CURAÇAO – Al dertien jaar is het Openbaar Ministerie (OM) in de Tempel Emanu-él gevestigd. De geschiedenis van dit bijzondere gebouw gaat veel verder terug in de tijd: maar liefst 147 jaar geleden legde Abraham Jesurun de eerste steen. Het OM doet op haar facebookpagina de geschiedenis van het gebouw uit de doeken.

Het gebouw deed oorspronkelijk dienst als synagoge. Jesurun begon de bouw op 17 december 1865 Jesurun namens de Joodse gemeenschap. De tempel was nodig, omdat de Nederlands Hervormde Israëlische Gemeente Emanu-él zich had afgescheiden van de orthodoxe Mikvé Israël en dus een eigen gebedshuis nodig had. Het kostte enige tijd om het gebouw af te maken: op 12 september 1867 kon de tempel officieel worden ingewijd.

Rommelige vlakte
Het gouvernement stelde een stuk grond van 2000 vierkante meter ter beschikking voor de bouw van de synagoge. Het gebied ten oosten van het raadshuis had de naam ‘Fo’i Porta’, wat ‘buiten de deur’ betekent. Het was in eerste instantie een rommelige vlakte met een oude begraafplaats en illegale vuilnishopen. Na de bouw van de tempel werd het een ‘prime spot’ met een nieuwe naam: het plein van Pietermaai.

Hereniging
De twee opgesplitste Joodse gemeenten besloten zich in 1963 weer te herenigen. De tempel was niet langer nodig en verloor zijn functie als synagoge. Het gebouw stond veertien jaar leeg en deed later nog dienst als filmtheater en café. In 1989 verkocht de Joodse gemeenschap het gebouw, en enkele jaren later kocht het Eilandgebied Curaçao het gebouw. Zij droegen het uiteindelijk over aan Stichting Monumentenzorg Curaçao, onder voorwaarde dat het Openbaar Ministerie in het gebouw zou komen. Daarom huist het OM sinds 14 augustus 1999 in dit pand met een bijzondere geschiedenis.

www.versgeperst.com