• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het was een bewogen jaar: van de val van de regering tot Churandy’s wereldwijde populariteit en de opnames van Tula, the Revolt. Versgeperst.com blikt terug op de gebeurtenissen van 2012 op lifestyle-gebied. 

 
Fuikdag
De traditionele nieuwjaarswens in Fuikbaai zorgt ieder jaar voor meer boten, mensen, muziek en plezier. Fuikdag 2012 op 8 januari bracht rond de 2300 mensen naar de baai en een ‘straat’ vol dj’s en artiesten. De dag verliep zonder grote incidenten. Wel was de baai zo vol dat de watertaxi naar Fuik werd tegengehouden en een aantal feestvierders niet verder kwam dan de vertrekplaats van de taxi. Behalve Fuikdag op de eerste zondag van het jaar, werden er de rest van 2012 ook mini-fuikdagen georganiseerd. Ondanks dat deze dagen mini waren, werd er groots uitgepakt met dj’s, georganiseerde boten en sponsors.


Geen grote incidenten tijdens Fuikdag
Fuikdag 2012
Hoe vaar jij naar Fuik
Fuikdag op volle toeren
Mini-fuikdag pakt groots uit

Tumba en Karnaval
Begin februari veerde het eiland op voor het Tumba Festival van 2012. 58 zangtalenten gingen vier dagen lang de strijd met elkaar aan om de titel Rei di Tumba. Amos Balentin met zijn tumba ‘Un Humilde Piedra’ werd uiteindelijk de winnaar.

Een paar weken na het Tumbafestival was Balentin’s lied overal te horen tijdens de parades door de stad. 19 februari denderde de Gran Marcha vol kleur en glitters door Otrobanda en zorgde voor een feestelijk dag. De carnavalsperiode werd 21 februari swingend afgesloten met de Marsha di Despedida.

Festival di Tumba in volle gang
Amos Balentin is Rei di Tumba
Explosie van kleur tijdens Gran Marcha
Een dolle boel bij carnavalsgroep Chaché
Marcha di Despedida

Punda
Onze relatief rustige binnenstad, kreeg dit jaar een enorme boost. Winkeliers en Downtown Management Organisation (DMO) sloegen de handen ineen om van Punda een bruisend stadscentrum te maken. Ook de overheid zette zich in voor dit doel en begon met de renovatie van het Wilhelminapark. De eerste verbeteringen zijn inmiddels zichtbaar: de letters DUSHI CURACAO schitteren prominent in het park. Ook de eerste activiteiten in de binnenstad werden georganiseerd, zoals een Ban Topa en de I Love Dushi Punda campagne. Jong en oud werden vermaakt met muziek en spelletjes.

Iedereen houdt van Punda
Renoveren parken start in Punda
Druk bezochte haven
Ban Topa den Punda
Innovatie in de binnenstad

Tula
Na jaren van voorbereidingen, staat de film Tula, the Revolt eindelijk op band. De opnames gingen 16 oktober van start en werden zes weken later, keurig op tijd, afgerond. De cast van de film is multicultureel. De rol van Tula wordt vertolkt door de Britse acteur Obi Abili en zijn vriendin Speranza wordt gespeeld door de Britse actrice Natalie Simpson. Andere belangrijke rollen worden vertolkt door de Amerikaan Danny Glover (Shinishi), Engelsman Paul Bazely (Louis) en Nederlandse acteurs Jeroen Krabbé (Gouverneur de Veer) en Jeroen Willems (Willem van Uytrecht). Iets meer dan een week na de laatste draaidag, overleed Willems op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Naar verwachting verschijnt Tula, the Revolt in april 2013 in de bioscopen.

Een kijkje op de set van Tula, the Revolt
Scriptschrijver Curtis Hawkins over Tula
Danny Glover over Tula
Opnames Tula, the Revolt afgerond
Tula-crew bedroefd om overlijden Willems

Curaçao North Sea Jazz Festival 2012
Na twee jaar de beste artiesten van de wereld te hebben gezien op het Curaçao North Sea Jazz Festival, was het ook in 2012 weer raak. Artiesten als Maná, Carlos Santana, Alicia Keys, India Arie en Jill Scott stonden dit jaar op de bühne van het WTC. Behalve lokale muziekliefhebbers, wisten ook toeristen het festival goed te vinden. Mensen uit Venezuela, Aruba en Suriname reisden in augustus naar Curaçao voor het evenement. De voorlopige cijfers laten zien dat er 39.018 toeristen in augustus afreisden naar het eiland: een toename van 7 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Uit een rapport van CNSJ bleek bovendien dat het festival 40 miljoen dollar heeft gegenereerd voor de economie van Curaçao.

Vrijdagavond CNSJ
Zaterdagavond CNSJ
CNSJ groot succes
North Sea Jazz genereert 40 miljoen dollar
Toerisme in augustus toegenomen

www.versgeperst.com