• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Ik wilde altijd al zangeres worden, maar dacht nooit dat het zou lukken.” De Curaçaose Izaline Calister is zowel lokaal als internationaal uitgegroeid tot een gewilde zangeres. Haar muziek is bijzonder en maakt iets los bij mensen. Dit weekend is ze op haar geboorte-eiland voor optredens bij Avila Beach.

Na een spannende periode werden vrijdagavond 19 oktober de stemmen geteld voor de verkiezingen van 2012. Terwijl heel Curaçao voor de buis gekluisterd zat, de één dolblij, de ander diep verdrietig, was vlak na de laatste tellingen het nummer Mi Pais van Izaline Calister te horen op Telecuraçao. Een emotioneel moment voor velen. “Ik wist niet dat mijn nummer te horen was die avond”, vertelt de zangeres. “Ik zag het op Facebook veel voorbijkomen die tijd, maar dat het de verkiezingsavond is afgespeeld, wist ik niet. Ik ben hier wel heel trots op. Het is een eerbetoon aan mijn land dus het is een prachtig moment.”

Meisje van Curaçao
Izaline was al van jongs af aan bezig met muziek. “Ik had altijd de droom om zangeres te worden, maar ik was gewoon een meisje op Curaçao dus had nooit verwacht dat ik die droom kon verwezenlijken.” Op haar achttiende verhuisde Calister naar Nederland en ging Bedrijfskunde studeren. Ondertussen groeide haar passie voor muziek en nog voor ze afstudeerde schreef ze zich in voor het Conservatorium in Groningen. “Ik ben nog steeds heel blij met die keuze. Ik heb veel geleerd op het Conservatorium en mezelf enorm ontwikkeld.”

Internationaal
Na het behalen van haar diploma startte de zangeres samen met andere Curaçaose muzikanten de Izaline Calister Band. Hierna schoot haar carrière de lucht in en inmiddels heeft de Curaçaose op vele internationale podia gestaan. “De optredens zijn ontzettend verschillend”, vertelt de zangeres. “Soms lijkt het alsof niemand er iets aan vindt, maar hoor ik later dat het publiek het geweldig vond.”

Vertalen
Veel liedjes van Calister zijn Papiamentstalig, maar haar internationale fans lijken dit geen probleem te vinden. “Als ik ergens optreedt waar ze de taal niet verstaan, probeer ik in grote lijnen uit te leggen waarover het lied gaat. De rest vullen ze soms aan met eigen teksten. Die zijn vaak nog mooier dan de originele.

Onder de aandacht brengen
“Ik zing veel in het Papiaments, maar heb ook dingen gedaan in het Nederlands, Spaans en Engels. Dit was absoluut een succes”, vertelt de zangeres verder. Ook het nummer Cirkels, samen met rapper Fresku was deels Nederlandstalig. “Het nummer is heel confronterend, maar wel de waarheid. Zowel Fresku als ik wilden deze problemen aan de kaak stellen en ik denk dat dat is gelukt.”

Gevoelens uiten
Ondanks de nummers die Calister in andere talen heeft geschreven, blijft haar voorkeur toch uitgaan naar het Papiaments. “Het is mijn moedertaal en ik kan mijn gevoelens en gedachten het beste uiten in deze taal.”

Concert 3 en 4 november
Calister stond gisteravond op het podium in Aruba en ook morgen is ze hier nog te horen. Zaterdag en zondag is de beurt aan Curaçao. Op het Octagon Plaza van het Avila Hotel presenteert zij haar nieuwe cd Kandela tijdens een concert. Zaterdag begint het concert om 20.30 uur en zondag om 19.00 uur. Tijdens het zondagavondconcert zijn kinderen ook meer dan welkom. Kaartjes kosten 70 gulden en voor kinderen 20 gulden. Tickets zijn verkrijgbaar bij het Avila Hotel.

www.versgeperst.com