• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Kunstenaar Anthony Wijshijer heeft geen moeite met het vinden van inspiratie. “Overal zie je het”, lacht Wijsheijer. Zijn talrijke inspiraties zijn terug te zien in zijn levensechte aquarellen: van prachtige portretten tot wabi’s en de blauwe zee. Wijshijer maakt van alles een plaatje.

“Ik heb mijn hele leven geschilderd”, vertelt de kunstenaar in de Galerie van Kas di Kultura waar zijn kunstwerken prominent aan de muur hangen. “Ik weet nog goed dat mijn vader op een dag thuiskwam en mij aan de tafel zette. Ik moest van hem gaan tekenen.” Wijshijer werd geboren op Curaçao, maar bracht acht jaar van zijn jeugd door in het geboorteland van zijn ouders, Indonesië. “Mijn vader kon ook goed tekenen, maar door de dingen die hij had meegemaakt in Indonesië, deed hij het niet meer.”

‘Ik kijk om me heen’
Inmiddels is Wijshijer gepensioneerd en heeft alle tijd voor zijn hobby. “Kunst speelt een hele grote rol in mijn leven, het schept voldoening. Ik kijk overal om me heen en kom zo op ideeën om te gaan schilderen. Het is niet zo dat ik midden in de nacht wakker wordt en moet schilderen: ik sta op en de ideeën komen langzaam in mijn hoofd.”

Emoties
De schilderijen van Wijshijer zijn allemaal levensecht en veel in opdracht gemaakt van iemand. “Ik heb eens een schilderij gemaakt van een echtpaar: de dame was al overleden en haar kinderen hadden me gevraagd dit schilderij te maken. Op het moment dat werk onthuld werd, barstten de grote stoere jongens in tranen uit. Dit was een emotioneel moment en deed me wel iets. Het voelt ook goed, omdat je weet dat je het goed hebt gedaan.”

‘Dit kon ik niet maken’
“Ik maak het liefs koppen”, gaat Wijshijer verder. “Maar andere dingen vind ik ook mooi om te schilderen.” De kunstenaar weigert eigenlijk nooit opdrachten, maar kon één keer een schilderij niet afmaken. “Ik heb geprobeerd mijn overleden zoon te schilderen. Hij is omgekomen door een ongeluk. Dit schilderij kon ik niet maken.”

www.versgeperst.com