• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tuma Mi Man in de wijk Parera is niet zomaar een kinderopvang: het dagverblijf biedt plaats aan 25 kinderen uit minderbedeelde gezinnen. De kinderen krijgen gratis opvang en zo de kans om zich te ontwikkelen. Versgeperst.com sprak tijdens de kerstviering met directeur Marysol Rodriguez.

De kerstviering van Tuma Mi Man is een gezellige chaos: de kinderen zijn in drie leeftijdsgroepen verdeeld en zitten per groep aan grote tafels voor het kerstontbijt. “Ze zijn nu uit hun dagelijkse routine, dus ze zijn allemaal wat drukker dan normaal”, verklaart Rodriguez. De kinderen hebben in ieder geval de grootste lol en vinden het duidelijk lastig om braaf aan tafel te blijven zitten. De pret begint pas echt als de kerstfilm wordt aangezet en de kinderen overal mogen spelen.

Maatschappij
‘It takes a whole society to raise a child’ is het motto van Tuma Mi Man. “Dit zijn allemaal kinderen van Curaçao, van deze samenleving”, vertelt Rodriguez. “Sommige kinderen hebben jammer genoeg de kans niet om zich optimaal te ontwikkelen, omdat ze in armoedige omstandigheden zijn geboren. Wij geloven dat de maatschappij dan een handje moet helpen deze kinderen toch de kans te geven op een goede toekomst, ondanks hun achtergrond.” De maatschappij kan al op hele simpele manieren een steentje bijdragen. “Die bijdrage zie je terug in de vrijwilligers die hier helpen, bijvoorbeeld tijdens onze kerstviering, maar ook in de kleine donaties en het materiaal dat we cadeau krijgen, zoals speelgoed. Zo zie je dat een kind goed kan opgroeien als de hele samenleving een klein beetje meehelpt, op wat voor manier dan ook. In je eentje kun je dit niet doen, maar met zijn allen komen we er wel.”

Geen geld
Tuma di Man bestaat nu viereneenhalf jaar. Het begon als een initiatief van het bedrijf Amicorp, dat in de wijk Parera gevestigd is. “De mensen van Amicorp wilden wat terug doen voor de wijk en kwamen zo op het idee kansarme kinderen te helpen.” Het kinderdagverblijf biedt in totaal plaats aan 75 kinderen, waarvan 25 gratis naar de opvang komen. Zij zijn allemaal afkomstig uit de directe omgeving en leven thuis in armoede. “Ze komen uit minderbedeelde gezinnen, waar vaak weinig geld is omdat de ouders bijvoorbeeld geen baan hebben. Deze mensen hebben geen geld voor dagopvang voor hun kinderen. Bij Tuma Mi Man kunnen ze toch terecht. Als één van de 25 kinderen die wij hier gratis opvangen weggaat, vullen we de plek weer op.”

Kerstmis
Rodriguez benadrukt dat het kerstfeest van Tuma Mi Man bedoeld is om de kinderen een duidelijke boodschap mee te geven. “Ik probeer de kinderen te leren hoe belangrijk het is in vrede te leven, dat er liefde onder elkaar moet zijn, en vooral dat we heel dankbaar moeten zijn voor alles wat we hebben en krijgen in het leven. En ook dat vriendschap heel veel waard is, dat we goed voor elkaar moeten zorgen en dat iedereen gelijk is. Die gedachten willen wij hier op een feestelijke manier aan de kinderen overdragen. Vanochtend bij de opening van de kerstviering heb ik dat bijvoorbeeld al met ze besproken, en ik ga straks nog een kerstverhaal voorlezen dat met deze boodschappen te maken heeft. Ook in de weken hiervoor hebben we het er steeds over gehad.”

Gelijk
De kerstfilm slokt de aandacht van de grootste groep kinderen helemaal op. Met grote ogen kijken de kleintjes vanaf een groot, grijs vloerkleed naar het televisiescherm. Een kleinere selectie heeft ondertussen de buitenspeelplaats boven de film verkozen. Jong, oud, rijk en arm spelen uitbundig samen op de schommels en glijbanen naast de opvang. De kerstboodschap over vriendschap en gelijkheid lijkt voor deze kinderen gelukkig niet meer dan vanzelfsprekend.

www.versgeperst.com