• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Hoewel Bob Marley al ruim dertig jaar niet meer onder ons is, leeft zijn geest nog voort onder talloze liefhebbers van zijn muziek. Zo ook bij Junior Tecla en Gregory Pataca van de Bob Marley Tributeband Roots Riders. Vanavond treden ze op, dus hoog tijd voor een gesprek met de rastamannen. 

De fascinatie voor Bob Marley begon bij Junior heel toepasselijk bij zijn eerste joint. “We waren met een groep jongens en meiden in een huis in de Ardennen. Er kwam een hele dikke joint bij en we draaiden veel nummers van Bob Marley. Dat was het moment dat ik echt op zijn teksten ging letten.”

Mentale slavernij
In de teksten van Bob Marley ontdekte Junior boodschappen, die later veel voor hem zouden betekenen. “De mooiste is voor mij ‘Emancipate yourself from mental slavery’. Ik heb mij al jaren geleden afgezet van de mentale slavernij. Ik bedoel daarmee het werken voor een baas, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Of dat je heel veel ambitie hebt om iets te doen – wat dat is maakt niet uit – en dat je dan toch kiest voor iets anders, omdat je ouders dat van je verwachten. Dan groei je vast in een systeem waar je mentaal niet voor hebt gekozen. Dat is dus mentale slavernij. Bob Marley verzette zich daar tegen, net als dat hij zich verzette tegen al het onrecht voor zijn volk.”

Leider
“Bob Marley is mijn grote voorbeeld. Niet alleen zijn teksten en muzikaliteit maken hem zo bijzonder, maar ook het feit dat hij een goede en grote leider is. Voor zijn volk, en ook voor blanke mensen zonder dreads. Zijn wijsheid is ook op hen van toepassing.” Voor Junior is Bob Marley zelfs te vergelijken met menig religieus leider. “Hij is net zo’n soort leider als Jezus Christus, Mohammed en Boeddha. Wat mij betreft hoort hij echt in dat rijtje thuis.”

Hoogtepunt
De Roots Riders bestaan inmiddels vijf jaar en de leden hebben door de tijd heen veel meegemaakt. Over het hoogtepunt in de vijf jaar hoeft Gregory niet lang na te denken. “Voor mij was dat onze tijd in Afrika in 2010, waar we op verschillende plekken, zoals in Tanzania en in Zuid-Afrika, workshops gaven aan aidsweeskinderen. Tijdens en na de workshops zagen we die kids enorm stralen. Dat geeft zo’n goed gevoel, en heel veel voldoening.”

Hete adem
Bescheiden zijn de mannen niet. Volgens Junior wordt het optreden van vanavond ‘the best tribute to Bob Marley in the world’. “Ik voel de hete adem van Bob Marley in mijn nek tijdens ieder optreden. De druk is hoog, want hij is heel kritisch. Hij heeft ook zo veel voor ons betekend; hij is onze grootste held. Daarom moeten we het gewoon goed doen.”

Meet & Greet
Roots Riders treden vanavond om 20.00 uur op bij Zanzibar aan het strand van Jan Thiel. De toegang is gratis. Morgen is er een meet & greet met Junior Tacla bij Mensing Kaminda van 11.00 tot 13.00 uur. Junior zal hier zijn nieuwe single ‘Aurora Ta Yora’ spelen en het publiek kan een gesigneerde versie van de single kopen.

5 reacties op “Bob Marley leeft voort in Roots Riders”

 1. Jullie hebben het weer geflikt, Bob hoeft zich niet te schamen…..

 2. Een geweldige show was het gisteravond! Masha danki

 3. Grote dank voor dit spectaculaire optreden en het delen van jullie muziek voor de ‘soul’. Echt een highlight van 2012 . Hope to see you all (very, very) soon again.

 4. Hoi Milou, gped artikel over Bob Marley. Ik ben enorme fan van zijn muziek. Lieve groet,
  tante Will.

 5. Gewoon erg trots.
  Volges mij zijn de Roots Riders inderdaad de beste vertegenwoordigers van
  ” The Regea Matser Bob Marley” Een komplment aan Cyril de Manager van deze buitengewone groep is dan ook zeker op zijn plaats..