• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Er komt een leeftijd waarop iemand je onschuldige zoon of dochter moet vertellen dat kindjes niet worden bezorgd door de ooievaar. Op sommige scholen worden ouders hierbij een handje geholpen, maar het geven van seksuele voorlichting is niet op alle scholen vanzelfsprekend.

Sandra Hollemans geeft les aan kinderen tussen de 9 en 16 jaar op de Myrna Dovale school. Zij heeft zelf initiatief genomen om seksuele voorlichting te geven aan haar klas. “Er wordt hier weinig aan seksuele voorlichting gedaan, dus ik heb zelf iets in elkaar gezet. Ik maak gebruik van Nederlandse methodes en heb lesmateriaal gehaald bij de GGD en Sentro pa Guia Edukashonal (SGE).” Hollemans is de enige die op de school seksuele voorlichting geeft. “Er is geen standaard lespakket. Seksuele voorlichting wordt veel te weinig gegeven en ik vind het gewoon nodig.”

Te laat
Op het Albert Schweitzercollege krijgen leerlingen van groep 8 wel seksuele voorlichting. “Dit wordt gedaan door een extern persoon”, vertelt lerares Linda van der Laar. “Kinderen voelen zich meer op hun gemak, omdat zij deze dame niet kennen. Als ik de klas later weer binnenkom, is het net of er niets is gebeurd.” Van der Laar brengt haar jongste pupillen naar een andere klas gedurende de voorlichting. “Ik merk dat de oudere leerlingen er echt aan toe zijn. De middelbare school is te laat om voorlichting te geven aan hen. Sommige meiden begrijpen bijvoorbeeld niet waarom ze ineens ongesteld worden.”

Meer info
Van der Laar vraagt ouders wel om toestemming voor seksuele voorlichting. “Sommige ouders denken dat, wanneer hun kinderen minder weten, ze ook minder doen. Zo werkt het natuurlijk niet.” De lerares is van mening dat er veel meer informatie moet worden gegeven op het eiland over seks. “Er worden wel informatieavonden georganiseerd voor ouders vanuit het SGE, maar er zijn weinig ouders die komen.”


www.versgeperst.com