• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Amerikaanse acteur Danny Glover is één van de acteurs die dagelijks staat te zweten op de set van Tula, the Revolt. Ondanks de hitte, muggen en het heen en weer reizen van de set, is Glover erg tevreden met alles. “De crew is geweldig. Er is geen verschil met een set van Steven Spielberg.”

De 66-jarige Glover speelt de rol van Shinishi en is één van de oudere mensen op de set. “Er zijn veel jonge acteurs met talent”, vertelt Glover. “Ik ben oud genoeg om de opa te zijn van sommigen, maar iedereen is erg professioneel. Ze redden zich en zijn goed in wat ze doen.”

Belangrijkste
Glover heeft in films gespeeld die zijn opgenomen over de hele wereld. “De set is niet belangrijk, het gaat om het verhaal dat we vertellen. Ik denk niet na over de set, maar er is geen verschil tussen deze en de filmsets in Amerika van Steven Spielberg. Het belangrijkste is de waarheid in een verhaal: dat zijn de momenten waar je als acteur naar zoekt.”

Verhaal van Tula
Evenals medespeler Obi Abili (Tula) had Glover maar een paar dagen om te beslissen of hij mee zou doen aan film. “Ik werd gevraagd en het script beviel me: als werkende acteur denk je dan niet lang na.” Het verhaal van Tula en zijn strijd om vrijheid, spreekt Glover erg aan. “Men denkt dat tijd de wonden heelt, maar je merkt hier dat het psychische geheugen nog bezig is met slavernij.”

Belangrijke periode
“De tijd waarin deze film zich afspeelt is heel belangrijk”, gaat Glover verder. “Het was een transformatie en slaven hadden gelijk. Curaçao viel onder de Franse vlag en daar waren de slaven bevrijd. De vrijheidsideeën kwamen toen naar boven. Er zijn twee belangrijke periodes geweest: de slavernij en de vrijheidsstrijd. Beide periodes spelen zich af in de film en dat moment is prachtig. Het was de ‘enlightening’ periode.”

 

 

12 reacties op “Glover: Geen verschil tussen set Tula of Spielberg”

 1. @Mierla, je vergist je, de meesten die hier reageren zijn geen makambas, maar de makambas krijgen wel de slechte naam. Denk maar ff na wie degenen zijn ook gewend zijn nederlands te schrijven. Sommige doen alsof ze Nederlanders zijn…Denk eraan, de filmmakers, producent en regisseur zijn Europese Nederlanders, de europese Nederlander breekt zijn eigen filmmakers niet af. De meeste mensen die zo laf reageren zijn mensen met een nederlandse nationaliteit, ze haten Curacaoenaars. Maar in het bezit zijn van een Nederlands paspoort betekent niet automatisch dat je een europese Nederlander of makamba bent.

 2. Voor iedereen die de mond zo vol heeft over ‘ons slaven verleden’ en ‘Nederland moet er aan herinnerd worden ‘ etc, heb ik een simpele vraag ?

  Hoeveel geld hebben jullie bijgedragen voor het maken van deze film ?
  Hoeveel energie hebben jullie gestoken in deze film (als vrijwilliger) ?
  Wanneer houden die mooi praatjes nu eens op en gaan jullie gewoon de daad bij het woord voegen ?

  Ik ben iedere dag op de set te vinden, maar spijt me zeer………het gros van de vrijwilligers zijn makamba’s !
  Waarom staan jullie niet om 05.00 in de ochtend te sjouwen met kratten, kabels etc ? Waarom hebben jullie alleen mooie woorden op het internet ?

  Weet je niet waar je je moet melden ?
  Ga gewoon even naar de website, bel ze op en je bent meer dan welkom.
  Ook financiële bijdrages zijn meer dan welkom, dus hou op met zeuren en klagen !
  Trek die portomonnee open en lap gewoon voor dit stuk geschiedenis.

  En ja, er spelen ook Curacaose acteurs mee. Die moeten daarna gewoon nog hun gewone werk doen, komen dus niet aan slapen toe en al hun bazen zijn YDK !!! Zoveel leeft het dus op het eiland.

  Ik ben dat geklaag een beetje meer dan zat !
  Altijd maar in die slachtofferrol kruipen, maar als je mee kunt helpen dan zijn jullie ABSOLUUT NERGENS te vinden !

  Er zijn nog 2,5 week te gaan, dus je bent nog niet te laat.
  Wat let je ?

 3. Wat ik leuk vindt is dat Danny glovert een bekend Artiest in deze film speelt.
  Maar somige reacties van speciaal nederlanders laat me soms toch even nadeken.
  B.v @klepeizer. Beter stil blijven met je opmerkingen.

 4. @Ongerust. Ik denk dat het ook onmogelijk is voor Nederland, Engeland, Frankrijk, Spanje…en de rest…om zoiets als de slavernij te ontkennen! Het is gebeurd, we moeten inderdaad verder!! Maar…….

  Ik ben een man van de negroide ras en kan mezelf heel makkelijk een neger noemen, geen probleem met het woord. Maar, ik weet ook dat er mensen op deze wereld zijn die dat liever niet willen…..en dat respecteer ik, omdat wat er gebeurd is mensonterend was! Dat geldt ook voor de Joden; bij de ene is het gevoeliger dan bij de andere. De tweede wereldoorlog was ook mensonterend. Dus wat doe je, je respecteer een ieder!!! De wereld waarin we leven is niet bepaald rooskleurig, met de absentie van racisme en antisemtisme, om maar een paar te noemen en wij weten allemaal wat de oorzaak was!!
  RESPECT, meneer/mevrouw Ongerust !

 5. @uny En wie zijn volgens jou dan ‘de bevolking’ van deze eilanden? Volgens mij zijn alle afstammelingen van de Awarak al lang heen gegaan… En dan nog wat, de producenten van de film zijn toevallig wel Nederlanders. Nederlanders doen er iets mee terwijl jij vooral klaagt, goed bezig hoor!

  @Bombaklad gelukkig kunnen we erop vertrouwen dat jij ons beter kan uitleggen hoe een filmset werkt en wordt beleeft door acteurs dan Mr. Glover! Trouwens in welke millioenen productie kunnen we jou terug zien?

 6. @Klepzeiker. ……HOE DURF JE!!!!!!!!!!!!! Jou opmerking komt bijna tegen het racisme aan! Het is goed dat je trots bent op je cultuur. Maar WIJ , afstammeling van slaven, hebben niks te danken aan kolonialisten!!!!!!!!! Als de blanke ras veel beter was dan zag de wereld er veel beter uit…hadden we om te beginnen geen slavernij!! Ik neem aan dat je 12 bent of zo!! Je doet je naam eer aan! Ga lezen jongen!!!!

 7. NL en de Nederlanders hebben hun slavernij-verleden nooit ontkend. Ondankst dat Cur helemaal geen ene moer meer heeft opgeleverd, de afgelopen 150 jaar heeft NL toch haar (financiele en bestuurlijke) verantwoordelijkheid genomen, door de eilanden niet te “dumpen”. NL heeft de eilanden de mogelijkheid gegeven om autonoom te worden, dat hebben Frankrijk (met uitzondering van Haiti) en Engeland niet gedaan. Dus dat “Franse vlag” argument is zeer betrekkelijk. Voor het zelfde geld had Cur nu Patois en Frans gesproken en niet het “geliefde” Papiaments. In plaats daarvan is Cur nu autonoom en over een aantal jaren wellicht onafhankelijk.

  Doet allemaal niet af aan het slavernij-verleden, maar wordt maar zelden overwogen als het gaat om de “erfschuld” die de huidige generatie Nederlanders zou hebben en de huidige situatie op Cur.

  Dat veel Afro-Curacaoenaars nog met hart en ziel in de slaventijd zitten, dat weten we natuurlijk maar al te goed. Dat deze houding ervoor zorgt dat het eiland 150 achter loopt, weten we inmiddels ook. Misschien is therapie een idee, want ik denk niet dat onafhankelijkheid dit gevoel gaat wegnemen (is in Haiti ook niet gebeurd). Misschien dat deze film therapeutisch werkt. . .

  Misschien dat het ook therapeutisch werkt om ook een film te maken over de “marketing & sales” in Afrika zelf (stammen onderling en de rol van Noord Afrikaanse en Midden Oosten Arabieren), want er is sprake van veel “denial” in dat opzicht, wat het historisch beeld vertroebelt. NL geeft haar rol in de geschiedenis toe, nu Afrika nog. . . al was het maar om het beeld compleet te maken.

 8. @uny … ppfffff

  weet je wat je goed kan zien: de YdK die continue de mond vol heeft over de Tula maar geen rooie cent beschikbaar wil stellen voor de jaarlijkse Tula herdenking.. zoals laatst weer..

 9. @Uny, onder welke steen woon jij? Er wordt genoeg gedaan mbt slavernij. Verleden jaar was er nog een hele documentaire over de slavernij op tv. Ook in verschillende musea gaat het hierover en krijgen leerlingen dit op school. Ook gaat Amsterdam volgend jaar het 150 jaar herdenken. Nee we gaan jou niet geld geven!

 10. @uny, Wij Nederlanders zijn trots op onze cultuur, waren jullie dat ook maar, dan waren we van al dat zielige geneuzel af. Waren de Nederlanders er toen niet geweest, zat je nog steeds ergens in donker afrika met een dik buikje van de honger…

 11. je kunt zien dat Nederland is niet geïnteresseerd in de geschiedenis van wat betreft hun rol in de slavernij.
  er is nu geen reactie van de Nederlandse bevolking om de waarheid duidelijke te maken wat hebben ze gedaan met de Antillen en de bevolking van deze eilanden.
  ik vind prima dat nu Tula zal op de grote doeken komen en dat er een stuk van de cultuur van alle eilanden naar voren komen en ook van de Nederlanders.

 12. geen verschil whahaha anmeoela !!