CURAÇAO – De Zeeuwse band Bløf begon twintig jaar geleden voorzichtig aan een muzikaal avontuur. De band groeide uit tot de grootste binnen de Nederpop en dat vieren zij vanavond met een optreden op de Kleine Werf. Versgeperst.com sprak met drummer Norman Bunink en toetsenist Bas Kennis.

Toen Bløf twintig jaar geleden ontstond, had de band een iets andere samenstelling. Bas was er vanaf het eerste uur bij, net als zanger Paskal Jacobsen en basgitarist Peter Slager. De eerste drummer van de band was Henk Tjoonk, die in 1997 werd vervangen door Chris Götte. Chris kwam in 2001 bij een tragisch verkeersongeluk om het leven. Norman Bunink kreeg de zware taak om de band na het noodlottige ongeval weer compleet te maken.

In al die tijd hebben jullie een hoop bereikt. Hadden jullie het geloofd als iemand jullie twintig jaar geleden had verteld waar jullie nu zouden staan?
Bas: “Absoluut niet. Twintig jaar geleden was alles zo anders. We waren net begonnen en speelden alleen nog in een oefenruimte. We waren op dat moment aan het bekijken wanneer we überhaupt zouden durven optreden. Uiteindelijk heeft dat nog een jaar geduurd. We waren wel heel serieus, maar totaal niet bezig met succes boeken en doorbreken.  We wilden gewoon een plaat maken. Toen die kwam, wilden we een tweede. Zo gingen we van doel naar doel. Uiteindelijk merkten we dat er interesse kwam vanuit Hilversum, maar ook toen dachten we nog: we genieten hier een paar maandjes van en gaan dan weer lekker verder met onze baan of studie. Maar het succes bleef.”

 Jullie steken niet onder stoelen of banken dat jullie de muziek van toen helemaal niet goed vinden.
Bas: “Klopt. Het allereerste album, ‘Naakt onder de Hemel’, vind ik persoonlijk niet om aan te horen. We konden niet spelen, we konden niet schrijven en we hadden daarnaast ook geen flauw idee hoe je een plaat moet opnemen. De combinatie van die drie dingen maakt dat het een hele krakkemikkige plaat is. Ik zet die muziek dus het liefst zo snel mogelijk weer uit als ik het hoor, ondanks het feit dat er wel wat hitjes op stonden, zoals ‘Aan de Kust’, ‘Wat Zou Je Doen’ en ‘Laatste Ronde’, een nummer dat in veel Zeeuwse kroegen als afsluiter werd gedraaid.”

Dus jullie fans hadden eigenlijk helemaal geen smaak.
Bas: “Nou, in potentie was de muziek best goed. Het moest alleen nog uit de verf komen. De hits die ik net noemde hebben we namelijk opnieuw opgenomen en op ons tweede album ‘Helder’ gezet. Toen werden we pas echt succesvol. Dat album zat namelijk al stukken beter in elkaar, door de ervaring die we inmiddels hadden opgedaan. Ook kwam Chris toen bij de band, wat weer wat verbetering met zich meebracht.”

Wat zien jullie als het hoogtepunt tot nu toe?
Norman: “Voor mij kwamen die hoogtepunten in fases. Ik vond mijn begintijd heel apart. Ik kan het ook misschien geen hoogtepunt noemen, maar het was in ieder geval een hele speciale periode. Ik probeerde heel dienstbaar aan de jongens te zijn, zodat zij weer een band konden vormen. Ik wilde ze helpen om de traumatische ervaring van het verliezen van hun drummer te boven te komen. We zijn heel veel gaan spelen en we hebben veel gepraat. Zo zijn we weer een echt bandje geworden. Daarna kwamen de reizen die we maakten voor ons album ‘Umoja’. Het rondreizen, de culturen en de bijzondere mensen met wie we hebben gewerkt maakten dat tot een heel groot hoogtepunt. En natuurlijk afgelopen zaterdag, ons optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam. Man, wat was dat gaaf.”
Bas: “Dat geldt ook voor mij. 17.000 man in zo’n grote arena, geweldig. De sfeer was zo goed. Daarnaast heb ik nog veel meer hoogtepunten. Eén daarvan was ons eerste optreden in Ahoy, toen nog met Chris. Ook de Ardennenreisjes die wij met de band maken blijven mij altijd bij. Iedere keer als we een nieuwe plaat maken, gaan we in een huisje in de Ardennen schrijven.”
Norman: “Als we daar een week met de band gaan zitten, spuien we de hele tijd ideeën. Aan het eind zijn er vaak wel vijf tot zeven nieuwe nummers uitgekomen.”

Kunnen we hierna nog 20 jaar van Bløf genieten?
Bas: “Poeh, twintig jaar… dan is Norman onderhand 65.”
Norman: “Ja, dan ben ik een soort Mick Jagger. Maar ach, die staat ook nog overeind. Of we nog twintig jaar gaan volmaken weten we natuurlijk niet zeker, maar we hebben wel de intentie naar elkaar uitgesproken om voorlopig nog door te gaan. Iedereen vindt het nog zo leuk en we kunnen heel veel van onszelf hierin kwijt, op een hoog niveau. Er zijn ook nog heel veel ideeën. Dat is belangrijk: je moet progressie blijven maken.”
Bas: “Ja, ook nu nog kan het altijd beter.”

Wat gaan we vanavond zien op de Kleine Werf?
Bas: “We gaan onze uiterste best doen om er net zo’n spetterende show van de maken als vorige week zaterdag in de Ziggo Dome. Dit is alleen een iets kleinere setting, maar we hopen op een grote opkomst. Dan wordt het minstens zo gezellig!”

 

3 reacties op “Bløf viert twintigjarig jubileum”

 1. Leuk en goed geschreven interview.
  Gezien het enthousiasme van de heren zal het optreden op Curacao best een succes zijn geweest.

 2. leuk interview gloof ik dacht het niet beste rob liefs uit londen staat helemaal niet op de eerste cd van blof naakt onder de hemel dus ik kan me ook niet voorstellen dat dat bas gezegd heeft of hij moet wel errug dronken geweest zijn !! of niet rob !!

 3. Leuk interview.
  Bij het jubileumfeestje in Amsterdam was ik bij en wat was het een groot feest.
  17.000 uitzinnige fans.

  Ben wel nieuwsgierig hoe populair Bløf bij jullie is. Wordt het net zo’n feest?

  Wens jullie vanavond heel veel plezier.