• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met het hele gezin samen aan tafel eten, verbetert de eetgewoonten van kinderen. Zelfs als dat maar twee keer per week gebeurt. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Leeds. Wetenschappers keken naar de eetgewoonten van bijna 2400 leerlingen van 52 basisscholen in Zuid-Londen.

Dit meldt Gezondheidsnet.nl. De ouders van de leerlingen en veldonderzoekers hielden een eetdagboek bij waarin ze de hele dag noteerden wat de kinderen aten en dronken. De ouders beantwoordden bovendien vragen over hun mening ten aanzien van fruit en groenten.

Aan tafel
Van de gezinnen meldden er 656 dat ze altijd gezamenlijk aan tafel aten. 768 deden dat soms, 92 gezinnen aten nooit samen aan tafel. Kinderen die altijd met hun ouders aan tafel eten, bleken meer groente en fruit te eten: zo een 125 gram meer dan leerlingen die nooit gezamenlijk eten. Kinderen die af en toe met het gezin aan tafel eten, aten zo een 95 gram meer groenten en fruit dan leerlingen die dat nooit deden. Als kinderen hun ouders groente en fruit zagen eten en de ouders porties in kleine stukjes sneden, bleek dat de groente-inname van de kinderen te verbeteren.

Eetgewoonten aanleren
“Door het moderne leven lukt het vaak niet om met de hele familie rond de eettafel te zitten, maar dit onderzoek laat zien dat zelfs een gezamenlijke zondagse lunch al kan helpen om het voedingspatroon te verbeteren”, zegt Meaghan Christian, die op het onderzoek promoveert. Haar begeleider Janet Cade voegt daar nog aan toe dat ‘zien hoe je ouders en broers en zussen eten, en wat ze eten cruciaal is voor de ontwikkeling van eetgewoonten en -voorkeuren van kinderen’.

1 reactie op “Samen eten verbetert groente-inname kinderen”

  1. Voeding en opvoeding doe je samen met alle gezinsleden. Niets nieuws onder de zon.