• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO- Met een simpele formule kunnen onderzoekers voorspellen of een baby later obesitas kan ontwikkelen. Dat schrijven wetenschappers van het Imperial College London in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, meldt Gezondheidsnet.

 
Vlak na de geboorte kan al bepaald worden of een kind een verhoogd risico loopt op overgewicht. De onderzoekers analyseerden een groep van 4.032 Finse kinderen geboren in 1986. Ook bekeken ze de data van twee eerdere onderzoeken naar 1.053 Italiaanse en 1.032 Amerikaanse kinderen.

Formule
Ze ontdekten dat een paar simpele gegevens voldoende zijn om te voorspellen of een baby later waarschijnlijk te zwaar wordt. Hun formule combineert verschillende bekende risicofactoren voor obesitas, zoals het geboortegewicht, gewicht van de ouders, het aantal mensen in het gezin, of de moeder rookte tijdens de zwangerschap en wat haar beroep was.

Genetische factoren
Eerder werd gedacht dat genetische factoren een goede voorspeller waren van latere gewichtsproblemen. Slechts 10 procent van de gevallen van obesitas zijn toe te schrijven aan een zeldzame genetische variatie die de eetlust beïnvloedt, zo concluderen de onderzoekers.

Preventie
“De formule is gebaseerd op gegevens die iedereen van een pasgeborene te weten kan komen en we vonden dat het 80 procent van de kinderen met obesitas kan voorspellen”, zegt Philippe Froguel, die het onderzoek leidde. De ouders van kinderen met een verhoogd risico op overgewicht, zouden volgens de onderzoeker informatie moeten krijgen over de gevaren van te veel eten en slechte eetgewoontes op jonge leeftijd. Preventie is de beste strategie. Eenmaal obees kan het voor een kind heel lastig zijn om af te vallen.

www.versgeperst.com