• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Willemstad staat dinsdag vijftien jaar op de lijst van Werelderfgoed. De lijst is een resultaat van de conventie van de UNESCO over de bescherming van het Cultureel en Natuur Wereld erfgoed, getekend in 1972. In 1992 heeft Nederland het verdrag geratificeerd met een clausule om Curaçao daarbij in te sluiten.

Vijf jaar later stond Willemstad al op de lijst. Het heeft tien jaar intensief werk gekost om op deze lijst te komen door de strenge eisen van het verdrag.

Sterk verouderd
In 1998 is de zogenaamd Interregional Committee Action Willemstad opgericht die de nodige voorwaarden hiervoor heeft gecreëerd. Toen was er alleen de Bouw- en woningverordening uit 1935, die sterk verouderd was voor de werkelijkheid van de moderne wereld. Daarnaast werden eindelijk de effecten aangepakt van zowel de vernielingen als gevolg van de opstand van 30 mei 1969 als het feit dat de gebouwen en het centrum van de stad waren verwaarloosd door deze voorvallen.

Aanbevelingen
De aanbevelingen om Willemstad op de Werelderfgoedlijst te krijgen werd door het evaluerend committee geformuleerd als volgt: Het is een combinatie van het koloniale tijdperk die een hoge waarde en integriteit heeft en de natuurlijke groei van een multiculturele gemeenschap in de loop van drie eeuwen. Ook is van groot belang gevonden dat veel elementen van de verschillende tradities, groepen, evenementen en technieken die de stad heeft gecreëerd zijn gehandhaafd.

Activiteiten
Om dit historisch feit te herdenken organiseren Fundashon NAAM, Fundashon Nos Kos, Monumentenfonds en andere organisaties vanaf dit weekend een serie activiteiten:
– Morgen, Punda Streetfair: Tijdens de Streetfair in Punda, georganiseerd door Downtown Management Organisation (DMO), is er een informatiestand waar het publiek tussen 10.00 en 16.00 uur een wandelroute kan krijgen om Willemstad te voet te verkennen.

– Dinsdag, opendag bij NAAM aan de Johan van Walbeeckplein 13: Tijdens de opendag worden tussen 09.00 en 17.00 uur video’s vertoond.
Fototentoonstelling: dinsdagavond vanaf 19.00 uur wordt een viering gehouden waarbij onder andere bewindslieden het woord voeren op de patio van NAAM. Hier zal de fototentoonstelling van lokale fotografen, kaarten en foto’s in samenwerking met het Nationaal Archief, worden geopend.

– Volgende week vrijdag, Concert ‘A Time to Remember’: Fundashon Nos Kos sluit samen met NAAM de week af in het World Trade Center waar om 20.00 uur Cedric Dandare, de eerste jazzartiest die jazz krioyo heeft opgenomen en op het podium van het North Sea Jazz heeft gestaan, een groot concert van geeft als ode aan Willemstad. Na zestien jaar afwezig te zijn geweest op onze podia, laat Dandaré een repertoire van lokale, internationale en stukken die nog niet zijn opgenomen, horen. Kaartjes voor het concert kosten 47,50 gulden en zijn te koop bij NAAM, Bruna en Mensing’s Caminada.

1 reactie op “Willemstad vijftien jaar op Werelderfgoedlijst”

  1. Geen festiviteiten in de Middenstraat?… ehh, ik bedoel de Hanchi Angel Job?