CURAÇAO – Het stuk van Archell Thompson ‘De Naakte Antilliaan’ is vrijdag in première gegaan. In het Kabinet van Curaçao werd het stuk zeer enthousiast ontvangen. Thompson vertelt in het stuk zijn levensverhaal met alle  ups en downs, met veel humor, ernst en emotie. Kenneth Asporaat regisseerde het stuk.

Na afloop van het stuk werd er levendig gediscussieerd, onder leiding van Glenn Helberg, Jeugdpsychiater en voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders. Het geloven in jezelf, het uitten van je eigen mening, maar ook het doorbreken van taboes werden behandeld.

Mikesa
Thompson, voorzitter van Stichting Mikesa, startte dit project samen met i-Psy Flevoland. Mikesa betekent in het Nederlands ‘ik wil weten’. De zaal was dan ook gevuld met vertegenwoordigers van zelforganisaties, Antillianengemeentes zoals Rotterdam en belangrijke figuren uit de gemeenschap.

‘De Naakte Antilliaan’
In tien scènes vertelt Archell over zijn jeugd op Curaçao, zijn ouders, de manier van opvoeden en over hoe hij als jongeman naar Nederland kwam met weinig voorbereiding. Met vallen en opstaan weet hij een bestaan voor zichzelf op te bouwen en na een korte periode als beroepsmilitair, werkt hij daarna als storingsmonteur bij de NS en richt de Stichting Mikesa op. Dan komt het telefoontje uit Curaçao op 10 juni 2009: Archell, je vader is vermoord. In deze scène geeft de acteur alles van zichzelf en beleeft het trauma opnieuw. Het stuk sluit af met de boodschap: Geloof in jezelf: over hoe je kunt veranderen en kunt bereiken wat je wilt, als je in jezelf vertrouwt.

2 reacties op “Première ‘De Naakte Antilliaan’”

  1. ik zou ook graag gaan kijken, maar waar en wanneer?
    is het in het Nederlands of papiamentu?

  2. Waar en wanneer is dit stuk te zien???