• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

img_20021CURAÇAO – Ze zijn sierlijk, speels en dankzij Flipper en Jacques Cousteau wereldberoemd: dolfijnen. Maar voor Curaçao betekent dit populaire zoogdier veel meer. “Dolfijnen zijn de ambassadeurs van Curaçao”, zegt Mike Schoon, Managing Director van Curaçao Dolphin Therapy & Research Center (CDTC).

Vandaag werd het vijfjarige bestaan van het CDTC gevierd met een Open Dag. In het therapiecentrum worden kinderen met beperkingen behandeld door therapeuten in samenwerking met dolfijnen. “Deze dag is met name bedoeld voor eilandbewoners, om te laten zien wat we hier doen”, vertelt Schoon. Normaal is de faciliteit gesloten voor publiek, in tegenstelling tot het toeristische Dolphin Academy wat zich er pal naast bevindt.  De opkomst vandaag liegt er niet om, nog voor de middag zijn er al ruim honderd mensen komen kijken. En zoals gehoopt, er zijn veel locals.

Handig gereedschap
“Dolfijnen zijn hoogst intelligente dieren, met de natuurlijke drang om op alles af te gaan wat anders is. Ze zijn zeer nieuwsgierig”, legt Schoon uit. Een demonstratie toont de patiëntjes samen met hun bewegelijke vriendjes in het warme zeewater. Spelenderwijs doen ze oefeningen. “Dolfijnen zijn speciaal. Toch willen wij ze niet ophemelen tot iets bovennatuurlijks. We beloven dan ook geen wonderen. Met alle respect, dolfijnen zijn voor ons handig gereedschap bij de therapieën. Niet meer, niet minder”, vertelt Schoon nuchter.

Populair
Toch realiseert de manager zich maar al te goed hoe populair de dieren zijn, juist ook onder de bevolking zelf. “Het is onvoorstelbaar hoeveel hulp we krijgen met de aangespoelde Griend bijvoorbeeld. Het hele eiland voelt zich erbij betrokken. De media besteden er ook veel aandacht aan. Gisteren bijvoorbeeld was ik uitgenodigd bij Z86, een lokaal radiostation, voor een gesprek van tien minuten over dolfijnen. Door de vele telefoontjes die binnenkwamen liep het uit tot een interview van twee uur!”, lacht Schoon.

Nationale trots
Daarnaast wijst Schoon ook naar de toeristische sector. “Dolfijnen zijn afgebeeld op álle toeristische folders en in alle krantjes van Curaçao. Ook komen ze voor in alle promofilms. Curaçaoënaars zijn er trots op!”.

Marketing tool
De therapie met de grijnzende mensenvriend is een groot succes. Sinds de oprichting in 2004 zijn er 1500 kinderen behandeld. De kinderen komen met hun gehele gezin, gemiddeld zo’n  vier personen en verblijven hier twee weken. “Het is toch een stuk marketing voor Curaçao. Deze mensen komen specifiek voor deze therapie en faciliteiten hierheen”, zegt Schoon. De therapie met dolfijnen is zeldzaam maar de interesse ernaar neemt toe. Dolphin Therapy verschijnt dan ook bijna wekelijks in de internationale pers. “Wie wil er nou niet in zo’n prachtige omgeving verblijven en vrienden worden met deze fantastische dieren?”

5 reacties op “Dolfijnen, de ambassadeurs van Curaçao”

 1. (er ging iets mis)
  … doet het je geen zier wat de DROOM van de dolfijn is. Denk niet dat deze de droom heeft met jou te moeten knuffelen of je rond moet zeulen aan zijn/haar vin door het water.
  Ik denk dat de dolfijn er van droomt ooit herenigt te worden met zijn familie.
  Zoals de 5 dolfijnen (1 van die 6 is er namelijk al dood!) die daar zitten en zijn weggerukt bij hun ‘pod’ (familie) in het wild, om mensen zoals jij te kunnen bekoren. Een schande, dat is het!

 2. Marian Meijer, Het is te hopen dat je in je volgend leven een dolfijn zal zijn in gevangenschap, die zich de hele dag door domme mensen moet laten knuffelen, die denken dat ze speciaal zijn. Of is dat geen droom van je, wil je alleen aan de andere kant staan en doet het je geen zier wat de DROOM

 3. Dolfijnen in gevangenschap zijn in mijn Curacaoënaars ogen een internationale schande van deze eeuw. En gelukkig zijn steeds meer mensen zijn het met mij eens maar velen durven zich niet te uiten vaak vanwege represailles en de achtergronden van eigenaren van dit soort gevangenissen. Waarom heeft deze bedrijfs tak altijd wel advokaten in dienst of voor hun werken? Waarom kan deze industrie openlijk geen wonderen beloven? Omdat het wetenschappelijk bewezen is dat zwemmen met een dolfijn niets meer zal doen dan spelen met een puppy of kitten. Het is eigenlijk alleen maar leuk, heel erg duur en niet te vergeten wreed voor de dolfijn die zelf therapie zou kunnen gebruiken om zich weer als dolfijn te kunnen gedragen. De dolfijn industrie heeft ook veelal een marketing team die precies weten hoe ze iets aan de man moeten brengen, met veel mooie woorden weten ze u te bespelen en te manipuleren, net zoals ze de dolfijnen manipuleren en zoals ze de media, gouvernementen en overheids instanties weten te bespelen en in hun macht hebben. Geld en dieren gaan niet samen, het klopt niet en het stinkt, al het moois in de wereld is gratis en voorniets dus laat u niet bedonderen door deze industerie.
  Het is een schande en er zijn meer mensen die zich kapot schamen dan dat er trotste mensen zijn, de dolfijnen zijn de ambassadeurs en symbolen van de oceanen. Maar helaas worden ze misbruikt in dolphinaria, deze industrie heeft nooit iets met educatie en of het behoud van de dolfijnen te maken gehad het gaat daar alleen om geld voor de eigenaren en een leuke baan voor het personeel.
  Mensen die echt van dolfijnen houden en het nog niet helemaal begrepen hebben moeten maar eens de documentaire “The Cove” gaan bekijken. Dan wordt het allemaal wel duidelijk waar de dolfijnen vandaan komen en hoe ze opgejaagd, gevangen, verhandeld, vervoerd, getrained, gebroken, gevoerd en gebruikt worden tot hun dood erop volgt. Natuurlijk gaat deze industrie gepaard met een heleboel mooie verhalen en woorden er valt namelijk heel erg veel te verbloemen, en alles is mooi vooral boven de waterspiegel, speciaal voor het menselijke oog. Maar bekijk de qualiteit van het leven van een die dolfijnen eens vanuit het oogpunt van de dolfijnen zelf. Aan iedere levende dolfijn die in een dolphinarium rond zwemt kleven wel honderden afgeslachte familie leden en dat is allemaal omdat mensen zo graag een uurtje vermaakt willen worden. Die dieren zijn weggerukt bij hun familie en daarna is niets meer vrijwillig, hun keuze en tijdstip van voer en eten is verplicht, zelfs kunstmatige inseminatie wordt hun opgelegd en ze moeten elke dag werken ook als ze pas een kindje verloren hebben. U en ik zouden dezelfde kunstjes doen als we honger hebben en geen kant op kunnen. En de dolfijn industrie heeft nog steeds dolfijnen uit het wild nodig want er gaan er meer dood dan dat er geboren worden in die gevangenissen en “the show must go on” het geld moet binnen blijven komen. Onderzoek zelf maar eens wat de dolfijn industrie liever niet wil hebben Dt u weet. Het internet en YouTube staat bol van de vreselijke feiten en waarheden die deze industrie veroorzaakt en de betalende klant houdt dat in stand. De egoist trekt zijn schouders op en heeft maling aan het dier, voor hun gaat het puur om hun vermaak en vertier. Google er maar op los de echte dolfijn liefhebber is ongevoelig voor al die mooie verkoop praatjes, de echte dolfijn liefhebber wil de waarheid weten en zal de onderste steen boven halen uit liefde voor die dieren. Bekijk eerst maar eens de trailer van die nieuwe bioscoopfilm “The Cove” op YouTube veel surf plezier. http://www.thecovemovie.com/home.htm
  Men hoeft niet met dolfijnen te zwemmen of ze aan te raken om geraakt te zijn door dolfijnen.

 4. Leuk artikel en mijn droom om met een dolfijn te zwemmen wordt alleen nog maar meer aangewakkerd om te zien hoe hij/zij op mij zou reageren. Ga zo door. Groet Marian

 5. In 2007 heeft ditzelfde dolfinarium nog 6 wilde dolfijnen ILLEGAAL uit de zee weggerukt bij hun familie.
  Dit zelfde dolfinarium weet heel goed dat zij verkeerd bezig zijn en zijn daarom een ‘opvangcentrum’ voor gestrande dieren begonnen. Heel slim, lijkt het toch nog of je goed bezig bent.
  Dolfijnen in gevangenschap is geestelijke dierenmishandeling en de therapie geldklopperij.
  http://www.skepdic.com/dat.html
  Ook draagt deze waanzin om te zwemmen met dolfijnen bij aan de massa slachtingen in Japan en de Salomon eilanden, 30.000 dolfijnen per jaar. De hele wereld wordt voorzien van geselecteerde mooie dolfijnen die uiteraard niet geslacht in deze, maar juist veel geld opleveren in de dolfijnenhandel. Big business!
  Zou het ook een wens van de dolfijn zijn ooit te mogen zwemmen met een mens? Nee, ik denk van niet, de dolfijn is getraind d.m.v. vis (uitgehongerd totdat het kunstje goed gedaan werd). Waarschijnlijk is de dolfijn geestelijk helemaal kapot gemaakt, net zoals het trainen van olifanten. In feite is de dolfijn een circusdier geworden in de dolfinariums, die ooit ontstaan zijn om deze dieren (gestrand) te helpen. Nu is kunstjes doen hun werk, terugkeren naar de natuur kunnen zij vergeten, de geldwolven denken daar niet aan!
  Dat de dolfijn een uitdrukking op zijn gelaat heeft (de glimlach) alsof het allemaal zo leuk is, is zijn grootste pech!
  De meeste mensen denken helaas niet verder dan hun neus lang is;-) Je droom zal toch maar verstoord worden om zonder slecht geweten met dolfijnen te gaan zwemmen.