CURAÇAO – Scriptschrijver Curtis Holt Hawkins wilde in eerste instantie niets weten van de film Tula, the Revolt. “Ik wilde geen slavendrama”, legt hij uit. Toch veranderde de Amerikaan van mening. “Toen ik het verhaal las, bleek dat het anders was. De slaven kwamen voor zichzelf op.”
“Ik houd van actie”, gaat Hawkins verder. “De slaven in Tula, the Revolt vechten echt voor iets waar ze in geloven. De Nederlanders bleven maar meer mensen sturen, maar de slaven bleven winnen. Ook al won Tula uiteindelijk niet, hij stierf als een vrij man. De film is een soort slavenversie geworden van Braveheart.”
Veel mythes
Hawkins had moeite met het vinden van feiten over Tula’s leven en strijd. “Ik ben in 2010 drie keer op Curaçao geweest om meer te weten te komen over Tula. Ik praatte met mensen, maar er zijn meer mythes over Tula dan feiten. Iedereen is bezig met Tula, maar niemand weet precies wanneer hij is geboren of waar. Ik stond voor moeilijke keuzes, omdat het hele eiland over mijn schouders meekijkt.” De Tula Foundation hielp Hawkins uiteindelijk met het checken van feiten en na ruim een jaar was het script voor Tula, the Revolt klaar.
Gestoord
Zelf speelt Hawkins de rol van Bobo. “Iedereen in het verhaal is gebaseerd op iemand die ik ken. Bobo is eigenlijk gebaseerd op mijzelf: hij is een beetje gestoord. Het was niet mijn idee om de rol te spelen, maar Jeroen Leinders gaf mij de rol. Hij stond op mijn lijf geschreven.”
Acteurs
Andere hoofdrolspelers in Tula, the Revolt zijn Obi Abili als Tula, Jeroen Krabbe als Gouverneur de Veer, Jeroen Willems als Willem van Uytrecht en Henriette Tol als mevrouw Leisire. Bastiaan wordt vertolkt door Giovanni Abath en Louis door Paul Bazel.
Slavernij een plaats geven
De acteurs zijn het erover eens dat de film zal helpen het slavernijverleden een plaats te geven. Volgens Jeroen Krabbé was de opstand van Tula niet nodig geweest als mensen beter naar elkaar geluisterd hadden. Hij kan zich voorstellen dat de film een helende werking zal hebben, maar vindt niet dat het slavernijverleden erbij moet worden gehaald om een punt te maken.
Rick Hart van Radio Hoyer in gesprek met Jeroen Krabbé
Rick Hart van Radio Hoyer in gesprek met Obi Abili
@ferd: hint: de filosoof bedoelde “dan klopt de werkelijkheid niet”.
@ferd: het is trouwens wel heeeel makkelijk om de waarheid af te schilderen als denigrerend, maar goed als jij dat zo ervaart zegt dat wellicht iets over jouw perceptie. . .
Een beroemd filosoof zei ooit “Als de werkelijkheid niet overeen komt met mijn dromen, des te erger voor de werkelijkheid.”
Heb je iets om over na te denken, vanavond ;-).
@ferd: nee hoor, “die andere partij” neemt al 150 jaar lang haar eigen verantwoording niet. Aruba wilde ten tijde van het statuut al onafhankelijk en heeft bewezen dat aan te kunnen, maar is zo slim om mee te blijven liften met NL en Europa. Curacao loopt 65 achter, wat dat betreft. Als je ‘t over NL hebt, dan heeft NL haar verantwoordelijkheid genomen, door de miljarden betalingen, bestuurlijke hulp, geld en hulp uit Europa, noem maar op.
@Ongerust… leg de volledige verantwoordelijkheid maar weer bij de “andere partij” jij zelf kan gewoon doorblijven gaan met je denigerende opmerkingen.
Zo komen we er allemaal wel uit inderdaad…
@Ongerust. Lang niet altijd met je eens, deze keer voor 110 procent! Piet Snorr heeft natuurlijk wel gelijk wat betreft de naïviteit van Jeroen…
“Volgens Jeroen Krabbé was de opstand van Tula niet nodig geweest als mensen beter naar elkaar geluisterd hadden.” Dit klinkt best wel naief om het huidge 20ste eeuwse poldermodel te gebruiken op het Curacao van 1795. Verder zegt hij dat wij 350 jaar afschaffing slavernij volgend jaar vieren…dit is natuurlijk 150 jaar.
Helemaal eens, @Ongerust
Wijze woorden van Jeroen Krabbe. Laten we inderdaad hopen dat deze film ertoe leidt dat de huidige en nieuwe generaties het slavernij verleden eindelijk achter zich kunnen laten. Je hoeft niet te vergeten, je hoeft zelfs, wat mij betreft, niet te vergeven (zegt alleen maar iets over jezelf), maar je moet wel een keer overgaan tot de orde van de dag en gewoon lekker je land gaan opbouwen.