• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Poppetjes met jurken in alle kleuren en modellen sierden vorige week de galerie van Kas di Kultura. Kunstenares Gala Martinus exposeerde daar met haar, van kranten gemaakte vrouwenpoppen. “Het is mijn kunst om van niets, iets te maken. Ik geef materiaal een tweede leven.”

Martinus heeft haar liefde voor kunst en creativiteit niet van een vreemde. “Mijn moeder borduurde altijd en mijn vader was een fijne timmerman. We werden altijd gestimuleerd door onze ouders om met kunst bezig te zijn en dit is duidelijk te merken. Ik ben al zeker 30 jaar kunstenares en ook mijn broers en zussen maken dingen of schilderen.”

Vrouwenlichaam
Sinds 2005 heeft Martinus het krantenpapier ontdekt. Van een stapel oude kranten, creëert ze prachtige vrouwenpoppen. “Het duurt lang en je moet veel geduld hebben, maar ik vind het erg leuk om te doen. Ik geef nutteloos materiaal zo een betekenis. Bovendien vind ik het vrouwenlichaam prachtig. Met een vrouwenfiguur kun je veel meer doen dan met een mannenfiguur. Vrouwen kan je bloemetjes geven of strikjes, mannen zijn zo strak.”

Kinderen helpen
Evenals haar ouders, motiveert Martinus  haar kinderen om zich te verdiepen in kunst. “Ik heb drie kinderen. Eén speelt gitaar, de ander schildert en de derde maakt sieraden. Ik vind het belangrijk om de jeugd te stimuleren creatief bezig te zijn. Dit kan met kunst zijn, maar ook met sport en muziek. Ouders moet hun kinderen motiveren om na 15.00 uur, na school en huiswerk, iets nuttigs te doen waarin ze zichzelf kunnen uiten. Je moet de tijd nemen om kinderen te helpen hiermee.”

Niet met pensioen
Het maken van kunst heeft op Martinus een rustgevende werking. “Het relaxed mij enorm en de stilte inspireert me. Daarom werk ik altijd ’s nachts, dan is het huis stil.” Martina is bijna 60 jaar, maar heeft nog totaal geen interesse om te stoppen met haar werk als kunstenares. “Ik wil ieder jaar iets anders doen. Ik ga nog iets met klei doen en ben nu bezig te leren bronsgieten. Als het aan mij ligt, werk ik door tot mijn honderdste!”

1 reactie op “Kunst van niets”

  1. Bunita pa mira. Sigui asiney.