• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Niet voor iedereen is het feest tijdens Oud en Nieuw: veel huisdieren vinden het lawaai dat vuurwerk maakt helemaal niets. Veel honden en katten zijn zo bang dat ze ontsnappen tijdens de jaarwisseling. Dierenarts Odette Doest geeft tips om je huisdier zo comfortabel mogelijk het nieuwe jaar in te laten gaan.

“Als je weet hoe je dier op onweer reageert, dan kun je een goede inschatting maken van wat hij met Oud en Nieuw zal doen”, vertelt Doest. Ze wijst er wel op dat dieren in de loop van de tijd kunnen veranderen. “Denk er aan dat je hond anders kan reageren op vuurwerk dan voorgaande jaren als hij ouder is dan zeven. Dat komt omdat hij ouder wordt.” Zorg er in ieder geval voor dat jij als eigenaar makkelijk te vinden bent. “Het is sowieso belangrijk om je dier te laten chippen. Als je weet dat je dier bang kan worden, zorg dan dat je een goede halsband voor hem maakt waarop je met stift je gegevens schrijft en dat hij een chip heeft. Dat is voor het geval dat je dier weet te ontsnappen.”

Gaten
Het is uiteraard nog beter om ontsnappen helemaal onmogelijk te maken.  “Controleer je huis en hek van te voren goed op plekken waar je dier eventueel doorheen zou kunnen. Tijdens de jaarwisseling is het verstandig om je dier in een aparte, afgesloten ruimte in je huis te zetten. Kies een plek waar hij geen schade aan kan richten. Ook is het handig als het makkelijk schoon te maken is, want soms kunnen ze poepen of plassen als ze bang zijn.”

Verdovende middelen
Als je je dier alle paniek wilt besparen, kun je er ook voor kiezen om hem verdovende middelen te geven. “Doe dat altijd in overleg met de dierenarts en vertel er bij van welk ras je dier is en hoe oud hij is. Puppies mogen bijvoorbeeld geen verdovende middelen, omdat je niet weet hoe ze er op reageren. En sommige rassen kunnen er minder goed tegen.” Het is ook erg belangrijk om zijn gewicht goed te meten. “Meten is weten. Het bepaalt de juiste dosis. Ga eerst met en daarna zonder je huisdier op de weegschaal staan. Door je gewicht zonder huisdier van je gewicht met huisdier af te trekken, weet je precies hoeveel hij weegt.” Van zo’n verdoving wordt je huisdier rustig en slaperig. “Als je de juiste dosis hebt toegediend, kun je hem het beste lekker met rust laten en zijn roes laten uitslapen.”

6 reacties op “Tips voor huisdieren tijdens de jaarwisseling”

 1. […] Tips voor huisdieren tijdens de jaarwisseling CURAÇAO – dierenarts Hoevelaken Niet voor iedereen is het feest tijdens Oud en Nieuw: veel huisdieren vinden het lawaai dat vuurwerk maakt helemaal niets. Veel honden dierenarts Hoevelaken en katten zijn zo bang dat ze ontsnappen tijdens de jaarwisseling. Dierenarts Odette Doest geeft tips om je … Read more on Versgeperst.com […]

 2. Onderstaande vond ik op een nederlandse website. Ik weet niet of het waar is, maar wil dit toch delen, omdat dat dan wel erg zou zijn.

  …….Daarnaast wil de Hondenbescherming hondenbezitters die hun toevlucht nemen tot medicijnen om hun honden te kalmeren, waarschuwen. Er wordt namelijk helaas door veel dierenartsen nog steeds een medicijn voorgeschreven met als werkzame stof acepromazine. Dit medicijn lijkt echter de geluidsgevoeligheid te vergroten, terwijl het dier zijn angst niet meer kan uiten, omdat het medicijn de spieren verslapt.

  ‘Het medicijn is bijvoorbeeld bekend onder de merknaam ‘Vetranquil’. Hondenbezitters denken vaak dat het fantastisch werkt omdat ze niets aan hun hond meer zien. Wanneer de geluidsgevoeligheid door het medicijn wordt vergroot, lijdt de hond echter wel degelijk. Terwijl hij dit niet kan uiten’, aldus Just de Wit van de Hondenbescherming. ‘Bijzonder hondonvriendelijk!’

  Uit onderzoek komt naar voren dat een groot aantal dierenartsen nog altijd acepromazine voorschrijft bij vuurwerkangst. Indien u als hondenbezitter dit middel krijgt voorgeschreven, weiger dit dan resoluut. Indien medicijngebruik nodig is overleg met uw dierenarts over alternatieve medicijnen.

  Om de hondenbezitter en zijn hond enigszins op weg te helpen om deze knallende avond door te komen, staan op de website van hondenbescherming.nl een groot aantal tips en adviezen.

 3. Het is gewoon afzien voor dier en dierenvrienden. Elk jaar weer. Ik zorg dat mijn diertjes de tuin niet uit kunnen. En op nieuwjaarsnacht ben ik gewoon thuis om mijn roedel te beschermen. Zo gewoon mogelijk blijven doen en de honden in huis als het geweld echt losbarst. Oh, en vergeet niet je brievenbus weg te halen. Ben blij als het voorbij is.

 4. Beter is natuurlijk om zo mogelijk niets toe te dienen en in een veilige ruimte met de radio hard aan de honden te plaatsen. Een veel verspreid sprookje is om geen aandacht aan de honden te geven, als ze angstig gedrag vertonen. Ik had een hond, die dan altijd naar me toe kwam en haar kop op m’n schoot legde en voelde ze zich op mijn schoot meer op haar gemak zoals ook nooit een hond bij ons is weggelopen.

 5. @ Abraham Mossel. Weet je dat heel zeker om per hond een halve liter sterke drank met 40% alcohol te geven. Voor een paard kan ik het eventueel begrijpen, maar je moet wel een hond zo groot als een paard hebben om dat te riskeren. Het moet vast de bedoeling zijn om x ml per kilo te geven, maar dan kom je nooit bij een hond of poes op een halve liter. Ik weet, dat honden wijn lusten, maar sterke drank vraag ik me af. Jenever, citroenbrandewijn, wodka??

 6. Dierenarts O.Doest bedankt voor de mededeling,ook ik heb nog een tip voor de dieren liefhebbers die ik al jaren met mijn huis dieren en vroeger met mijn paarden deed,op oud/naar nieuw geef ik mijn honden en poes een heerlijke maaltijd met daarin een halfe fles sterke drank gegoten ze slapen van 10 uur avond tot na de knalerijen.dit heb ik ooit geleerd van een zeer gespecialiseerde paardenarts uit Bilthoven arts van bekende ruiters en pikeurs over heel Europa,je dier heeft er geen schade aan en het werkt beter dan wel pil dan ook,maar ook hier moet je inderdaat het gewicht van het dier nemen.maar het zou beter zijn dat er alleen op oud en nieuw vuurwerk mag worden afgeschoten en niet dat er van die figuren al dagen van tevoren de grote aso loopt uit te hangen meestal verdiend met rottegeit en drug