CURAÇAO – Sinterklaas wordt vandaag in Amsterdam iets anders gevierd. In samenwerking met Stichting Nederland Wordt Beter, wordt een alternatieve Sinterklaasviering georganiseerd, een kleurrijk kinderfeest met een ‘Zwarte Pieten vrije avond’. Dit meldt Waterkant.net.

Volgens de organisatie hoort het Sinterklaasfeest een feestelijke gelegenheid te zijn voor alle Nederlanders. “Maar in de praktijk is dit niet het geval.” De deelnemende organisaties willen een positief en constructief alternatief bieden.

Kinderprogramma
In het Bijlmer Parktheater start vanaf 14.30 uur (Nederlandse tijd) het middagprogramma ‘Een kleurrijk kinderfeest’ van de Ronald Snijders Band. Deze middag is speciaal voor kinderen vanaf vier jaar, waarbij oude en nieuwe Surinaamse spelletjes en verhalen gespeeld worden in combinatie met muziek.

Vrije dag voor zwarte piet
Het avondprogramma ‘Wie zoet is, krijgt lekkers’ is een Zwarte Piet-vrije avond waar over hedendaags racisme, de acties en gevolgen van het kunstproject ‘Zwarte Piet is Racisme’, en oude en nieuwe tradities in de Nederlandse multiculturele samenleving gesproken wordt. De avond start om 19.00 uur onder leiding van journalist Liesbeth Tjon a Meeuw.

2 reacties op “Alternatieve Sinterklaasviering in Amsterdam”

 1. Alle Nederlanders wonen blijkbaar tegenwoordig in de Bijlmermeer. Alle Nederlanders moeten blijkbaar ook verplicht luisteren naar Surinaamse verhaaltjes. Alle Nederlanders moeten ook verplicht meediscussieren over hoe racistisch zwarte piet wel niet is, want tja, alle Nederlanders wonen nou eenmaal in de Bijlmermeer, gezellig allemaal bij elkaar, toch?

  Nu we het er toch over hebben: ik stel het volgende voor:

  – op alle plekken waar onze zwarte broeders en zusters meer dan 50% van de bevolking uitmaken (buiten Afrika zelf), dus Bijlmermeer, Rotterdam Zuid, Caribisch gebied, vieren we sinterklaas met een zwarte sinterklaas en de helpers zijn dan illegale latino’s, want ja, verschil moet er zijn he, ook als je zwart bent. . .
  – we vieren het kerstfeest dit jaar met een zwarte homosexuele kerstvrouw, in een rolstoel. Hebben we dat maar vast gehad, hoeft niemand zich meer in de hoek gezet te voelen. Ook leuk voor Idina Wiels, voelt zij zich ook een beetje in het zonnetje gezet, plaatsvervangend, zeg maar
  – de rendieren vervangen we door Afrikaanse vliegende geiten, om het noord europese kerst monopolie te doorbreken, waar onze zwarte broeders en zusters al zo lang onder gebukt gaan, want onze zwarte broeders en zusters hebben recht op een geemancipeerde kerst
  – de paashaas vervangen we door een enthousiast door de knoek huppelende leguaan, want het moet maar eens uit zijn met dat kwiek wippende witte staartje elk jaar en bovendien gaat die leguaan ook geen mandjes met eieren dragen, want dat is een vorm van slavernij en de kinderen van onze zwarte broeders en zusters hoeven ook niet gratis verstopte eieren te zoeken, want dat doet te veel denken aan de plantage van vroeger. .

  Nou moeten ze mij wel even uitleggen welke Surinaamse verhalen in hemelsnaam iets met (een witte) sinterklaas te maken hebben. Ben heel benieuwd. . . of het zou over Bouterse moeten gaan, de Surinaamse, zwarte Sinterklaas. . .

 2. Sinterklaas is voor alle Nederlanders.. Dat bepaalde Nederlanders niet mee willen vieren is hun pakkie aan! Als ik in Suriname ben hoef ik ook niet mee te doen met kaboela.