• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sinterklaas is 120 kilometer ten noorden van de Amerikaanse stad New York actief en dit weekeinde onthaald in de plaats Kingston. Plaatselijke media meldden dat de heilige tot het Nederlandse erfgoed van de streek behoort. Er zijn in de vallei van de Hudson vanaf dit weekeinde tal van ‘Sinterklaas Events’.

Opvallend is dat Zwarte Pieten vrijwel afwezig zijn. Dat kan te maken hebben met gevoeligheden over ras en huidskleur waar de eind 2008 gekozen president Barack Obama kennelijk nog niets aan heeft kunnen doen. Op een website uit het plaatsje Rhinebeck wordt de ‘oude Nederlandse traditie Sinterklaas’ uitgelegd. Daar wordt Grumpus als metgezel van Sint Nicolaas opgevoerd. Grumpus wordt volgens de website ook Black Peter genoemd, maar het wezen lijkt niet op Zwarte Piet.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Sinterklaas bestaat ook in staat New York”

  1. Wat hebben we weer weinig historische kennis. . De “boeman” -achtige figuur als helper van Sinterklaas gaat terug op oude Noord-Europese/Germaanse tradities. In Duitsland en Belgie (in streken waar ook een soort Sinterklaasfeest wordt gevierd) wordt deze figuur nog steeds gebruikt, niets nieuws, dus! Dat ze in New York niet kiezen voor zwarte piet, maar zijn voorganger heeft dus waarschijnlijk weinig te maken met de angst voor racisme, maar veel meer met het feit dat het verschijnsel zwarte piet vrij nieuw is en men gebruikt daar dus zijn “voorganger”.