• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Zijn droom was om patholoog te worden en op zijn zesde speelde hij fanatiek op een drumstel. Inmiddels is hij arboarts, vader en succesvol dj samen met zijn broer onder de naam Mode De La Fvnk. Jean-Maurice Cijntje (Richie La Fvnk) vertelt over zijn ‘fast life’.

Cijntje werd in 1978 geboren op ons zonnige eiland en vertrok op zijn achttiende samen met zijn broer naar Nederland om te gaan studeren. “Toen ik vijf jaar was, heb ik tegen mijn moeder gezegd dat ik patholoog wilde worden. Mijn oom had me wat medische dingen verteld en ik was gefascineerd door de biologie. Uiteindelijk ben ik geneeskunde gaan studeren.”

‘Die droom heb ik laten varen’
Na zijn studie in Maastricht, begon Cijntje zijn medische carrière als arts-assistent neurochirurg. Dit was echter van korte duur, want de jonge dokter werd getroffen door ziekte. “Ik kreeg direct zorg, maar het heeft anderhalf jaar geduurd voor ik er echt weer bovenop was. Inmiddels ben ik vader en heb ik een baan in de sociale geneeskunde als arboarts met ‘normale’ werktijden. Ik wilde eigenlijk neurochirurg worden, maar de kansen zijn een stuk kleiner nu, dus die droom heb ik laten varen.”

Muziek
Een droom die Cijntje niet heeft laten varen, is de muziek. Zijn liefde voor muziek begon al op vroege leeftijd op zijn geboorte-eiland. “Op mijn zesde begon ik samen met mijn vader en broer te spelen. Mijn vader op de piano, mijn broer op de basgitaar en ik op een drumstel. Elke zondag speelden we samen of in de kerk. Uiteindelijk hebben we een draaitafel gekocht en leerden onszelf plaatjes draaien.”

‘We moesten de draaitafel achterlaten’
“Toen we naar Nederland verhuisden, mocht de draaitafel niet mee van mijn vader”, vertelt de dj verder over zijn jeugd. “We hebben hem stiekem naar Nederland verstuurd toen we op vakantie waren op Curaçao. Mijn vader begreep namelijk niet dat er best veel geld zit in de muziek: je kunt zelfs miljonair worden. Toen ik nog op Curaçao woonde, dacht ik ook dat Curaçao de wereld was, maar pas in Nederland zag ik hoeveel kansen er waren voor de muziek.”

Mode La Fvnk en Andy Sherman
Sinds een paar jaar zijn Jean-Maurice en zijn broer Maurits Cijntje Junior weer actief bezig in de muziekwereld. “Het begon in 2005 met Andy Sherman, bekend van Shermanology. Mode De La Fvnk bestond vroeger dus uit drie man. Het ging erg lekker met z’n drieën, maar mijn broer en ik waren ook fulltime aan het werk en konden er niet heel veel tijd in steken. Uiteindelijk is Andy alleen doorgegaan en heeft zich er helemaal op gestort.”

Aandacht voor Curaçao
De gebroeders Cijntje gingen door met hun carrière, maar konden de muziek toch niet helemaal naast zich laten liggen. “Mijn broer ging ondertussen door met dj-en en ik heb een label opgericht. In 2011 werd nieuw leven in Mode De La Fvnk geblazen. Ons eerste nummer na jaren, ‘Fast Life’, kwam eind 2011 uit. De clip heb ik zelf in 2010 geschoten op Curaçao tijdens Fuikdag. Het was de eerste keer dat Fuikdag als scenario gebruikt is voor een officiële video clip. Ik ben blij dat Curaçao de laatste tijd veel aandacht krijgt van de internationale dance scene, dit kan alleen maar groter worden dankzij de inzet van onze Yu di Korsow zoals Shermanology, en de Fabash Events (Su’ Legria)”.

‘Negativiteit tegengaan’
Cijntje betreurt dat er nog altijd veel spanningen zijn tussen Curaçao en Nederland. “Dit manifesteert zich keer op keer bij de Curaçaose verkiezingen. Daarnaast wordt Curaçao vaak op een negatieve wijze in de Nederlandse media neergezet. Ik wil proberen de negativiteit tegen te gaan met muziek. Curaçao komt vaak voor in de Mode De La Fvnk nummers en video clips. Dat is onze strategie.”

Verrassing
De komende tijd gaat Cijntje samen met zijn broer nog veel meer muziek en video’s maken. Onder andere samenwerkingen met de Sint Maartense rapper Geraldo, ook bekend als MC Red en David Goncalves (The Voice of Holland) zijn te verwachten. “We hebben ook nog een verrassing in petto. We zijn een nummer aan het maken voor Karnaval. Deze komt volgende week uit.”

 

1 reactie op “Het ‘snelle leven’ van Richie La Fvnk”

  1. Goed bezig!! Sigi bai duru!!