• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Kinderen met obesitas zijn gevoeliger voor reclames voor etenswaren. Ze vertonen meer hersenactiviteit als ze logo’s van voedingsfabrikanten zien dan kinderen met een gezond gewicht. Dat blijkt uit een studie van de University of Kansas. Dit meldt Gezondheidsnet.

De proefpersonen voor dit onderzoek waren tien kinderen met obesitas en tien kinderen met een gezond gewicht in de leeftijd van tien tot veertien jaar. De kinderen kregen 120 logo’s te zien, waarvan de helft te maken had met voedsel en de andere helft niet. Met MRI-scans werd bekeken hoe hun hersenen reageerden op de afbeeldingen. Ook gaven de proefpersonen aan hoeveel controle ze over zichzelf hebben.

Hersenactiviteit
De obese kinderen vertoonden meer activiteit in bepaalde beloningscentra in het brein wanneer ze naar logo’s van etenswaren keken dan proefpersonen met een gezond gewicht. De gezonde kinderen vertoonden juist meer activiteit in hersengebieden die te maken hebben met zelfbeheersing als ze naar voedingslogo’s keken dan wanneer ze naar andere logo’s keken. Ook gaven zij zelf aan dat ze meer controle over zichzelf hadden dan de kinderen met overgewicht.

Zelfbeheersing
“De studie suggereert dat obese kinderen gevoeliger zijn voor de effecten van voedselreclame. Eén van de manieren om het maken van gezonde keuzes te stimuleren, zit hem misschien in het verbeteren van hun vermogen om zichzelf te beheersen”, zegt één van de onderzoekers, Amanda Bruce.

3 reacties op “‘Te zware kinderen gevoeliger voor reclame’”

  1. Sommige kinderen hebben ouders die buiten voeding ook opvoeding in de aanbieding hebben. Dingen als zelfbeheersing en discipline kunnen worden aangeleerd. Moeten de ouders wel zelf het voorbeeld kunnen geven.

  2. Waarschijnlijk zijn oorzaak en gevolg omgedraaid.
    Omdat ze gevoeliger zijn voor reclame, zijn ze dikker geworden.

  3. Hahaha, moest daar een studie voor gedaan worden? Volgens mij heet dat “verslavingsverschijnselen”. Alcohol, rook en sexverslaafden zijn ook gevoeliger voor beelden (al dan niet reclame) waar hun “ding” in voor komt. Al een met een kind langs een snoep of speelgoedwinkel gelopen…?