van de lokale opsporingsdiensten.

Militaire politiedienst
De Marechaussee functioneert voor de Landmacht, Marine en Luchtmacht als politie. Iedere vier maanden komt er een nieuwe groep van 100 militairen naar Curaçao om hier te trainen. Als een militair de fout in gaat door een misdaad te plegen, zoals diefstal of drugsgebruik, dan komt hij bij de Marechaussee terecht. De Marechaussee doet ook aan preventie als het om militairen gaat: voorafgaand aan hun verblijf hier op Curaçao worden ze uitgebreid geïnformeerd over het eiland en bewust gemaakt van alle gevaren die het met zich meebrengt. “Sommige van die jongens zijn al in Afghanistan geweest, in echte oorlogsgebieden”, vertelt Norman Jansen, teamleider van de Uniformdienst. “Ze hebben misschien wel collega’s moeten begraven. Nu komen ze op Curaçao: een mooi eiland met een echte vakantiesfeer, waar het er gelukkig niet zo aan toe gaat als in Afghanistan. De verleiding om te feesten en drugs te gebruiken kan dan heel groot zijn. Wij proberen ze daarvan te weerhouden, door ze goed bewust te maken van de gevolgen. Ook geven we tips over wat je kunt doen om de militairen bezig te houden, zoals duikcursussen geven. Zo gaan ze zich niet vervelen en is de verleiding om veel te feesten minder groot.”

Grensbewaking, vreemdelingenwet en opsporingsdienst
De Marechaussee is op luchthavens aanwezig en doet de tweedelijnscontrole  op Hato. Dat wil zeggen dat de Marechaussee achter de douane aanwezig is, om eventuele vragen van douaniers te beantwoorden en te hulp te schieten als er problemen zijn. Daar houdt de Marechaussee zich ook bezig met de controle op de Vreemdelingenwet en grensbewaring: ze komen in actie bij fraude met reisdocumenten of andere problemen met vreemdelingen die naar het Caribisch gebied komen, zoals mensensmokkel. Ook bij drugsmokkel via de luchthaven krijg je met de Koninklijke Marechaussee te maken.

Bijstaan politie
De Marechaussee staat de plaatselijke politie bij wanneer dat nodig is. Zo werken de medewerkers nauw samen met het atrakoteam en draaien ze mee met onderzoeken van de recherche. De Marechaussee leest bijvoorbeeld bewijsmateriaal dat het atrakoteam tijdens haar werk verzameld heeft. Met de informatie die hieruit komt, kan de recherche dan verder met het onderzoek.

Cellen
Een deel van de medewerkers van de Koninklijke Marechaussee is gevestigd in Marinekazerne Suffisant. Deze kazerne heeft twee cellen, waar verdachten tijdelijk vastgezet kunnen worden voordat ze vrijgelaten worden of naar een andere instelling verhuizen. Onder andere kindermoordenaar James Murray en gokbaas Robbie Dos Santos hebben een paar nachtjes doorgebracht in de kale cellen, die enkel voorzien zijn van een bed, wastafel en toilet.

3 reacties op “Een kijkje bij de Koninklijke Marechaussee”

  1. @ Reymundo. Gewoon even googelen “sollicitatie koninklijke marechaussee”.

  2. @Reymundo. Zoek iemand de je helpt met het opstellen van je CV. Moeten er zijn in je buurt. Zoek iemand die je hoog hebt zitten daarvoor. Heb het nog nooit meegemaakt dat iemand die hulp vroeg werd wegestuurd. Meeste mensen helpen graag of weten waar je zijn moet. Solliciteren via dit forum is niet handig.

    Verder..ander onderwerp…hoop ik dat onze politiebaas samen met de minister van Justitie ook een opendag organiseren gaat en dan aan de hand van wat we nu op www.wikicrimes.org zien, gaat uitleggen hoe dat aangepakt gaat worden.

  3. Mijn naam is Reymundo vargas ik ben heel erg geinterseert om bij zou opleiding te horen en mijn vraagt is als ik de kans hebt om in te schrijven bij het opleiding ? ik ben tot havo 3 gekomen daarna ging ik bij de militaire academie in venezuela voor 8 maanden daarna kwam ik hier terug dus Bonaire en ik ben naar school geweest mbo niveau 3 maar niet gelukt nu ben ik bij de venezolaanse consulaat aan het werken maar ik graag de marechaussee opleiding doen ik ben 22 jaar oud ik heb nederlandse nationaliteit kan ik een kans krijgen?