• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De eerste duurzaamheidsbeurs op Bonaire vond zaterdag plaats onder de titel ‘Boneiru Duradero’. Tijdens de officiële opening deden Evert Piar (Kamer van Koophandel) en Burney El Hage, gedeputeerde van Economie, een oproep aan Nederland om hen te steunen bij de ontwikkeling van een duurzaam eiland.

El Hage legde de nadruk op het nemen van verantwoordelijkheid, voor volgende generatie. “Wij moeten ons beseffen dat wij deze aarde van onze kinderen te leen hebben”, aldus El Hage.

Workshops
Er werden diverse natuur en milieu gerelateerde workshops gegeven, maar de belangrijkste trekker vormde de duurzaamheidsmarkt met 27 kraampjes. Het productaanbod van de markt varieerde van LED lampen en solar panels tot en met (eetbare) planten, eigen gemaakte producten zoals jam en tweedehands kleding, boeken en speelgoed.

Green Force
TNO Aruba was tevens vertegenwoordigd op de beurs. Zij leverden kennis en expertise onder andere op het gebied van vloeibaar en vast afval. Daarnaast was Timo Brouwer van Green Force Curaçao aanwezig om zijn kennis en expertise op het gebied van recycling te delen met lokale ondernemers en andere belangstellenden.

Onderzoek
Boneiru Duradero is een kleinschalig initiatief dat vanuit het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Economische Zaken wordt gefinancierd. Onderzoek onder leiding van de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft onlangs opnieuw aangetoond dat een gezonde natuur op Bonaire een onmisbare peiler is waarop het toerisme, en daarmee de lokale economie, steunt. Het onderzoek naar de economische waarde van de natuur op Bonaire, laat zien dat de natuur er jaarlijks 105 miljoen dollar waard is.

Waarde
Deze studie, gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, maakt deel uit van de Economics of Ecosystems and Biodiversity Netherlands (TEEB NL). Het onderzoek laat onder andere zien dat als de huidige bedreigingen op de natuur en haar ecosystemen niet worden aangepakt, dat de totaal waarde van de natuur in de komende tien jaar zal dalen van 105 miljoen dollar naar 60 miljoen.

1 reactie op “Bonaire wil meer steun uit Nederland”

 1. Wat willen we steunen en wat willen we met extra geld doen?
  Ouders (her)opvoeden met het besef dat de natuur belangrijk is? Kinderen o.a. op scholen vertrouwd maken met een goede omgang met het milieu?
  Subsidie voor aanschaf van b.v. zonnepanelen?
  Milieu politie die op mag treden in gevallen van dumping in de natuur?
  Subsidie om het voor huishoudens mogelijk te maken regenwater te gebruiken?
  Als er goed uitgewerkte plannen zijn, met duidelijke kosten beramingen denk ik dat de bewoners van Bonaire terecht en met gunstig resultaat een beroep op steun kunnen doen.